Πώς μ’ ένα παλιό T-shirt θα φτιάξεις επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια καθαρισμού για το σπίτι

Μαρία Ροδίτη
Πώς μ’ ένα παλιό T-shirt θα φτιάξεις επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια καθαρισμού για το σπίτι

Άσε τα μαντηλάκια καθαρισμού από το supermarket που μολύνουν το περιβάλλον και φτιάξε τα δικά σου με ένα παλιό T-shirt.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσοι τόνοι απορριμμάτων προκύπτουν καθημερινά από τις πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν μαντηλάκια καθαρισμού μίας χρήσης; Αλλά και από τα ίδια τα μαντηλάκια. Στην Αμερική, πάντως, καθημερινά πάνω από 3.000 τόνοι απορριμμάτων από μαντηλάκια μιας χρήσης καταλήγουν στις χωματερές. Και αυτό δεν είναι το πιο «βαρύ» της υπόθεσης. Το σημαντικότερο είναι ότι για να γίνουν αυτά τα μαντηλάκια έχουν χρησιμοποιηθεί παρθένες ίνες από δάση που καταστρέφονται για αυτόν τον σκοπό. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι καθίσταται αναγκαία η εύρεση οικολογικών λύσεων στο κομμάτι του καθαρισμού του σπιτιού.

Και όταν λέμε οικολογική λύση, φυσικά δεν εννοούμε να αφήσεις το σπίτι σου βρώμικο και γεμάτο σκόνη ή να το καθαρίζεις στη χάση και στη φέξη. Εννοούμε να επιλέγεις για την καθαριότητα επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια, τα οποία… θα φτιάξεις μόνη σου. Ναι, γίνεται και παρακάτω θα δεις την πιο εύκολη και eco-friendly συνταγή, που θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη ρύπανση του πλανήτη και να αφήσεις το οικολογικό αποτύπωμά σου στο περιβάλλον.

Τι είναι το upcycling και γιατί ωφελεί το περιβάλλον περισσότερο από την ανακύκλωση

Η συνταγή για τα επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια καθαρισμού

Τα υλικά που θα χρειαστείς για να φτιάξεις τα δικά σου μαντηλάκια καθαρισμού, τα οποία θα είναι και οικολογικά, είναι τα εξής:

oikologika_mantilakia.jpg

Ένα παλιό T-shirt (ή παλιές βαμβακερές κάλτσες ή πετσέτες για τα πιάτα)

1 φλιτζάνι νερό

1-2 κουταλιές σαπούνι χεριών ή πιάτων

¼ κούπας ισοπροπυλική αλκοόλη

15 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σου

Πώς θα… τελειοποιήσεις τα οικολογικά μαντηλάκια καθαρισμού

Ανακάτεψε σε ένα μπολ όλα τα υγρά μαζί. Στη συνέχεια, κόψε το T-shirt ή τα άλλα βαμβακερά υφάσματα σε κομμάτια μάκρους ενός καθαριστικού πανιού και ρίξε τα μέσα στο diy καθαριστικό που έφτιαξες. Έτοιμα τα καθαριστικά μαντηλάκια σου για χρήση.

Καθάρισε τις επιφάνειες του σπιτιού που έχουν συγκεντρώσει σκόνη, τους νεροχύτες, τις βρύσες, τα πόμολα, τους πάγκους της κουζίνας, τον φούρνο μικροκυμάτων, ακόμη και το μπάνιο σου. Μετά, ρίξε τα μαντηλάκια στο πλυντήριο για πλύσιμο. Αν σου περισσέψει μείγμα, κράτησέ το σε ένα βάζο και ξαναχρησιμοποίησέ το κάποια άλλη μέρα για να καθαρίσεις το σπίτι σου.