Το eco-friendly κτήριο που είναι σχεδόν όλο καλυμμένο με φωτοβολταϊκά

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το eco-friendly κτήριο που είναι σχεδόν όλο καλυμμένο με φωτοβολταϊκά

Το Sun Rock έχει υπογραφεί από την αρχιτεκτονική εταιρεία MVRDV, ένα καινοτόμο κτήριο παροχής ρεύματος που έχει ανατεθεί να προετοιμάσει την Ταϊβάν για μια στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Δεν έχεις ξαναδει αντίστοιχο κτήριο στην κόσμο! Το εντυπωσιακό κτήριο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Taipower, την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ως νέα επιχειρησιακή εγκατάσταση στο παράκτιο βιομηχανικό πάρκο Changhua κοντά στην Taichung.

Πλήρως καλυμμένο με ηλιακούς συλλέκτες (εκτός από όπου είναι απολύτως απαραίτητο) η δομή περιγράφεται ως «ένα μανιφέστο σε κτήριο» λόγω του πόσο ξεκάθαρα αντικατοπτρίζει την πρόθεση να παράγει ηλιακή ενέργεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Η μορφή του κτηρίου προήλθε από προσεκτική μελέτη των συνθηκών της τοποθεσίας.

eco ktirio2

Αρχικά, οι αρχιτέκτονες ξεκίνησαν με τον μεγαλύτερο δυνατό χώρο για την τοποθεσία και στη συνέχεια άρχισαν να αφαιρούν όγκους για να βελτιώσουν την πρόσβαση στο ηλιακό φως. Η βραχώδης μορφή αναδύεται από αυτή τη διαδικασία και καλύπτεται από ηλιακά πάνελ που περιστρέφονται για να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω την πρόσβασή της στο ηλιακό φως.

pirgoi1

Οι φουτουριστικοί πύργοι με την εκθαμβωτική πρόσοψη και τον οικολογικό χαρακτήρα

Το Sun Rock μπορεί να υποστηρίξει 4.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο είναι σε θέση να παράγει 1 εκατομμύριο κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως. Οι σχεδιαστές εργάζονται για περαιτέρω εξελίξεις που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο αυτές τις μετρήσεις.

Μέσα στο Sun Rock υπάρχουν γραφεία, εργαστήρια, αποθήκευση εξοπλισμού και άλλα επιχειρησιακά προγράμματα απαραίτητα για τη λειτουργία του κτιρίου. Εκτός από αυτά, ωστόσο, οι σχεδιαστές περιλαμβάνουν επίσης δημόσια προγράμματα που προσκαλούν τους ανθρώπους να μάθουν για τη δουλειά που γίνεται μέσα. Αυτοί οι χώροι δείχνουν ότι το Sun Rock λειτουργεί ως «ένα μανιφέστο για το μέλλον της Taipower χωρίς άνθρακα», όπως υποστηρίζει η κατασκευαστική εταιρία.

Στην αίθουσα δεδομένων, ένα αίθριο επιτρέπει στους επισκέπτες πλήρη διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Τα δεδομένα για την παραγωγή ενέργειας εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, προβάλλονται στους τοίχους του μεγάλου αιθρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πανεπιστημιακό κτίριο που νικά τη ζέστη με τη δροσερή πράσινη στέγη του

Green School: To οικολογικό σχολείο στο Μπαλί που εστιάζει στη βιωσιμότητα

Το οβάλ σχολείο στην έρημο Thar της Ινδίας εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του