Πώς μια Γιαπωνέζα είπε «αντίο» στους λογαριασμούς ρεύματος μια για πάντα

Μαρία Ροδίτη
Πώς μια Γιαπωνέζα είπε «αντίο» στους λογαριασμούς ρεύματος μια για πάντα

Όχι! Η Chikako Fujii δεν χρωστάει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Απλώς αποφάσισε εδώ και 10 χρόνια να προστατεύσει το περιβάλλον, προστατεύοντας συγχρόνως και... το πορτοφόλι της. 

Εδώ και λίγους μήνες οι λογαριασμοί ρεύματος στη χώρα μας – και σε όλη την Ευρώπη- έχουν εκτιναχτεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι πολίτες έχουν αγανακτήσει με την ακρίβεια και λύση ουσιαστική δεν έχει βρεθεί. Το κόστος ζωής είναι τεράστιο συνδυαστικά με την καταστροφή του πλανήτη.

Η γυναίκα, ωστόσο, που θα δεις στο παρακάτω βίντεο, έχει καταφέρει εδώ και 10 χρόνια να κάνει αυτό που κανένας άλλος άνθρωπος δεν πέτυχε: να μην έχει λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί έμαθε να ζει μόνο με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός.

Τι είναι τελικά τα μικροπλαστικά που συνέχεια ακούμε και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Η Γιαπωνέζα που χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενέργεια

Η 62χρονη Chikako Fujii είναι κάτοικος του Τόκιο της Ιαπωνίας και δεν έχει πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος εδώ και 10 χρόνια. Όχι, δεν χρωστάει, απλώς ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες της μόνο με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Η Chikako ενδιαφέρθηκε να δοκιμάσει να ζει κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία, που έγινε το 2011. «Λίγο μετά τον σεισμό, υπήρχαν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος εδώ, έτσι ξαφνικά κόπηκε το ρεύμα και ένιωσα ότι έπρεπε να έχω το δικό μου ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, δημιούργησα ένα φωτοβολταϊκό», αναφέρει η 62χρονη γυναίκα, η οποία δεν διαθέτει τηλεόραση, φούρνο, πλυντήριο ρούχων και air condition. Έχει απλώς 4 φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι της, τα οποία αποτελούν τη μοναδική πηγή ηλεκτρισμού στο σπίτι της.

Αυτά τα φωτοβολταϊκά παράγουν ως και 1000 watt σε μια καλή, ηλιόλουστη μέρα. Και αυτό της αρκεί για να τροφοδοτήσει όσες ηλεκτρικές συσκευές διαθέτει για μερικές ημέρες. Η Fujii έχει, επίσης, ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο αν οδηγήσει για 10 λεπτά, μπορεί να παράγει 10 watt ηλεκτρικής ενέργειας και να τροφοδοτήσει έναν λαμπτήρα για 3 ώρες.

fotoboltaiko.jpg

Φωτοβολταϊκό

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καθημερινότητα η 62χρονη Chikako Fujii

Το να μάθει πώς να μαγειρεύει το φαγητό της μόνο με τη δύναμη του ήλιου ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά τώρα η Chikako Fujii έχει γίνει… expert. Αφήνει ό,τι φαγητό θέλει να ψηθεί σε μαύρες κατσαρόλες στο μπαλκόνι για λίγες ώρες.

Για να μαγειρέψει ρύζι και κέικ χρησιμοποιεί ηλιακή κουζίνα, ενώ χρησιμοποιεί κεριά για να ζεστάνει τα μάτια της κουζίνας.