Leather perfumes: Τα αρώματα με δέρμα είναι γεμάτα αισθησιασμό αλλά δεν περιέχουν… δέρμα

Leather perfumes: Τα αρώματα με δέρμα είναι γεμάτα αισθησιασμό αλλά δεν περιέχουν… δέρμα

Το δέρμα είναι μία νότα που δεν βασίζεται στη μυρωδιά του δέρματος, αλλά στην ανάμνηση αυτής. Μην ανησυχείς, θα σου εξηγήσουμε ακριβώς τι εννοούμε.

Τα αρώματα με δέρμα είναι πολύ ιδιαίτερα, γιατί η ίδια η νότα του δέρματος είναι ιδιαίτερη. Το ότι ένα άρωμα έχει «δέρμα» στην αρωματική του πυραμίδα, δεν σημαίνει ότι περιέχει κάποιο ζωικό απόσταγμα δέρματος. Η νότα του δέρματος δεν είναι φτιαγμένη από δέρμα. Γιατί όμως την ονομάζουμε έτσι; Από τι αποτελείται; Ας πάρουμε τα πράγματα -όπως πάντα- από την αρχή, γιατί το δέρμα έχει πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία στην αρωματοποιία.

Κόκκινος χρυσός: Το σαφράν είναι μία από τις πιο ακριβές και μυστηριώδεις νότες

Πώς μυρίζει το δέρμα;

Η μυρωδιά του δέρματος είναι ζεστή, πλούσια και musky, με νότες καπνού. Είναι γλυκιά και γήινη αλλά μεταμορφώνεται σε πικάντικη, ξυλώδη, ή ακόμα και floral ανάλογα με τις άλλες νότες που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα άρωμα.

Copy of Untitled Design - 1

Τα αρώματα που περιέχουν νότες οι οποίες θυμίζουν δέρμα, ονομάζονται parfums cuir (το δέρμα στα γαλλικά) και έχουν ένα περίπλοκο υποσύνολο χαρακτηριστικών. Κάποια είναι αισθησιακά (τα αγαπημένα μας), κάποια άλλα είναι αυστηρά, άλλα πολύ αρρενωπά ή και πολύ θηλυκά, ενώ πολλά είναι απλά ανατρεπτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί βασίζονται στην φαντασία μας, και στο τι σημαίνει δέρμα για τον κάθε ένα από εμάς. Το εσωτερικό ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, ένα νέο ζευγάρι γόβες, το αγαπημένο μας δερμάτινο biker jacket, τα καταστήματα με σανδάλια στο μοναστηράκι ή και τον καναπέ στην αίθουσα αναμονής του γιατρού… Πολλά πράγματα μας θυμίζουν δέρμα και μας μεταφέρουν από το σκληρό στο μαλακό και πάλι πίσω, από το ήμερο στο άγριο, από το πολυτελές στο χρηστικό και έτσι δημιουργούν μία κατηγορία από μόνα τους.

Από τι αποτελείται η νότα του δέρματος;

Μπορεί να μιλάμε για νότες δέρματος, όμως αυτές οι νότες δεν περιέχουν δέρμα. Αντιθέτως, είναι η σύνθεση διαφορετικών υλικών που θυμίζουν δέρμα όπως για παράδειγμα η πίσσα σημύδας (που έχει δερματώδη καπνιστή μυρωδιά), ο άρκευθος, οι αλδεΰδες ή άλλα συνθετικά, σχεδιασμένα ώστε να δίνουν ένα άρωμα σαν το δέρμα. Το πατσουλί, το μαύρο τσάι και ο καπνός μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τον αισθησιασμό μιας παλιάς βιβλιοθήκης ή ενός δερμάτινου μπουφάν. Γιατί όμως μας θυμίζουν δέρμα αυτά τα συστατικά; Για να το απαντήσουμε θα πρέπει να πάμε αρκετούς αιώνες πίσω…

