Η ψυχαγωγία αλλάζει - Πώς night club στη Γλασκώβη κατάφερε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα

Μαρία Ροδίτη
Η ψυχαγωγία αλλάζει - Πώς night club στη Γλασκώβη κατάφερε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα

Τι είναι το σύστημα Bodyheat που «ανοίγει» τον δρόμο στη βιώσιμη ψυχαγωγία.

Το 2015, περισσότερη από τη μισή ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούσε η Σκωτία προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές, πρωτοστατώντας έτσι στην επιδίωξη της Ευρώπης να στραφεί σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Γλασκώβης πρωτοστατεί στη βιωσιμότητα με μια καινοτόμο προσέγγιση μετατρέποντας τη θερμότητα των χορευτών και των θεατών της κάθε συναυλίας σε θερμική ενέργεια. Εντυπωσιακό!

Κι όμως γίνεται! Ερευνητές κατασκεύασαν οικολογικό πλαστικό περιτύλιγμα από ίνες ξύλου

Το night club της Γλασκώβης που μετατρέπει τη θερμότητα του σώματος σε θερμική ενέργεια

Το SWG3 είναι το night club της Γλασκώβης, το οποίο έχει βάλει ως στόχο να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο τρόπο τη θερμότητα του σώματος των θαμώνων και των εργαζομένων. Ειδικότερα, το SWG3 είναι ένα συγκρότημα πολλών χώρων που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων—από ζωντανές παραστάσεις και θεματικά πάρτι μέχρι μικρές δεξιώσεις και εκθέσεις τέχνης— και διαθέτει τώρα μια πίστα χορού που εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του σώματος των παρευρισκομένων για μελλοντική χρήση.

Το σύστημα ονομάζεται εύστοχα Bodyheat και δημιουργήθηκε από τη startup γεωθερμικής ενέργειας TownRock Energy.

Πώς λειτουργεί το Bodyheat

Το σύστημα Bodyheat συμβάλλει ώστε να διατηρηθεί ο χώρος ζεστός ή κρύος, ανάλογα με την εποχή. «Tο καινοτόμο νέο σύστημα είναι πλέον ενεργό και έτοιμο να συλλάβει τη θερμότητα που εκπέμπεται από όλους τους επισκέπτες μας, από τους επισκέπτες του club, των συναυλιών και των εκθέσεων», λέει εκπρόσωπος του SGW3. Και προσθέτει: «Στη συνέχεια, η ενέργεια αποθηκεύεται σε 12 υπόγειες γεωτρήσεις, προτού χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ή την ψύξη του χώρου μας — είτε πρόκειται για την επόμενη μέρα, τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο!».

Για πόση ενέργεια, όμως, μιλάμε; «Όταν ξεκινάς να χορεύεις, με μεσαίο ρυθμό, στους Rolling Stones ή σε κάτι παρόμοιο, μπορεί να παράγεις 250 W», δήλωσε στο BBC ο ιδρυτής της TownRock Energy, David Townsend. Και συμπλήρωσε: «Αλλά αν έχεις έναν μεγάλο DJ, που ''βαράει’’ μπάσα και κάνει τους πάντες να χορεύουν πάνω κάτω, θα μπορούσαν να παραχθούν 500–600 W θερμικής ενέργειας».

Όπως καταλαβαίνεις, αυτή η καινοτομία επιτρέπει στον χώρο να σταματήσει να χρησιμοποιεί λέβητες αερίου, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα κατά 70 τόνους CO2 περίπου. Και όχι μόνο! Θα βοηθήσει το night club να επιτύχει «καθαρές μηδενικές» εκπομπές άνθρακα έως το 2025.

«Εάν μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει εδώ σε αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να το μεταφέρουμε και σε άλλους χώρους, όχι μόνο εδώ στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλη την Ευρώπη και ακόμα παραπέρα», είπε ο CEO του SGW3, Fleming Brown, σε συνέντευξή του. Και έχει απόλυτο δίκιο!

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι σύλλογοι σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το Bodyheat. Και ίσως, μακροπρόθεσμα, συστήματα θερμικής ενέργειας, όπως αυτό, να αποτελέσουν το «κλειδί» για να γίνει η ζωντανή ψυχαγωγία πλήρως βιώσιμη.