Είναι ηθικά σωστό να στολίσουμε με λαμπάκια και τα μπαλκόνια μας φέτος τα Χριστούγεννα;

Μαρία Ροδίτη
Είναι ηθικά σωστό να στολίσουμε με λαμπάκια και τα μπαλκόνια μας φέτος τα Χριστούγεννα;

Την ώρα που η Ευρώπη χαμηλώνει τα φώτα λόγω ενεργειακού κόστους όλοι σκεφτόμαστε αν τελικά θα στολίσουμε τα μπαλκόνια και τις αυλές μας για τα Χριστούγεννα. Ή μήπως όχι; 

 

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι εντελώς διαφορετικά, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, έχει κάνει τους λογαριασμούς ρεύματος αβάσταχτους για τα νοικοκυριά, αλλά και για την πολιτεία, με ολοένα και περισσότερα κράτη της Ευρώπης να ανακοινώνουν ότι οι γιορτινοί στολισμοί στις πλατείες και τις μεγαλουπόλεις δεν θα θυμίζουν σε τίποτα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν στα σχέδιά τους να τραβήξουν την πρίζα στον χριστουγεννιάτικο φωτισμό, κάτι το οποίο ίσως και εμάς θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις. Εμάς, τους απλούς πολίτες.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δίνει 4.000 € στους πολίτες που θέλουν να ανταλλάξουν τα αυτοκίνητά τους

Είναι τελικά ηθικά σωστό να γεμίσουμε τις αυλές και τα μπαλκόνια λαμπάκια;

Μπορεί στην Ελλάδα το πρόβλημα (ακόμα) να μην είναι τεράστιο και το κράτος επίσημα να μην έχει κάνει ανακοινώσεις για τη μείωση στην κατανάλωση ρεύματος των νοικοκυριών – κάτι το οποίο έχει συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη- όμως και εμείς, εδώ, δεν θα έπρεπε από μόνοι μας να προνοήσουμε;

xmas.jpg

Ναι, εντάξει! Τα Χριστούγεννα είναι η ομορφότερη γιορτή του χρόνου, είναι η περίοδος που θέλουμε να βλέπουμε τα πάντα στολισμένα και λαμπερά, να μας δίνουν μια ελπίδα για το «αύριο». Κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα μας λείψει με λίγα λιγότερα λαμπιόνια.

Σίγουρα δεν είναι κακό να βάλουμε λαμπάκια στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας, ούτε όμως είναι και καλό. Ας τηρήσουμε ένα μέτρο σε όλα -μέτρον άριστον, άλλωστε- τόσο για το καλό της τσέπης μας, όσο και για το καλό του πλανήτη.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων

Παρίσι – Γαλλία

Η διάσημη Λεωφόρος των Ηλύσιων Πεδίων (Champs-Elysees) στο Παρίσι φωταγωγήθηκε πριν μερικές ημέρες, βάζοντας τα καλά της για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως, τα φώτα στη γαλλική πρωτεύουσα θα σβήνουν νωρίτερα το βράδυ και το χριστουγεννιάτικο event θα κρατήσει μια εβδομάδα λιγότερο από το συνηθισμένο. Η Γαλλία ελπίζει ότι αυτά τα μέτρα θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 44%.

Ζυρίχη – Ελβετία

Ο πιο γνωστός εμπορικός δρόμος της Ζυρίχης, Bahnhofstrasse, είναι από τους πλέον ακριβούς στην Ευρώπη με βασικό στολίδι του το Lucy, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που γίνεται κάθε χρόνο και γεμίζει τον νυχτερινό ουρανό με «διαμάντια». Φέτος, ωστόσο, το θέαμα θα περιοριστεί στα καταστήματα Louis Vuitton και Gucci για 5 ώρες κάθε νύχτα, σχεδόν στο ήμισυ της συνήθους διάρκειας.

Λονδίνο – Μεγάλη Βρετανία

Τα περίφημα Χριστουγεννιάτικα φώτα της Oxford Street του Λονδίνου θα καταναλώσουν φέτος λιγότερη ενέργεια κατά τα 2/3, μειώνοντας την ώρα λειτουργίας τους σε 8 ώρες ημερησίως και αντικαθιστώντας τον φωτισμό με λαμπτήρες LED, σύμφωνα με τη New West End Company, που έχει τη διοργάνωση.

Φρανκφούρτη – Γερμανία

Στη Φρανκφούρτη, οι Αρχές όχι μόνο θα μειώσουν τα φώτα, αλλά και δεν θα θερμάνουν τις τουαλέτες στην ιστορική χριστουγεννιάτικη αγορά Roemer Square της πόλης. Αυτό ανησυχεί τους ιδιοκτήτες κοντινών καταστημάτων όπως το Railslide, το οποίο βασίζεται στην κίνηση των πεζών και σε μια εορταστική ατμόσφαιρα για να τονώσει τις πωλήσεις snowboard και εξοπλισμού σκι.