Το πιο βιώσιμο εργοστάσιο επίπλων στον κόσμο βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος

Το πιο βιώσιμο εργοστάσιο επίπλων στον κόσμο βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος

Τι κάνουν οι Σκανδιναβοί; Ναι, αυτό το εργοστάσιο εκτείνεται μέσα στο δάσος και καταλαμβάνει 6.500 τετραγωνικά μέτρα.

Ο αρχιτεκτονικός Όμιλος Bjarke Ingels ξεκινά να χτίσει το «πιο βιώσιμο» εργοστάσιο επίπλων στον κόσμο, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του δάσους.

Σε συνεργασία με την Vestre, έναν Νορβηγό κατασκευαστή αστικών επίπλων, η εταιρία σχεδιάζει το εργοστάσιο για να γίνει ένα μέρος όπου κατασκευάζονται έπιπλα με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα. Οι εγκαταστάσεις της παραγωγής του The Plus θα εκτείνονται σε 6.500 τετραγωνικά μέτρα, με ένα επιπλέον πάρκο 300 στρεμμάτων να διατίθεται στο κοινό για πεζοπορία και κατασκήνωση. Η εταιρεία δήλωσε ότι «το κτήριο θα είναι το πρώτο στη σκανδιναβική περιοχή που θα λάβει το BREAM Outstanding, την υψηλότερη δυνατή περιβαλλοντική πιστοποίηση».

Το eco-friendly κτήριο που είναι σχεδόν όλο καλυμμένο με φωτοβολταϊκά

Ως μέρος της κατασκευής, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα εξεταστούν προσεκτικά σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, με το έργο να επιλέγει τοπική ξυλεία, σκυρόδεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και ανακυκλωμένο χάλυβα. Το μοναδικό σχήμα της εγκατάστασης προσδίδει μια ξεχωριστή διάταξη, με τέσσερα φτερά που περιλαμβάνουν την αποθήκη, το εργοστάσιο χρωμάτων, το εργοστάσιο ξύλου και το κέντρο συναρμολόγησης που συνδέονται στη μέση, έχοντας ως κύριο στόχο την προώθηση μιας αποτελεσματικής και ευέλικτης ροής εργασίας μεταξύ των διαφορετικών μονάδων.

ergostasio_epiplon2.JPG

Όταν οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα διάλειμμα, μπορούν απλώς να βγουν στην αυλή στον κεντρικό κόμβο, όπου η εταιρεία θα παρουσιάζει τις τελευταίες της συλλογές επίπλων εξωτερικού χώρου, ώστε οι πελάτες να μπορούν να δουν πώς ανταποκρίνονται πραγματικά τα προϊόντα καθώς αλλάζουν οι εποχές.

Στο εσωτερικό, το The Plus θα αξιοποιήσει τεχνολογία αιχμής για να βοηθήσει στη λειτουργία του κτιρίου, χρησιμοποιώντας έξυπνα ρομπότ, αυτοοδηγούμενα φορτηγά και ένα tablet που επιτρέπει στον υπεύθυνο να διαχειρίζεται ολόκληρο το εργοστάσιο με λίγα μόνο κλικ. Κάτι που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως οι επισκέπτες και το προσωπικό θα μπορούν να ανεβαίνουν στις επικλινείς στέγες του κτιρίου, οι οποίες επεκτείνονται για να σχηματίσουν ένα μονοπάτι πάνω και κάτω στην εγκατάσταση για να μάθουν πώς λειτουργούν οι διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής.

Στην ίδια ταράτσα, 1.200 φωτοβολταϊκά πάνελ θα τοποθετηθούν για τη αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, με την υπερβολική θερμότητα από τα πάνελ να χρησιμοποιείται παράλληλα με ένα σύστημα παγωμένου νερού που μπορεί να ψύξει και να θερμάνει δεξαμενές αποθήκευσης, αντλίες θερμότητας και ενεργειακά πηγάδια, για το 90% της ενεργειακής ζήτησης ενός τυπικού εργοστασίου.