Καλλιτέχνης χρησιμοποιεί 300.000 καπάκια από μπουκάλια για τη δημιουργία οικολογικής τοιχογραφίας

Μαρία Ροδίτη
Καλλιτέχνης χρησιμοποιεί 300.000 καπάκια από μπουκάλια για τη δημιουργία οικολογικής τοιχογραφίας

Ο Oscar Olivares από τη Βενεζουέλα σκοπεύει να δημιουργήσει μια γιγάντια χρωματιστή τοιχογραφία και καλεί τον κόσμο της κοινότητάς του να συνεισφέρει στο έργο.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγουμε 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο, το 78% των οποίων δεν ανακυκλώνεται. Από αυτά, περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς και αποτελούν κίνδυνο για 700 θαλάσσια ζώα που μπορεί να το καταναλώσουν.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με έρευνες, μέχρι το 2050 το 99% των θαλάσσιων πτηνών θα έχουν καταπιεί πλαστικά απόβλητα, ενώ μέχρι το 2025 θα υπάρχει ένας τόνος πλαστικού για κάθε τρεις τόνους ψαριών με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό παρά ψάρια μέχρι το 2050. Έχοντας όλα αυτά υπόψη του ο Oscar Olivares – ένας καλλιτέχνης από τη Βενεζουέλα- αποφάσισε να δημιουργήσει μια γιγάντια οικολογική τοιχογραφία σε προάστιο της πρωτεύουσας Καράκας και να καλέσει τους συμπολίτες του να συνεισφέρουν κι εκείνοι στο έργο χρησιμοποιώντας… καπάκια από μπουκάλια.

Καμία οικολογική συνείδηση από τις Kardashians – Η Kim σπατάλησε σε έναν μήνα 878.215 λίτρα νερού

Το κάλεσμα του Olivares στους συμπολίτες του για την ανακύκλωση

Ο 25χρονος έχει αρχίσει εδώ και λίγες μέρες να δημιουργεί την οικολογική τοιχογραφία και, μάλιστα, κάλεσε την κοινότητά του να συνεισφέρει, ώστε να φτιάξουν όλοι μαζί ένα τεράστιο έργο τέχνης. Στόχος του είναι η τοιχογραφία να απεικονίζει δύο μακάο (είδος πολύχρωμων παπαγάλων με μακριά ουρά) με μπλε φτερά.

https://www.instagram.com/p/ChqCyNxpj7n

Ο Olivares δήλωσε πως -άπαξ και η τοιχογραφία που έχει οραματιστεί ολοκληρωθεί- θα έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 300.000 καπάκια από μπουκάλια.

Μια δασκάλα «σύμμαχος» του Olivares στην προώθηση της αξίας της ανακύκλωσης

Η κοινότητα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Oscar Olivares και τώρα παιδιά και κάτοικοι εργάζονται σκληρά για να κολλήσουν τα πλαστικά καπάκια από μπουκάλια στον τοίχο και να δημιουργήσουν μια τεράστια χρωματιστή τοιχογραφία σε λίγες εβδομάδες.

Ο 25χρονος, μάλιστα, χρησιμοποιεί τα social media για να προσκαλέσει κόσμο να συμβάλει στο project δωρίζοντας τα δικά του απόβλητα (aka καπάκια μπουκαλιών). «Πολλοί άνθρωποι ανακυκλώνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους χάρη σε αυτή την τοιχογραφία», είπε. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουν τη συνήθεια».

Το Reuters ανέφερε ότι μια δασκάλα, ονόματι Osmara Aponte, έφερε παιδιά να δουλέψουν στην τοιχογραφία και να τους διδάξει την ανακύκλωση. «Μπορούν να μάθουν ότι οτιδήποτε- από ένα καπάκι μέχρι οποιοδήποτε είδος πλαστικού- μπορεί να γίνει χρήσιμο», είπε η δασκάλα.