Πώς θα προστατεύσεις το δέρμα σου από τον καπνό και τη φωτιά

Μαρία Ροδίτη
Πώς θα προστατεύσεις το δέρμα σου από τον καπνό και τη φωτιά

Είτε βγεις να συνδράμεις στις πυρκαγιές, είτε μείνεις στο σπίτι σου και παρακολουθείς τις εξελίξεις, δες πώς θα φροντίσεις σωστά το δέρμα σου.

Η Πεντέλη, η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Διώνη της Αττικής βιώνουν πολύ δύσκολες στιγμές το τελευταίο 24ωρο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (19/7) εξελίχθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων με αποτέλεσμα άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν και άλλοι- δυστυχώς- να δουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.

Ναι, ξέρω! Αυτήν τη στιγμή το τελευταίο που σε ενδιαφέρει είναι η επιδερμίδα σου και η φροντίδα της. Όμως -ειδικά αν σπεύσεις εθελοντικά στα σημεία που οι φωτιές μαίνονται για να βοηθήσεις ή το σπίτι σου βρίσκεται πολύ κοντά με αποτέλεσμα να έρχεσαι σε επαφή με τον καπνό - καλό είναι να περιποιηθείς την επιδερμίδα σου. Αν, τέλος πάντων, έχεις αυτήν την «πολυτέλεια» και αντοχή με όλα αυτά τα δυσάρεστα που εκτυλίσσονται.

10 ελαφριά αντηλιακά για να νιώθεις σαν να μη φοράς τίποτα

Τι συμβαίνει στο δέρμα σου εξαιτίας του καπνού

Ο καπνός της πυρκαγιάς είναι γεμάτος ρύπους, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο δέρμα.

https://www.instagram.com/p/CgOKiMmqquB

Οι πυρκαγιές παράγουν μια μεγάλη ποικιλία επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων και επιβλαβών αερίων, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων, πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, βαρέων μετάλλων και όζοντος (O3), που μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα.

Πώς θα προστατευθείς από τις φωτιές εσύ και το δέρμα σου

Αν βρίσκεσαι στο σπίτι κλείσε όλα τα παράθυρα και αν διαθέτεις ιονιστή, ενεργοποίησέ τον.

Μη φορέσεις προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ. Ξέχνα, λοιπόν, για αυτές τις ώρες το άρωμά σου και φρόντισε το αποσμητικό σου να μην περιέχει αλκοόλ.

Φόρεσε αντηλιακό. Δεν έχει σημασία αν ο ήλιος έχει κρυφτεί. Πρέπει να φορέσεις αντηλιακό!

Αν πρόκειται να σπεύσεις για εθελοντισμό, φρόντισε να φορέσεις βαμβακερά, ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ, ρούχα που καλύπτουν τα πόδια και τα χέρια σου. Μην σκέφτεσαι τη ζέστη. Σκέψου πώς θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τη φωτιά και τον καπνό.

kapnos.jpg

Για να προστατεύσεις ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα σου κάνε τα εξής:

Αν έχεις βγει έξω, αφαίρεσε άμεσα τα ρούχα σου. Υπάρχουν μικροσκοπικά σωματίδια που διαπερνούν τις βαμβακερές ίνες και φτάνουν στο δέρμα. Κάνε μπάνιο και φόρα καθαρά – ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ- ρούχα.

Μετά το μπάνιο άπλωσε στο δέρμα σου ενυδατικά προϊόντα χωρίς αλκοόλ. Επίλεξε προϊόντα που περιέχουν αλόη, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και Ε.

Αν παρατηρήσεις ερεθισμό, επικοινώνησε με δερματολόγο. Η φωτιά κατακαίει και δηλητηριώδη φυτά, απελευθερώνοντας τοξικά στοιχεία στον καπνό, τα οποία μετέπειτα μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα.