Οι χώροι στάθμευσης στη Γαλλία δίνουν τη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Μαρία Ροδίτη
Οι χώροι στάθμευσης στη Γαλλία δίνουν τη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ο Emmanuel Macron βρήκε τον τρόπο να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια. 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, κάνει το τελευταίο διάστημα μεγάλη προσπάθεια να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να πολλαπλασιάσει την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που παράγεται στη χώρα επί 10. Η χώρα στοχεύει επίσης να διπλασιάσει την ενέργεια από τα αιολικά πάρκα.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η Γερουσία της Γαλλίας ενέκρινε πρόσφατα νέα νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες να καλύψουν τους χώρους στάθμευσης τουλάχιστον 80 οχημάτων με φωτοβολταϊκά. Αυτό περιλαμβάνει τόσο υπάρχοντες όσο και χώρους στάθμευσης που βρίσκονται στα σκαριά.

Πώς η κινηματογραφική βιομηχανία θα σταματήσει να προκαλεί κλιματική αλλαγή & θα γίνει βιώσιμη

Το deadline της Γαλλικής κυβέρνησης και ο στόχος του σχεδίου

Όπως αναφέρει το γαλλικό νομοσχέδιο, οι μικρότεροι χώροι στάθμευσης, που έχουν από 80 έως 400 θέσεις, θα έχουν στη διάθεσή τους 5 χρόνια, από την 1η Ιουλίου 2023, για να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο. Οι χώροι στάθμευσης με περισσότερες από 400 θέσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το ήμισυ της επιφάνειας του χώρου εντός 3 ετών από τον επόμενο Ιούλιο.

Το σχέδιο στοχεύει σε μεγάλους χώρους στάθμευσης και η γαλλική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να παράγει έως και 11 gigawatts ηλιακής ενέργειας, άρα και να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια. Η Public Sénat (σ.σ. το κανάλι της Βουλής της Γαλλίας), ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για χώρους στάθμευσης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για φορτηγά που μεταφέρουν βαριά εμπορεύματα ή χώρους στάθμευσης σε ιστορικές ή προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται.

Σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά με κάθε τρόπο

Projects σε όλο τον κόσμο αναπτύσσονται ολοένα και πιο συχνά με σκοπό την εύρεση νέων τρόπων για τη χρήση φωτοβολταϊκών και την απομάκρυνση από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Φοιτητές Αρχιτεκτονικής στη Βαρκελώνη μόλις κατασκεύασαν ένα θερμοκήπιο με ηλιακή ενέργεια που χρησιμοποιεί 50% λιγότερη ενέργεια από ό,τι παράγει. Η Βιρτζίνια των ΗΠΑ μετατρέπει τα εγκαταλειμμένα ανθρακωρυχεία σε ηλιακά αγροκτήματα και μια start up επιχείρηση βοηθά στην ανακατασκευή παλαιών κτιρίων στο Brooklyn, με σκοπό τη χρήση καθαρής ενέργειας.

fotovoltaika.jpg

Η τελευταία έκθεση για το κλίμα από την IPCC (σ.σ. διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος) είναι μια τελευταία προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, επομένως είναι υπέροχο να βλέπουμε χώρες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και να εργάζονται για ένα μέλλον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μακάρι να το κάνουν όλοι αυτό!