The Line: Η πόλη της Σαουδικής Αραβίας που θα λειτουργεί 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μαρία Ροδίτη
The Line: Η πόλη της Σαουδικής Αραβίας που θα λειτουργεί 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μια πόλη που θα κατασκευαστεί κάθετα, χωρίς δρόμους, χωρίς αυτοκίνητα και άρα χωρίς εκπομπές ρύπων οραματίζεται ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας. Θα γίνει, όμως, πράξη το έργο του;

Ένα μεγάλο όραμα έχει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, για την πατρίδα του και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ο Mohammed bin Salman σχεδιάζει να δημιουργήσει μία πόλη που θα λέγεται The Line και θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χωρίς εκπομπές ρύπων.

Γιατί η Ολλανδία απαγορεύει τις διαφημίσεις για το κρέας και τις αεροπορικές πτήσεις

Το σχέδιο του πρίγκιπα για τη γραμμική πόλη

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας θέλει να δημιουργήσει μια γραμμική πόλη μήκους 100 μιλίων, που θα κατασκευαστεί κάθετα, χωρίς δρόμους ή αυτοκίνητα. Η The Line, όπως οραματίζεται να ονομαστεί η πόλη, θα είναι φιλική προς το περιβάλλον μιας και θα έχει μηδενικούς ρύπους και θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, μάλιστα, δημοσίευσε και εικόνες από το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η πόλη The Line μόλις ολοκληρωθεί.

Το σχέδιο λέει ότι η πόλη θα έχει πλάτος μόλις 200 μέτρα, ύψος 500 μέτρα και μήκος 170 χιλιόμετρα. Επιπροσθέτως, θα υπάρχουν σπίτια με γυάλινη πρόσοψη κατά μήκος της ακτής, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Πρίγκιπας ανέφερε σε δήλωσή του για το όραμα που έχει: «Τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν για τις κοινότητες της πόλης με κάθετη κατασκευή θα αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές επίπεδες, οριζόντιες πόλεις και θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τη διατήρηση της φύσης και τη βελτίωση της ανθρώπινης βιωσιμότητας. Η πόλη THE LINE θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην αστική ζωή σήμερα και θα ρίξει φως σε εναλλακτικούς τρόπους ζωής».

Οι ενστάσεις που υπάρχουν για την πόλη The Line

Η πόλη σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να περπατήσουν και σε πέντε λεπτά να φτάσουν σε όλες τις εγκαταστάσεις, αλλά και να συναντούν κόσμο στην καθημερινότητά τους. Προβλέπεται, μάλιστα, να υπάρχει σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας που μέσα σε 20 λεπτά θα μεταφέρει τον κόσμο από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη. Το ακόμα καλύτερο, όμως, δεν σου το είπα ακόμα! Η The Line θα είναι κλιματικά ελεγχόμενη μέσω ενός συστήματος φυσικού αερισμού.

saoudiki_aravia.jpg

Καλά ως εδώ και πολύ θετικά για τον πλανήτη όλα αυτά, αλλά... ήδη έχουν ξεσπάσει διαμάχες για τη δημιουργία της πόλης. Κι αυτό, γιατί περίπου 20.000 άνθρωποι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν για να επιτευχθεί το έργο, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις.