Ambergris: Δεν θα πιστέψεις από που προέρχεται το συστατικό που λέγεται και «χρυσός που επιπλέει»

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Ambergris: Δεν θα πιστέψεις από που προέρχεται το συστατικό που λέγεται και «χρυσός που επιπλέει»

Το ambergris ή στα Ελληνικά αμπάρο, είναι ένα από τα πιο ακριβά συστατικά της αρωματοποιίας, απαγορευμένο σε πολλές χώρες, και προέρχεται από τη φάλαινα… Από ποιο μέρος της φάλαινας όμως;

Μία ακόμα Τρίτη ξημέρωσε και όπως αντιλαμβάνεσαι είναι ώρα να μιλήσουμε για αρώματα. Σήμερα λοιπόν, θα μιλήσουμε για μερικά από τα πιο αισθησιακά και sexy αρώματα που μπορείς να φορέσεις, τα οποία περιέχουν ένα από τα πιο περίεργα αλλά και ευωδιαστά συστατικά: Το ambergris ή αλλιώς αμπάρο ή αλλιώς «χρυσός που επιπλέει». Γιατί όμως λέμε ότι είναι μυστηριώδες και γιατί λέμε ότι δεν θα πιστέψεις από που προέρχεται; Θα σου τα εξηγήσουμε όλα.

ambergris.png

Fun Fact! Ο Hannibal Lecter (στο βιβλίο και την ταινία) χρησιμοποιούσε μια κρέμα χεριών, ειδικά φτιαγμένη για αυτόν, στη Φλωρεντία, με ambergris και λεβάντα.

f21c5c98-d678-492a-8e2d-84bbb0e43701_text.gif

Τι είναι το ambergris

Για πολλά χρόνια, το ambergris ήταν καλυμμένο από ερωτηματικά καθώς δεν ξέραμε από που ακριβώς προέρχεται. Η αρχική θεωρία, ήταν ότι πρόκειται για σταθεροποιημένο θαλασσινό αφρό ή και περιττώματα πουλιών. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το ambergris, είναι ένα οργανικό «προϊόν» που δεν προέρχεται από τα πουλιά και σίγουρα δεν είναι μία μάζα από περιττώματα. Στην πραγματικότητα, το ambergris είναι ο εμετός της φάλαινας φυσητήρα. Πάρε λίγα λεπτά να το επεξεργαστείς.

ambergris-whale.png

Κάρδαμο: Η νότα που μυρίζει φθινόπωρο και μυστήριο κρύβεται στα πιο μεθυστικά αρώματα

Ναι, το ambergris είναι ο εμετός της φάλαινας φυσητήρα και δημιουργείται όταν οι φάλαινες αυτές τρώνε καλαμάρια και σουπιές. Υπολείμματα αυτών των τροφών μένουν στο στομάχι της φάλαινας, η φάλαινα ξεκινά να παράγει ουσίες που επικαλύπτουν τις άκρες των υπολειμμάτων και τελικά τις κάνουν εμετό. Αυτό λοιπόν, είναι το ambergris και ξέρω τι αναρωτιέσαι… Το φρέσκο ambergris δεν μυρίζει καθόλου ωραία. Αφού επιπλεύσει όμως στη θάλασσα και ζυμωθεί, το ambergris αποκτά μία κεχριμπαρένια και ελκυστική μυρωδιά σαν μόσχος #truestory. Που στο καλό το βρίσκουμε όμως;

ambergris-beach.png

Το βρίσκουμε στις παραλίες όπου υπάρχουν φάλαινες φυσητήρες, δηλαδή στις ακτές της Σουμάτρα, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Μαδαγασκάρης, της Αφρικής και της Σικελίας. Επίσης, η ποιότητά του διαφέρει σύμφωνα με το χρώμα του, με το μαύρο και το μαύρο-γκρι να είναι χαμηλότερης ποιότητας, και το λευκό και λευκό-γκρι να είναι υψηλότερης.

Chocolate Lovers! Αυτά τα σοκολατένια αρώματα θα σε βάλουν σε φθινοπωρινό mood

Πώς κατέληξε ως νότα στα αρώματα;

Αρχικά, όπως είπαμε, αφού μείνει για κάμποσο καιρό στη θάλασσα, το ambergris μοσχοβολάει. Είναι λογικό επομένως να το βρήκε κάποιος, να το επεξεργάστηκε και να αποφάσισε να το βάλει μέσα σε άρωμα. Μέσα στο άρωμα όμως, το ambergris πραγματικά έχει ξεχωριστές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες όπου το κεχριμπαρένιο, μεθυστικό άρωμά του, εμπλουτίζει τη σύνθεση κάνοντάς το πιο γεμάτο, πιο ζουμερό και ελκυστικό. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όταν χρησιμοποιείται σε ανατολίτικα και λουλουδάτα αρώματα, όπου στρογγυλοποιεί όλες τις νότες και αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους.

abergris-perfumer.png

Fun Fact! To ambergris αναφέρεται σε βιβλία όπως ο Μόμπι Ντικ ως σύμβολο πολυτέλειας και πλούτου, που βρίσκεται στα τραπέζια βαθύπλουτων και βασιλέων.

Σήμερα ωστόσο, το αυθεντικό ambergris πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στις αρωματικές συνθέσεις, ενώ είναι και απαγορευμένο σε πολλές χώρες. Όπως αντιλαμβάνεσαι, όλα τα παραπάνω το καθιστούν ως ένα από τα πλέον ακριβά συστατικά και ονομάζεται "χρυσός που επιπλέει". Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει δημιουργηθεί μία συνθετική ένωση, το Ambroxan, το οποίο αντικαθιστά το ambergris στα αρώματα.

Αυτά τα αρώματα με «περγαμόντο» θα παρατείνουν το καλοκαίρι για τη νέα σεζόν

Τι είναι το Ambroxan ακριβώς;

Το Ambroxan δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει ως μία πιο οικονομική και cruelty-free εναλλακτική του ambergris. Μη νομίζεις όμως ότι είναι ένα «φθηνό» υποκατάστατο! Το ambergris προσδίδει βελούδινο βάθος και αισθησιασμό στα αρώματα, κάνοντάς τα να διαρκούν περισσότερο ενώ ενισχύει ταυτόχρονα, αλλά διακριτικά, τις υπόλοιπες νότες.

ambroxan.png

Πώς ξεχωρίζουμε όμως αν ένα άρωμα περιέχει ambergris ή ambroxan; Το άρωμά τους είναι παρόμοιο αλλά όχι πανομοιότυπο. Το ambergris είναι μία πολυεπίπεδη νότα, γλυκιά, γήινη, ελαφρώς «θαλασσινή» και θυμίζει καπνό. Προσθέτει «αυτό το κάτι» στα αρώματα, ένα άπιαστο βάθος που είναι δύσκολο να εντοπιστεί αλλά παραμένει μεθυστικό.

7 αρώματα με καρύδα που μυρίζουν σαν δροσερό cocktail

Από την άλλη, το ambroxan έχει ζεστή μυρωδιά, αλλά γέρνει περισσότερο προς την ξυλώδη και κεχριμπαρένια πλευρά. Είναι λιγότερο περίπλοκο, αλλά εξακολουθεί να προσθέτει ένα πλούσιο, βελούδινο βάθος στα αρώματα. Επιπλέον, είναι πολύ πιο προβλέψιμο και συνεπές, ποιότητα που εκτιμούν οι αρωματοποιοί.

Ambergris ή ambroxan λοιπόν;

Αν θέλεις πολύ ιδιαίτερες, ξεχωριστές και σπάνιες μυρωδιές, και φυσικά μπορεί να το αντέξει το budget σου, το ambergris είναι το «άγιο δισκοπότηρο» της αρωματοποιίας. Η πολυπλοκότητα και το βάθος του είναι ασύγκριτα, και υπάρχει ένας ορισμένος ρομαντισμός που συνδέεται με τη χρήση του.

Copy of Untitled Design - 1

Ωστόσο, αν θέλεις μία ethical εναλλακτική που δεν θα εκτροχιάσει το budget σου, τότε το ambroxan προσφέρει μία γενναία δόση αισθησιασμού και βάθους, που κάνει τα αρώματα πραγματικά ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής ή ηττημένος και το αποδεικνύουν τα παρακάτω αρώματα που συγκεντρώσαμε για εσένα.

