Mushroom mania: Το μανιτάρι ήρθε για να μείνει -ξανά- στο skincare και εδώ θα μάθεις τα πάντα

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Mushroom mania: Το μανιτάρι ήρθε για να μείνει -ξανά- στο skincare και εδώ θα μάθεις τα πάντα

Τα μανιτάρια είναι μία «βόμβα» θρέψης και ενυδάτωσης για την επιδερμίδα και σήμερα θα μάθεις τα πάντα για αυτά, ποια είδη σε αφορούν και ποια προϊόντα τα περιέχουν.

H πρώτη φορά που συνάντησα προϊόντα με μανιτάρια, ήταν το 2005 όταν το brand Origins συνεργάστηκε με τον εναλλακτικό (αλλά σπουδαγμένο στο Harvard) θεραπευτή Dr. Andrew Weil. Εκείνη τη χρονιά παρουσιάστηκε η σειρά Mega Mushroom, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μανιτάρια περνούσαν στον κόσμο του skincare. Βλέπεις, το μανιτάρι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια (στην Κίνα κυρίως) για τις ιδιότητές του, και η «μόδα» του φεύγει και επανέρχεται.

Ούσα beauty τα τελευταία 17 χρόνια, έχω δει πολλά skincare trends να έρχονται και να φεύγουν και τα μανιτάρια είναι ένα από αυτά που έρχεται ξανά και ξανά, για να μας θυμίσει πόσα μπορεί να κάνει η φύση για το δέρμα μας. Γιατί όμως συγκεκριμένα τα μανιτάρια;

pexels-egor-kamelev-760247.jpeg

Moisture bombs: 5 μάσκες ομορφιάς + 5 tips για βαθιά ενυδάτωση μετά από τα ξενύχτια

Τι μπορούν να κάνουν τα μανιτάρια για εμάς;

Ζούμε σε μία εποχή που γνωρίζουμε -πλέον- καλά ότι, το δέρμα μας δεν χρειάζεται απλά μία κρέμα. Ο κόσμος των τροφών και των συμπληρωμάτων διατροφής επομένως, έχει αρχίσει να γίνεται ένα με αυτόν του skincare. Με τα μανιτάρια να πρωταγωνιστούν σε δεκάδες φόρμουλα που βελτιώνουν την υγεία μας, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαν να κάνουν για την επιδερμίδα μας… Και ξέρουμε!

Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη διαχείριση του στρες, στην υγεία του εντέρου, στην αθλητική απόδοση και στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας μας. Βλέπεις, το μανιτάρι είναι ένας μύκητας, και οι μύκητες (όπως και τα ζώα) έχουν κοινή καταγωγή με εμάς. Μοιραζόμαστε έως και το 50% του DNA μας, πράγμα κάνει το σώμα μας ιδιαίτερα δεκτικό στα μανιτάρια.

pexels-kristina-paukshtite-5453799.jpeg

Ακόμα, τα μανιτάρια είναι «προσαρμογόνα», αυτό σημαίνει ότι βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες, και είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και D, πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο για τη συνολική υγεία και ευεξία, καθώς και για το δέρμα μας. Βέβαια, υπάρχουν χιλιάδες μανιτάρια και η έρευνά τους δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε στο ελάχιστο, γνωρίζουμε όμως πώς ωφελούν την επιδερμίδα μας.

No pain, no gain? Όταν τα προϊόντα skincare τσούζουν ή καίνε δεν σημαίνει ότι «δουλεύουν»

Τα μανιτάρια στο skincare

Παρ’ όλο που -πραγματικά- τα είδη μανιταριών είναι χιλιάδες, όλα μοιράζονται κάποια βασικά στοιχεία. Αποτελούνται από πολυφαινόλες οι οποίες είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης τριτερπένια (γλωσσοδέτης το ξέρω), τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, και πολύπλοκους πολυσακχαρίτες, που είναι ισχυρά ενυδατικά τα οποία δημιουργούν ένα εύκαμπτο φιλμ πάνω από το δέρμα για να προσελκύουν νερό. Αυτό το τρίπτυχο —πολυφαινόλες, τριτερπένια και πολυσακχαρίτες— είναι που κάνει τα μανιτάρια πολύτιμα για το δέρμα μας και όχι μόνο.

Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες και άλλες βιολογικά ενεργές ενώσεις που μόλις αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε και να μελετάμε. Μάλιστα, συγκεκριμένοι τύποι μανιταριών έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας και παρέχουν αντιρυτιδικά αποτελέσματα. The sky is the limit με αυτούς τους πεντανόστιμους μύκητες. Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν και επικίνδυνα μανιτάρια είναι σημαντικό να ξέρουμε αφενός τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αφετέρου ποια μπορούν να μας προσφέρουν maximum αποτέλεσμα.

pexels-tommes-frites-13749355.jpeg

Cloud skin: Η τάση που «παντρεύει» το skincare με το μακιγιάζ θα γίνει η αγαπημένη σου

Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στο skincare

Μόλις 9 από τα χιλιάδες μανιτάρια που υπάρχουν χρησιμοποιούνται στο skincare, και αυτό συμβαίνει γιατί μόνο αυτά τα 9 έχουν μελετηθεί εκτενώς. Όπως είπαμε βέβαια, the sky is the limit, μέχρι τότε όμως ας δούμε τα 3 μανιτάρια που μπορείς να αναζητήσεις στις φόρμουλα των προϊόντων που χρησιμοποιείς. Γιατί όχι και τα 9;

Γιατί τα περισσότερα δεν περιέχονται σε προϊόντα που είναι διαθέσιμα για χρήση στο σπίτι ή γιατί τα βρίσκεις κυρίως σε ασιατικές χώρες. Μην ανησυχείς όμως, τα 3 μανιτάρια για τα οποία θα σου μιλήσω παρακάτω, αρκούν για να ακολουθήσεις το mushroom trend και να δεις διαφορά στην επιδερμίδα σου.

tremella.jpeg

Tremella Fuciformis

Είναι γνωστό και ως μανιτάρι του χιονιού, και το πιο δημοφιλές μανιτάρι. Φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυσακχαρίτες, και πιο συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαννόζη, ξυλόζη και γλυκουρονικό οξύ, τα οποία είναι ενυδατικά συστατικά. Λέγεται πώς είναι «το φυσικό υαλουρονικό οξύ», καθώς μπορεί να κρατήσει έως και 500 φορές το βάρος του σε νερό.

REVOLUTION-SKINCARE-SNOW-MUSHROOM-SERUM.png

REVOLUTION SKINCARE, SNOW MUSHROOM SERUM

Ορός προσώπου που ενυδατώνει σε βάθος, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία και μαλακώνει την επιδερμίδα βελτιώνοντας την όψη και την υφή της.

reishi.jpeg

Reishi

Το Reishi ή γανόδερμα, είανι γνωστό και ως «το μανιτάρι της αθανασίας». Είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες καθώς και σε γανοδερικό οξύ, το οποίο μπορεί να αναστρέψει την αποικοδόμηση του κολλαγόνου και να αντιμετωπίσει την κυτταρική βλάβη. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με τις πανάδες, καθώς βοηθά στη μείωση της συγκέντρωσης μελανίνης. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βήτα-γλυκάνη, το reishi μπορεί επίσης να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη.

UntitleDR.-ANDREW-WEIL-FOR-ORIGINStm-MEGA-MUSHROOM-RELIEF-and-RESILIENCE-ADVANCED-FACE-SERUMd.png

ANDREW WEIL FOR ORIGINS™ MEGA-MUSHROOM RELIEF & RESILIENCE ADVANCED FACE SERUM

Ένας ορός ταχείας δράσης για καταπράυνση και μείωση της ερυθρότητας και των ερεθισμών. Προετοιμάζει το δέρμα κάνοντας το πιο ανθεκτικό και προστατεύοντας το από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες.

shiitake.webp

Shiitake

Το Shiitake αναφέρεται και ως «το ελιξίριο της ζωής». Μπορεί να αντιμετωπίσει τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες, χάρη στο κοτζικό οξύ που περιέχει. Προσφέρει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη αφού περιέχει εργοθειονίνη και βήτα-γλυκάνη.

Dermalogica-Power-Bright-Dark-Spot-Serum-With-Niacinamide-Hexylresorcinol-and-Shiitake-Mushroom.jpeg

DERMALOGICA, POWERBRIGHT DARK SPOT SERUM

Ορός προηγμένης τεχνολογίας που περιορίζει γρήγορα την εμφάνιση των πανάδων και συνεχίζει να ομαλοποιεί το χρωματικό τόνο του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα 3 μανιτάρια μπορούν να καταπολεμήσουν τις κηλίδες, να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου, να ενυδατώσουν σε βάθος και να σε κάνουν να «κολλήσεις» και εσύ με αυτό το trend που -προσωπικά- δεν βλέπω να μας αφήνει για καιρό ακόμα… Τουλάχιστον όχι όσο ακόμα ανακαλύπτουμε τα οφέλη του μυστηριώδους μανιταριού για την υγεία και την επιδερμίδα μας.

Hey girl! Αυτά τα νέα προϊόντα skincare πρέπει να υπάρχουν στο beauty ραντάρ σου