Η άλλη πλευρά της Βασίλισσας Ελισάβετ: Η οικολογική συνείδηση & η δράση της για τον πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Η άλλη πλευρά της Βασίλισσας Ελισάβετ: Η οικολογική συνείδηση & η δράση της για τον πλανήτη

Jon Hrusa/Pool Photo via AP, File

AP2007

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν βαθιά ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον και έκανε προσπάθειες να επηρεάσει θετικά όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου με την είδηση του θανάτου της να κάνει τον γύρο του κόσμου και τα media του πλανήτη να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη Μεγάλη Βρετανία. Όχι άδικα όλα αυτά! Βλέπεις, η βασιλομήτωρ ήταν η μακροβιότερη μονάρχης, είχε καταφέρει να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο- κάτι που κανένας προκάτοχός της δεν έζησε-, και να αφήσει το στίγμα της στον λαό της, αλλά και σε όλη την υφήλιο.

Και μπορεί να ήταν γνωστή για την για την αίσθηση του καθήκοντος ή να κατηγορήθηκε πολλές φορές για ψυχρότητα και αναλγησία, όμως μόνο ανάλγητη δεν ήταν απέναντι στο περιβάλλον. Η Λίλιμπετ ήταν βαθιά ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά τον πλανήτη, εργάστηκε με συνέπεια για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος εστιασμένου στη διατήρηση και τη βιωσιμότητα κι ενθάρρυνε κι άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά της και να φροντίσουν το περιβάλλον. Ο γιος της, Κάρολος, ίσως και πριν από εκείνη να ήταν οικολογικά ευαίσθητος, ενώ και ο εγγονός της, William, με την Kate Middleton έχουν δείξει ουκ ολίγες φορές την αγάπη και τον σεβασμό τους στον πλανήτη.

Η Βενετία λέει «όχι» στο πλαστικό και κάνει εκστρατεία με συντριβάνια

Πώς, όμως, η ίδια η μονάρχης έδειχνε έμπρακτα και καθημερινά την οικολογική συνείδηση της; Θα μάθεις ευθύς αμέσως.

Πώς η Βασίλισσα Ελισάβετ έδειχνε έμπρακτα την ευαισθητοποίησή της σε οικολογικά ζητήματα

Έκανε εξοικονόμηση ενέργειας στο Παλάτι (και όχι μόνο)

Η Βασιλική Οικογένεια έχει στην κατοχή της περισσότερα από 20 ακίνητα. Και όλοι φροντίζουν ώστε το καθένα να λειτουργεί έτσι ώστε να έχει μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν έξυπνες οθόνες που παρακολουθούν την κατανάλωσή τους, ενώ όλες οι εγκαταστάσεις τους συνδυάζουν θερμότητα και ηλεκτρισμό για να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν αποτελεσματικά.

Britain Queen Elizabeth II

Dominic Lipinski/Pool Photo via AP, File

PA

Φρόντιζε για την προστασία των δασών

Το 2018, η Βασίλισσα εμφανίστηκε σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Queen's Green Planet», στο οποίο και μίλησε με ειλικρίνεια για τη σημασία της σωτηρίας των δασών. Προώθησε ενεργά την προστασία των δασών και μίλησε για να ενθαρρύνει τη δράση κατά της αποψίλωσής τους. Επίσης, η Βασίλισσα Ελισάβετ ξεκίνησε το «Queen’s Green Canopy Project» ως μια μοναδική πρωτοβουλία δενδροφύτευσης για να τιμήσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της το 2022.

Είχε eco-friendly συνήθειες

Μεγαλώνοντας μέσα σε περιόδους πολέμων, η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Ειδικότερα, στη διατροφή της επέλεγε μόνο τοπικά προϊόντα, που δεν χρειάζονταν άπειρα χιλιόμετρα μετακίνησης – άρα και καυσαέρια- για να φτάσουν στα χέρια της, διατηρούσε έπιπλα για δεκαετίες και φορούσε τα ίδια ρούχα ξανά και ξανά.

Σταμάτησε να φορά γούνα

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους βασιλικούς, η βασίλισσα Ελισάβετ καταδίκασε τη χρήση γούνας και το 2019 ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να φορέσει ποτέ ξανά.

Μίλησε δημόσια εναντίον παγκόσμιων ηγετών

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ θέλησε να βοηθήσει τον πλανήτη ήταν να μιλήσει εναντίον παγκόσμιων ηγετών στο COP24, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας: «Είναι πραγματικά εκνευριστικό όταν υπόσχονται κάτι, αλλά δεν το κάνουν».

Έγινε προστάτιδα στο The Battersea Dogs and Cats Home

Αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός φροντίζει περισσότερα από 8.000 ζώα ετησίως. Ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της, η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε προστάτιδα το 1956, βάζοντας το λιθαράκι της για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Britain Queen Elizabeth II

Jeremy Selwyn/Pool Photo via AP, File

AP2002

Υποστήριξε τη δράση του RSPCA

Η Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οργανισμός για την προστασία των ζώων στον κόσμο. Η Βασίλισσα υποστήριξε τη δράση του και ήταν προστάτης αυτής της οργάνωσης για δεκαετίες.

Ήταν προστάτιδα πολυάριθμων Περιβαλλοντικών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν η προστάτιδα πολλών περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Μεταξύ άλλων συνέδραμε στα:

Norfolk Wildlife Trust, που είναι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ειδικεύεται στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος,

Britain Royals

Jane Barlow/Pool via AP

Royal Forestry Society, που έχει αφιερώσει 140 χρόνια στη διαχείριση των δασών και την εκπαίδευση,

Campaign to Protect Rural England, που είναι ένας οργανισμός ο οποίος εστιάζει στη δημιουργία μιας όμορφης, ακμάζουσας υπαίθρου,

Linnean Society του Λονδίνου, που εστιάζει στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την επιστήμη της φύσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ζώα.