Κάποια από αυτά περιέχουν ambergris και κάποια άλλα ambroxan, αλλά είναι όλα υπέροχα και ό, τι πρέπει για να αρωματίσουν το φθινόπωρό σου με αισθησιασμό, μυστήριο και sex appeal. Ρίξε μία ματιά.

Fresh & Clean! 8 αρώματα που μυρίζουν λες και βγήκες μόλις από το ντους

YSL-MON-PARIS-EAU-DE-PARFUM.png

YSL, MON PARIS EAU DE PARFUM

Με νότες από φράουλα, βατόμουρο, αχλάδι, περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι, δατούρα, παιώνια, άνθη πορτοκαλιάς, γιασεμί, φύλλα πατσουλί, λευκό μόσχο, αμπροξάν, κέδρο και βανίλια.

HERMES-EAU-DES-MERVEILLES-EAU-DE-TOILETTE.png

HERMÈS, EAU DES MERVEILLES EAU DE TOILETTE

Με νότες από πορτοκάλι, ρητίνη έλεμι και λεμόνι, ambergrisι, ροζ πιπέρι και βιολέτα, έλατο, κέδρο, βετιβέρ Μαδαγασκάρης και βρύα δρυός.

PENHALIGON'S-PORTRAITS-THE-COVETED-DUCHESS-ROSE-EAU-DE-PARFUM.png

PENHALIGON'S, PORTRAITS THE COVETED DUCHESS ROSE EAU DE PARFUM

Με νότες από τριαντάφυλλο, μανταρίνι και ambergris.

ACQUA-DI-PARMA-AMBRA-EAU-DE-PARFUM.png

ACQUA DI PARMA, AMBRA EAU DE PARFUM

Με νότες από πορτοκάλι, περγαμόντο, πετιτγκρέιν, τριαντάφυλλο, nagarmotha (κύπερο), κεδρόξυλο, πατσουλί, ambergris, σανδαλόξυλο, λάβδανο, βανίλια και musk.

PACO-RABANNE-OLYMPEA-EAU-DE-PARFUM.png

PACO RABANNE, OLYMPÉA EAU DE PARFUM

Με νότες από πράσινο μανταρίνι, γιασεμί υδροπονικής, ginger lilly, αλμυρή βανίλια, ξύλο κασμίρ και ambergris.

GUERLAIN-BOIS-MYSTIQUE-EAU-DE-PARFUM.png

GUERLAIN, BOIS MYSTIQUE EAU DE PARFUM

Με νότες από animalic δέρμα, ambergris, ξυλώδεις νότες, κόλιανδρο, ροδάκινο, κανέλα, κάρδαμο, υλάνγκ-υλάνγκ και πορτοκαλανθό.

AMOUAGE-GUIDANCE-EAU-DE-PARFUM.png

AMOUAGE, GUIDANCE EAU DE PARFUM

Με νότες από αχλάδι, φουντούκι, σαφράν, τριαντάφυλλο, γιασεμί, οσμανθό, κίστο, σανδαλόξυλο, ambergris και βανίλια.

ARMANI-SI.png

GIORGIO ARMANI, SÍ EAU DE TOILETTE

Με νότες από φύλλα μαύρου φραγκοστάφυλου, τριαντάφυλλο, φρέζια, ambroxan, πατσουλί βανίλια και νότες ξύλων.

LE-LABO-ANOTHER-13-EAU-DE-PARFUM.png

LE LABO, ANOTHER 13 EAU DE PARFUM

Με νότες από ambroxan, πέταλα γιασεμιού, μόσχο, βρύα, ξυλώδεις νότες κεχριμπαριού.

CHRISTIAN-DIOR-AMBRE-NUIT-EAU-DE-PARFUM.png

CHRISTIAN DIOR, AMBRE NUIT EAU DE PARFUM

Με νότες από Περγαμόντο και γκρειπ φρουτ, τριαντάφυλλο Δαμασκού και ροζ πιπέρι, ambergris, Κέδρο, ξύλο γκουαϊακ και πατσουλί.