Ροζ πιπέρι: Το πιπέρι που… δεν είναι πιπέρι έχει την πιο πικάντικη, πουδρένια και νοσταλγική μυρωδιά

virsiodepsio.jpg

Γκραβούρα βυρσοδεψείου

Η ιστορία του δέρματος στην αρωματοποιία, ξεκινά τον 16ο αιώνα. Τότε, οι βυρσοδέψες συνήθιζαν να αρωματίζουν το δέρμα αγριοκάτσικων με αποστάγματα λουλουδιών και βοτάνων και στη συνέχεια να το αλείφουν με μοσχοκάρυδο και musk, γιατί μύριζε ιδιαίτερα άσχημα. Το δέρμα που περνούσε από αυτή τη διαδικασία, ήταν γνωστό και ως Peau d'Espagne ή στα Ελληνικά Ισπανικό δέρμα. Αυτό το επεξεργασμένο και αρωματισμένο δέρμα, χρησιμοποιούνταν για τα γάντια της αριστοκρατίας και έτσι τα αρωματικά γάντια έγιναν παράδοση. Αυτή την παράδοση διέδωσε και στην Γαλλική αυλή η Catherine de Medici, από τη γενέτειρά της Φλωρεντία και τον έμπιστο αρωματοποιό της (και δηλητηριαστή), Rene le Florentin. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκαν τα πρώτα Spanish Skin αρώματα, με πρώτο το Essence Peau d'Espagne από την Pinaud, στο Παρίσι.

aromatika-gantia.jpg

Fun fact! Το 1656, ιδρύθηκε η συντεχνία Maîtres Parfumeurs et Gantiers των κατασκευαστών γαντιών και αρωμάτων, καθώς οι κατασκευαστές γαντιών ανακάλυψαν τρόπους να εμφυσήσουν το δέρμα με διαφορετικά αρώματα κατά τη διάρκεια της διαδικασία της βυρσοδεψίας.

Η σύνθεσή τους είχε έντονες νότες λουλουδιών αλλά και musk, ήταν ό, τι πιο κοντινό στη μυρωδιά του γυναικείου δέρματος και επομένως απίστευτα αισθησιακά. Τα ακριβή συστατικά των συγκεκριμένων αρωμάτων χάνονται στους αιώνες, ξέρουμε όμως ότι, ως τον 20ο αιώνα τουλάχιστον, περιείχαν στύραξ, γεράνι, σπόρους τόνκα, κέδρο και βανίλια. Το πρώτο «επίσημο» leather perfume δημιουργήθηκε το 1871 και ήταν το Royal English Leather από τον οίκο Creed. Φτιάχτηκε ειδικά για για τον Βασιλιά Γεώργιο τον 3ο, ο οποίος αγαπούσε τόσο πολύ το άρωμα των γαντιών του, που είχε ζητήσει ένα προϊόν σώματος με το ίδιο άρωμα.

Royal-English-Leather-by-Creed.jpg

Η απουσία δέρματος

Έχουμε λοιπόν αρώματα που θυμίζουν αρωματισμένα, δερμάτινα γάντια τα οποία περιλαμβάνουν νότες που -παραδοσιακά- χρησιμοποιούνταν για τον αρωματισμό του δέρματος. Επομένως, το υλικό που εμπνέει το trend της εποχής απουσιάζει, και στη θέση του υπάρχει η ανάμνηση της μυρωδιάς.

Το 1880 ωστόσο, εφευρίσκεται η κινολίνη, μία χημική ουσία η οποία θυμίζει την πίσσα που χρησιμοποιούσαν για την επεξεργασία των ζωικών δερμάτων. Οι αρωματοποιοί άρα, έχουν ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα τους, μία νέα νότα με την οποία μπορούν να πειραματιστούν. Έτσι δημιουργείται μία νέα τάση στα δερμάτινα αρώματα, λιγότερο ρομαντική. Από τα Peau d'Espagne αρώματα που θυμίζουν ισπανικό δέρμα λοιπόν, περνάμε στα Cuir de Russie, τα οποία μιμούνται το Ρωσικό δέρμα.

diafimish-chanel.png

Fun fact! Σύμφωνα με τους αρωματικούς μύθους, τα Cuir de Russie αρώματα, δημιουργήθηκαν όταν ένας Κοζάκος πολεμιστής, καλπάζοντας στην ατελείωτη ρωσική στέπα, σκέφτηκε να τρίψει τις δερμάτινες μπότες του με φλοιό σημύδας για να τις κάνει αδιάβροχες.

