Πώς η κινηματογραφική βιομηχανία θα σταματήσει να προκαλεί κλιματική αλλαγή & θα γίνει βιώσιμη

Μαρία Ροδίτη
Πώς η κινηματογραφική βιομηχανία θα σταματήσει να προκαλεί κλιματική αλλαγή & θα γίνει βιώσιμη

Το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα από την κινηματογραφική βιομηχανία και οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος.

Είναι απίστευτο το πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ενέργειά μας για το περιβάλλον. Από το πιο απλό, όπως η χρήση του αυτοκινήτου ή η κατανάλωση τροφίμων, μέχρι το πιο σύνθετο, όπως η παραγωγή μιας ταινίας μεγάλου μήκους, η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μεγάλο κακό στον πλανήτη.

Και στο σημερινό θέμα θα σταθώ στο τελευταίο που σου αναφέρω, στις ταινίες, των οποίων το αποτύπωμα άνθρακα– σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- είναι τεράστιο. Για να καταλάβεις, η παραγωγή μόνο μιας ταινίας μεγάλου μήκους μπορεί να αφήσει ως και 3.000 τόνους αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο, κατά την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), ισοδυναμεί με καύσιμα 7 εκατομμύριων μιλιών πορείας ενός κανονικού αυτοκινήτου.

Αυτό το φθινόπωρο άσε το έδαφος να «αναπνεύσει» και μη μαζέψεις τα πεσμένα φύλλα των δέντρων

Η κινηματογραφική βιομηχανία «απειλεί» το περιβάλλον με τα καύσιμα και την αποψίλωση των δασών

Η έκθεση της Sustainable Production Alliance- δηλαδή της κοινοπραξίας κορυφαίων εταιρειών ταινιών, τηλεόρασης και streaming στον κόσμο, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία- έχει εντοπίσει τις βασικότερες αιτίες που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή. Ποιες είναι; Τα καύσιμα και η αποψίλωση των δασών.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν σε οχήματα και γεννήτριες ήταν αυτά που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στις εκπομπές αερίων κατά τη διάρκεια της παραγωγής των ταινιών μεγάλου μήκους. Σημαίνοντα ρόλο έπαιξαν και η στέγαση, τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ η χρήση καυσίμου σε τηλεοπτικές σειρές ήταν υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές εκπομπές.

Η αποψίλωση των δασών είναι ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Αναλογίσου απλά την καταστροφή που συμβαίνει, όταν για την κατασκευή ενός σκηνικού με ηχομόνωση μπορεί να αποψιλωθούν 40.000 στρέμματα δάσους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ένα υλικό από ξύλο, που ονομάζεται lauan και το οποίο συλλέγεται από τροπικά δάση. Σε αυτά τα δάση δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με αποτέλεσμα να κατακρεουργούνται δίχως σταματημό.

shooting.jpg

Μπορεί η κινηματογραφική βιομηχανία να γίνει βιώσιμη;

Τα Amazon Studios, Disney, NBC Universal, Netflix και Sony Pictures Entertainment αποτελούν μέρος της Sustainable Production Alliance (SPA), όπως είπαμε παραπάνω. Και η SPA, έπειτα από μελέτη, διαπίστωσε ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου μπορεί να γίνει βιώσιμη με διάφορους τρόπους.

Πώς; Κάνοντας ταινίες μικρού μήκους, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι είχαν αποτύπωμα άνθρακα περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων, που ισοδυναμεί με καύσιμα 1 εκατομμυρίου μιλίων πορείας ενός κανονικού αυτοκινήτου. Πολύ λιγότερο, δηλαδή, από μια ταινία μεγάλου μήκους.

gyrisma.jpg

Επιπλέον, σύμφωνα με το Forbes, η SPA έχει δώσει ήδη προτεραιότητα στις μετακινήσεις μέσω υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να συμβάλει στην προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ το Netflix συγκεκριμένα κοινοποίησε τον στόχο του για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το τέλος του 2022.