Τι είναι το upcycling και γιατί ωφελεί το περιβάλλον περισσότερο από την ανακύκλωση

Μαρία Ροδίτη
Τι είναι το upcycling και γιατί ωφελεί το περιβάλλον περισσότερο από την ανακύκλωση

Το upcycling είναι πιο σημαντικό από την ανακύκλωση και αρχίζει τελευταία να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όρος. Μάθε κι εσύ, λοιπόν, τι σημαίνει.

Ακούμε διαρκώς από ειδικούς ότι ο πλανήτης κινδυνεύει, ότι το περιβάλλον βιώνει ίσως και την πιο δύσκολη περίοδό του και ότι εμείς οι πολίτες πρέπει να δράσουμε άμεσα και με κάθε τρόπο ώστε να το προστατεύσουμε και να το παραδώσουμε όπως πρέπει στις επόμενες γενιές. Ο πιο κοινός κι εύκολος τρόπος που όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε για την προστασία της Γης; Η ανακύκλωση!

Αν έχεις οικολογική συνείδηση κι ενδιαφέρεσαι για τη διάσωση του περιβάλλοντος έστω και λίγο σίγουρα θα έχεις μπει στη διαδικασία να κάνεις ανακύκλωση. Upcycling, όμως, έχεις κάνει ποτέ; Το upcycling ή αλλιώς δημιουργική επαναχρησιμοποίηση έχει αρχίσει τελευταία να αποκτά έδαφος στον κόσμο της οικολογίας και… ήρθε η ώρα κι εσύ να το ανακαλύψεις για να το κάνεις τρόπο ζωής.

Αυτές οι φουτουριστικές πλωτές σουίτες ξενοδοχείων αποτελούν το πιο eco living ξενοδοχείο

Τι είναι το upcycling

Upcycling σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση και είναι μια ειδική διαδικασία ανώτερη της ανακύκλωσης, που στόχο έχει όχι μόνο την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αλλά την επεξεργασία άχρηστων προϊόντων σε νέα, υψηλότερης ποιότητας, προϊόντα.

Το upcycling ξεχωρίζει σαν διαδικασία για την αειφόρο καινοτομία του, καθώς χρησιμοποιεί τα υλικά στην αρχική τους μορφή κι εξοικονομεί πόρους και χρήματα αυξάνοντας έτσι την ποιότητα του προϊόντος. Στόχος του είναι να αποφευχθεί η σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών με τη χρήση των υφιστάμενων. Αυτό μειώνει την κατανάλωση των νέων πρώτων υλών κατά τη δημιουργία νέων προϊόντων και αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων, ακόμη και αερίων του θερμοκηπίου των εκπομπών.

Το upcycling σε σύγκριση με το downcycling

Αξίζει να σημειωθεί ότι upcycling είναι το αντίθετο του downcycling (υποβαθμιστική ανακύκλωση), το οποίο είναι το άλλο μισό του recycling (ανακύκλωση).

Η υποβαθμιστική ανακύκλωση περιλαμβάνει τη μετατροπή των υλικών και προϊόντων σε νέα υλικά χαμηλότερης ποιότητας, ενώ η ανακύκλωση συνεπάγεται τη μετατροπή ή την εξόρυξη χρήσιμων υλικών από ένα αρχικό προϊόν σε σκόνη δημιουργώντας ένα διαφορετικό προϊόν ή υλικό πάλι από την αρχή.

https://www.instagram.com/p/Cek-FiEsHID

Τα οφέλη του upcycling

Το πιο προφανές όφελος του upcycling είναι ότι λιγότερα υλικά καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Γιατί αυτό είναι ωφέλιμο προς το περιβάλλον; Διότι η πιο κρίσιμη ανησυχία όσον αφορά τους χώρους υγειονομικής ταφής είναι η εκπομπή μεθανίου, ενός από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου. Για να καταλάβεις, το μεθάνιο απορροφά περισσότερη από τη θερμότητα του ήλιου από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, καθιστώντας το κύριο παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, όσο λιγότερα υλικά καταλήγουν σε χωματερές τόσο πιο «υγιής» θα είναι ο πλανήτης μας.

Τα οφέλη του upcycling, βέβαια, δεν τελειώνουν εδώ. Άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η χρήση λιγότερων φυσικών πόρων. Χρησιμοποιώντας αυτά που ήδη έχουμε, δηλαδή, δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε περισσότερες πρώτες ύλες από το περιβάλλον μας παρά μόνο όσες είναι πραγματικά απαραίτητες.

Αυτό ισχύει τόσο για μικρές επιχειρήσεις όσο και για μεγαλύτερες εταιρείες. Εάν, για παράδειγμα, έχεις τη δική σου επιχείρηση και θέλεις να κάνεις upcycling, πραγματικά θα ελαχιστοποιήσεις το κόστος παραγωγής εκτός από τη μείωση της χρήσης φυσικών υλικών. Έτσι, με τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων υλικών, τελικά θα ξοδεύεις λιγότερα και θα δημιουργείς μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Κι αν αναρωτιέσαι με ποια υλικά μπορείς να κάνεις upcycling, θα σου λυθεί η απορία στην παρακάτω gallery.