Γιατί η Ολλανδία απαγορεύει τις διαφημίσεις για το κρέας και τις αεροπορικές πτήσεις

Μαρία Ροδίτη
Γιατί η Ολλανδία απαγορεύει τις διαφημίσεις για το κρέας και τις αεροπορικές πτήσεις

Το Haarlem της Ολλανδίας γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που δεν επιτρέπει διαφημίσεις για κρέας, αεροπορικές πτήσεις, ορυκτά καύσιμα και βενζινοκίνητα οχήματα.  

Η στροφή σε μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο σε φυτικά συστατικά και λιγότερο στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον πλανήτη. Τα Ηνωμένα Έθνη, μάλιστα, δημοσίευσαν πρόσφατα μια έκθεση που προειδοποιεί τις χώρες για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και προτρέπει τους πολίτες να τρώνε περισσότερα φυτικά προϊόντα για να την περιορίσουν.

Με τα δεδομένα αυτά, μια μικρή ολλανδική πόλη δυτικά του Άμστερνταμ- με πληθυσμό 160.000 κατοίκων- αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαφημίσεις κρέατος, αλλά και μιας σειράς άλλων προϊόντων, που μόνο επιβλαβή μπορούν να είναι για το περιβάλλον.

Η άλλη πλευρά της Βασίλισσας Ελισάβετ: Η οικολογική συνείδηση & η δράση της για τον πλανήτη

Το Haarlem απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος, βενζινοκίνητων οχημάτων, πτήσεων και ορυκτών καυσίμων

Το Haarlem της Ολλανδίας γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος από δημόσιους χώρους με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσής του και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στα πλαίσια αυτής της «απαγόρευσης» εντάσσονται και οι αεροπορικές ταξιδιωτικές πτήσεις, τα ορυκτά καύσιμα και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καμία τέτοιου είδους διαφήμιση δεν θα επιτρέπεται σε δημόσια μέσα μεταφοράς, καταφύγια, οθόνες ή οτιδήποτε απευθύνεται σε κοινό.

Η γυναίκα που συνέταξε πρώτη την πρόταση για την απαγόρευση τέτοιου είδους διαφημίσεων, η Ziggy Klazes, δήλωσε ότι δεν ήξερε ότι το Haarlem θα ήταν η πρώτη πόλη στην οποία θα επιβληθεί τέτοιος νόμος. Η Klazes είπε στο Haarlem105: «Δεν ασχολούμαστε με το τι μαγειρεύει ο κόσμος στην κουζίνα του. Αν οι άνθρωποι ήθελαν να συνεχίσουν να τρώνε κρέας, είναι εντάξει… Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση και να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της αιτίας».

Και συνέχισε: «Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν την απόφαση εξωφρενική και πατρονίστικη, αλλά υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν ότι είναι εντάξει».