Πώς οι εφαρμογές σπατάλης τροφίμων συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Μαρία Ροδίτη
Πώς οι εφαρμογές σπατάλης τροφίμων συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τις εφαρμογές σπατάλης τροφίμων. Πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές;

Με τον όρο σπατάλη τροφίμων εννοούμε τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο από τους κατοίκους των χωρών του λεγόμενου «δυτικού κόσμου». Εκτιμάται ότι το 1/3 του φαγητού που παράγεται παγκοσμίως απορρίπτεται τελικά, ενώ μεγάλη έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας έδειξε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πετούν στα σκουπίδια 150.000 τόνους φαγητού την ημέρα! Και αυτό μόνο επιβλαβές για το περιβάλλον μπορεί να είναι, καθώς επίσης και για τους ανθρώπους που πεινούν.

Αρκεί να αναλογιστείς ότι για την παραγωγή ακόμα και του σιταριού, παραδείγματος χάρη, απαιτείται ενέργεια και παράγονται ρύποι, με τα στοιχεία να είναι ακόμα πιο επιβαρυντικά όταν μιλάμε για την παραγωγή και την κατανάλωση κρέατος. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, για πόσο μεγάλο κακό στο περιβάλλον μιλάμε.

Επιπλέον, όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά, πετάμε μια ποσότητα φαγητού στα σκουπίδια, είτε αυτό είναι λίγο από το φαγητό της ημέρας που περίσσεψε, είτε λαχανικά που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε και χάλασαν, είτε άλλα προϊόντα, των οποίων η ημερομηνία λήξης πέρασε, χωρίς να τα ανοίξουμε καν από τα πακέτα τους. Και λίγο πιο πέρα κάποιος συνάνθρωπός μας πεινάει.

7 tips για να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος και να εξοικονομήσεις χρήματα

Για να μη συμβαίνει αυτό, λοιπόν, έχουν αρχίσει τελευταία να δημιουργούνται waste apps, δηλαδή εφαρμογές για τη σπατάλη τροφίμων, οι οποίες μεσολαβούν, ώστε άνθρωποι που χρειάζονται φαγητό να τραφούν και άρα το φαγητό να μην καταλήξει στα σκουπίδια επιλύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης.

food_waste.jpg

Βέβαια, αυτή η καινοτομία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, και… ευχόμαστε πραγματικά να φτάσει κάποια μέρα και στη χώρα μας. Ακόμα περισσότερο ευχόμαστε να μην πεινάει κανένας στο μέλλον.

Πώς λειτουργούν τα waste apps

«Η σπατάλη τροφίμων είναι ίσως ένα από τα πιο εύκολα προβλήματα που επιλύονται», δήλωσε ο ιδρυτής της εφαρμογής Too Good To Go, Chris Wilson, το 2016. «Από τη μια πλευρά, έχουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα υπερπαραγωγής, κατανάλωσης και υπερβολής… Και στην άλλη όψη του νομίσματος έχουμε ένα δισεκατομμύριο πεινασμένους ανθρώπους στον κόσμο», πρόσθεσε.

Όλα αυτά τα είπε ο Wilson μόλις δύο μήνες αφότου το app ξεκίνησε την αποστολή του, δηλαδή να περιορίζει τη σπατάλη τροφίμων από καταστήματα και εστιατόρια, αναδιανέμοντας το πλεόνασμά τους σε ανθρώπους που υποφέρουν από πείνα. Έκτοτε, η ανάπτυξη της εφαρμογής ήταν εκθετική. Έχοντας εξοικονομήσει 479 χιλιάδες γεύματα από τον κάδο το 2016, ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στα 52 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2021. Όπως καταλαβαίνεις, το Too Good To Go είναι μόνο μία από τις πολλές εφαρμογές που θέλουν να αντιμετωπίσουν τη σπατάλη τροφίμων - και προσελκύουν έναν αυξανόμενο αριθμό χρηστών στη διαδικασία.

Η Olio είναι ένα άλλο food waste app, το οποίο χρησιμοποιεί το δίκτυο εθελοντών της για να συγκεντρώσει από επιχειρήσεις πλεονάζοντα τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια αναφέρονται στην εφαρμογή. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αναφέρουν το δικό τους πλεόνασμα για να το παραλάβουν άλλοι που το έχουν ανάγκη.

wasteapp1.jpg

Έπειτα, υπάρχει το Foodiverse, μια εφαρμογή που συνδέει τους λιανοπωλητές με πλεονάζον απόθεμα, με φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινοτικές ομάδες. Και το Kitche, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα απόβλητα βοηθώντας τους χρήστες να παρακολουθούν τι αγοράζουν.

Τα waste apps δεν επιλύουν μόνο την επισιτιστική κρίση – Έχουν σχέση και με την κρίση κόστους ζωής

Μπορεί οι εφαρμογές σπατάλης τροφίμων να βοηθούν ώστε άνθρωποι πεινασμένοι να βρουν τροφή, ο λόγος πίσω από την αυξανόμενη ζήτησή τους όμως δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικός. Ποιος είναι αυτός; Η κρίση κόστους ζωής.

Η ζωή γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, οι καταναλωτές αγωνίζονται να πληρώσουν λογαριασμούς που διαρκώς αυξάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται σε αυτές τις εφαρμογές από ανάγκη. Για να αυξήσει τον προϋπολογισμό του σπιτιού του.

Η σοβαρότητα του προβλήματος επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη έρευνα σε 100 φιλανθρωπικούς εταίρους του app FoodCloud, στην οποία 78 είπαν ότι αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση. Η πλειοψηφία επεσήμανε την κρίση του κόστους ζωής ως αιτία και 89 από αυτούς πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.