Η ψυχοδερματολογία, τα προβιοτικά & ακόμη 4 skincare trends θα κυριαρχήσουν το 2023

Μαρία Ροδίτη
Η ψυχοδερματολογία, τα προβιοτικά & ακόμη 4 skincare trends θα κυριαρχήσουν το 2023
Filippo Fortis/launchmetrics.com/spotlight

Το 2023 θα δεις και γνώριμα skincare trends, αλλά και τάσεις στην περιποίηση της επιδερμίδας που ούτε φανταζόσουν ότι θα προέκυπταν.

Τι μένει για να αποχαιρετήσουμε το 2022; Κάτι παραπάνω από 2 εβδομάδες. Διανύουμε, λοιπόν, αυτήν την περίοδο των απολογισμών σε κάθε επίπεδο, αλλά και των νέων πραγμάτων που μας περιμένουν το 2023. Και τη νέα χρονιά στον κόσμο του skincare θα γίνουν… πράγματα και θαύματα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως – όπως κάθε χρόνο- έτσι και τη νέα χρονιά θα κυριαρχήσουν συγκεκριμένες τάσεις στην περιποίηση της επιδερμίδας, άλλες γνώριμες ήδη από το 2022, άλλες εντελώς καινούριες. Και εντυπωσιακές, θα συμπληρώσω εγώ. Αλήθεια, εσύ ξέρεις τι είναι η ψυχοδερματολογία; Θα δοκίμαζες ποτέ το έλαιο από μπρόκολο;

No pain, no gain? Όταν τα προϊόντα skincare τσούζουν ή καίνε δεν σημαίνει ότι «δουλεύουν»

Τα 6 skincare trends που θα κυριαρχήσουν το 2023

Ψυχοδερματολογία

Μετά από πολλά χρόνια, με εφήβους να υποφέρουν από την ακμή και αυτή η κατάσταση να επηρεάζει την ψυχολογία τους, το 2023 επιτέλους ο κόσμος της δερματολογίας παραδέχεται ότι η ψυχική υγεία έχει επίδραση στο δέρμα και αντίστροφα.

spyrakia.jpg

Σκέψου απλά ότι όταν υποφέρουμε από άγχος ή στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι αυξημένα, γεγονός που οδηγεί σε πολλές μεταβολικές επιδράσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης ή κακό ύπνο που οδηγεί σε αφυδατωμένο, στρεσαρισμένο δέρμα. Επιπλέον, εάν κάποιος πάσχει από σοβαρή ακμή, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη και να μη νιώθει σίγουρος με τον εαυτό του. Να, λοιπόν, πως η δερματολογία έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία και αυτό είναι κάτι που οι experts πρόκειται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το 2023.

Τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP)

Μετά το bakuchiol που το 2022 έγινε viral, έρχεται η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) να μας απασχολήσει τη νέα χρονιά. Τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για ένα all-star αντιγηραντικό συστατικό, το οποίο ενισχύει το κολλαγόνο της επιδερμίδας κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό. Το ATP υπάρχει στον οργανισμό μας, αλλά όσο τα χρόνια περνούν μειώνεται. Οπότε, χαρίζοντάς το στην επιδερμίδα σου μέσω skincare προϊόντων τής επιτρέπεις να ενεργοποιήσει πολλές κυτταρικές διεργασίες για την αναζωογόνηση και τόνωσή της.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά δεν είναι κάτι νέο στον χώρο του skincare. Το 2023, όμως, θα κυριαρχήσουν έντονα σε προϊόντα και θεραπείες ομορφιάς. Κι αυτό, γιατί υποστηρίζουν έναν υγιή δερματικό φραγμό μιας και εξισορροπούν το μικροβίωμα της επιδερμίδας, αποτρέποντας λοιμώξεις και καταστάσεις, όπως το έκζεμα.

Τα μεταβιοτικά (υποπροϊόντα προβιοτικών) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ισορροπία του pH. Και γιατί είναι σημαντική η επίτευξη του βέλτιστου pH του δέρματος; Διότι επιτρέπει τη διατήρηση των σημαντικών βακτηρίων που ζουν στο δέρμα, άρα και την καλή υγεία του.

Slugging

Το slugging το είδαμε το 2022, θα το δούμε και το 2023. Στην ουσία, αφορά την εφαρμογή βαζελίνης στην επιδερμίδα του προσώπου το βράδυ λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία ενισχύει τον φραγμό της επιδερμίδας, αφήνει ενυδατωμένο το δέρμα, ενώ επουλώνει και τυχόν ερεθισμούς ή κοκκινίλες.

brands_dermatologoi.jpg

Εταιρείες ομορφιάς που δημιουργήθηκαν από δερματολόγους και αισθητικούς

Ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε stars – όπως η Hailey Bieber, η Rihanna, η Jennifer Lopez κ.ά.- να λανσάρουν beauty brands, το 2023 στο «παιχνίδι» θα μπουν δυναμικά διάσημοι δερματολόγοι και αισθητικοί. Ήδη φέτος, η Πιστοποιημένη Δερματολόγος, Δρ. Shereene Idriss, λάνσαρε το brand της, PillowtalkDerm, ενώ διάσημες αισθητικοί, όπως η Shani Darden, η Joanna Czech και η Renée Rouleau, καθώς και καλλυντικοί χημικοί, συμπεριλαμβανομένου του Ron Robinson, έχουν ήδη τα δικά τους beauty brands. Προσοχή, όμως! Επειδή μια σειρά ομορφιάς έχει δημιουργηθεί από έναν skincare expert, δεν σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη για το δέρμα σου.

Έλαιο από σπόρους μπρόκολου

Τα λαχανικά στην περιποίηση του δέρματος δεν είναι καινούρια τάση, αλλά το μπρόκολο εμφανίζεται ως το «It» λαχανικό του 2023. Βλέπεις, είναι γεμάτο με πλούσια λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην ενυδάτωση και την επούλωση του δέρματος που έχει φλεγμονή. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μερικά από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της βλάβης της επιδερμίδας από τον ήλιο. Το έλαιο μπρόκολου θα το βρεις σε ενυδατικές κρέμες και έλαια προσώπου.