Μουντιάλ 2022: Τεράστιο το αποτύπωμα άνθρακα & αποτυχία στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του Κατάρ

Μαρία Ροδίτη
Μουντιάλ 2022: Τεράστιο το αποτύπωμα άνθρακα & αποτυχία στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του Κατάρ

AP Photo/Julio Cortez

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Υπολογίζεται ότι το Μουντιάλ 2022 θα έχει υπερδιπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα συγκριτικά με τη διοργάνωση του 2018.

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες μέρες στο Κατάρ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ή αλλιώς του Μουντιάλ 2022. Και ενώ για πολλούς ανθρώπους και χώρες αυτή η αθλητική διοργάνωση αποτελεί μεγάλη γιορτή, για το περιβάλλον είναι μεγάλο πρόβλημα.

Νέα έρευνα έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς από τα στοιχεία φαίνεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 θα έχει υπερδιπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα από αυτό που είχε το Μουντιάλ 2018, παρά τις υποσχέσεις του Κατάρ να καταστήσει τη διοργάνωση ουδέτερη από άνθρακα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κόστισε μόνο ζωές – Τα κατεστραμμένα δάση και η ενέργεια

Τα συμπεράσματα της έρευνας για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Ο επικεφαλής ερευνητής και συγγραφέας στο The Eco Experts, Josh Jackman, υπολόγισε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ θα έχει συνολικό αποτύπωμα άνθρακα 4.672.939 τόνων CO2e (σ.σ. μονάδα μέτρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη). Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τις εκπομπές που είχε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018.

Δηλαδή, και κανένας δεν προνόησε ώστε να περιοριστεί η οικολογική καταστροφή και αυτή θα είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με το Μουντιάλ 2018. Γιατί – σε αυτό το σημείο, να σου πω ότι – το Κατάρ υποσχόταν για χρόνια ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 θα μπορούσε να είναι ουδέτερο από άνθρακα. Κάτι που δεν ισχύει τελικά. Σύμφωνα με τους Eco Experts, οι διοργανωτές κατάφεραν να αντισταθμίσουν μόνο το 10,4% του αποτυπώματος του τουρνουά.

Οι μετρήσεις της οικολογικής καταστροφής από το Μουντιάλ 2022

Παρακάτω θα δεις μια πλήρη ανάλυση των εκπομπών αερίων για το Μουντιάλ 2022, σύμφωνα με τους Eco Experts:

Qatar Soccer WCup Match Moments Day 1 Photo Gallery

AP Photo/Hassan Ammar

FIFA (aka η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία) και Κατάρ:

Τα 7 νέα στάδια στο Κατάρ θα εκπέμψουν 2,025 εκατομμύρια τόνους CO2e μέχρι το τέλος του Μουντιάλ. Η FIFA υπολόγιζε προηγουμένως ότι το αποτύπωμα άνθρακα όλων των σταδίων θα ήταν 888.852 τόνοι.

Στα γήπεδα θα χρειαστούν 10.000 λίτρα αφαλατωμένου νερού ημερησίως τον χειμώνα και 50.000 λίτρα το καλοκαίρι. Το νερό για τη συντήρηση των γηπέδων έχει εκπέμψει 27.439 τόνους CO2e συνολικά.

Οι fans:

Οι διοργανωτές είπαν ότι αναμένουν 1,5 εκατομμύριο οπαδούς να παρακολουθήσουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.

Οι περισσότεροι οπαδοί θα φθάσουν και από άλλα κράτη στο Κατάρ, αλλά θα υπάρχουν fans και από όλη τη χώρα για να παρακολουθήσουν αγώνες, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε 2,2 εκατομμύρια τόνους CO2e.

APTOPIX WCup Qatar Ecuador Soccer

AP Photo/Francisco Seco

Οι ομάδες:

Οι συνολικές εκπομπές για τις ομάδες που ταξιδεύουν στο Κατάρ θα φτάσουν τους 364 τόνους.

Οι ομάδες με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα είναι αυτές που ταξιδεύουν από πιο μακρινές χώρες, όπως ομάδες από τη Νότια Αμερική, που θα πρέπει να διανύσουν περίπου 8.000 μίλια για να φτάσουν στο Κατάρ.

Συνέχισε στην gallery για να διαβάσεις κι άλλες πληροφορίες για την οικολογική καταστροφή του Μουντιάλ 2022. Και… όχι μόνο!