Το δέρμα σήμερα

Σήμερα, οι αρωματοποιοί και τα κορυφαία brands, δημιουργούν αρώματα που θυμίζουν την ατμόσφαιρα που προσφέρει το δέρμα ή τα αντικείμενα από δέρμα. Συχνά, το δέρμα χρησιμοποιείται στην βάση της αρωματικής πυραμίδας, γειώνοντας και δένοντας τη σύνθεση. Είναι μία νότα γεμάτη υποσχέσεις που μπορεί να μεταμορφωθεί από αισθησιακή σε αθώα, από επαναστατική σε preppy, από ρομαντική σε άγρια και πάλι πίσω.

Δεν είναι νότα που ταιριάζει σε όλους στην πιο raw μορφή της αλλά ο κάθε ένας μπορεί να βρει το δικό του leather perfume γιατί, όπως είπαμε και νωρίτερα, μιλάμε για αρώματα που βασίζονται πολύ στον άνθρωπο που θα τα φορέσει και τις προσωπικές του αναμνήσεις. Παρακάτω λοιπόν, συγκεντρώσαμε μερικά δικά μας αγαπημένα ή μάλλον… μερικά δικά μου αγαπημένα (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Ρίξε μία ματιά, κράτα σημειώσεις και σκέψου τι σου θυμίζει το κάθε ένα όταν θα πας σε ένα κατάστημα να τα μυρίσεις…

ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΜΠΟΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΣΙΔΙ

CUIR-DE-RUSSIE.png

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL CUIR DE RUSSIE

Με νότες από δέρμα, φασκόμηλο, άνθη πορτοκαλιάς, ίριδα, γαρύφαλλο, βέτιβερ, γιασεμί, τριαντάφυλλο, σημύδα, καπνό, μόσχο και βανίλια.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΕΙΔΗ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

KELLY-CALECHE-EAU-DE-PARFUM.png

HERMÈS, KELLY CALÈCHE EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, γκρέιπφρουτ, κρίνο της κοιλάδας, τριαντάφυλλο, μιμόζα και τουμπερόζα.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΟ ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ ΒIKER JACKET

YSL-CUIR.png

YSL, LE VESTIAIRE DE PARFUMS CUIR EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, ρούμι, τζίντζερ, ξύλο guaiac και σαφράν, μαύρο τσάι, καπνό και oud.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ

TOM-FORD-TUSCAN-LEATHER.png

TOM FORD, PRIVATE BLEND TUSCAN LEATHER EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, σαφράν, θυμάρι, λιβάνι, μαύρο σουέντ και αμπερόξυλο.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ACQUA-DI-PARMA-LEATHER-EAU-DE-PARFUM.png

ACQUA DI PARMA, LEATHER EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, λεμόνι, κόκκινο θυμάρι, αγιόκλημα, τριαντάφυλλο, κέδρο και έλαιο guaiac.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΓΟΒΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ

MEMO-PARIS-MOROCCAN-LEATHER-EAU-DE-PARFUM.png

MEMO PARIS, MOROCCAN LEATHER EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, βούτυρο ίριδας, έλαιο βετιβέρ τζίντζερ, στύραξ, τόνκα και musk.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ

MOLTON-BROWN-RUSSIAN-LEATHER-EAU-DE-PARFUM.png

MOLTON BROWN, RUSSIAN LEATHER EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, περγαμόντο, μαύρο πιπέρι, γεράνι, σημύδα και βανίλια.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ

PENHALIGON'S-HALFETI-LEATHER-EAU-DE-PARFUM.png

PENHALIGON'S, HALFETI LEATHER EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, κάρδαμο, τριαντάφυλλο, θυμίαμα και musk.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ

GUERLAIN-LES-ABSOLUS-D'ORIENT-CUIR-INTENSE-EAU-DE-PARFUM.png

GUERLAIN, LES ABSOLUS D'ORIENT CUIR INTENSE EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, οσμανθό, καπνό, κέδρο και υλανγκ-υλανγκ.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΘΑΡΟ, ΑΠΑΛΟ ΔΕΡΜΑ

BYREDO-ANIMALIQUE-EAU-DE-PARFUM.png

BYREDO, ANIMALIQUE EAU DE PARFUM

Με νότες από δέρμα, λεμόνι, μιμόζα, καπνό, σανδαλόξυλο και κεχριμπάρι.