Η Greta Thunberg δεν σταματά τη δράση της για το κλίμα – Η μήνυση και η νέα διαμαρτυρία

Μαρία Ροδίτη
Η Greta Thunberg δεν σταματά τη δράση της για το κλίμα – Η μήνυση και η νέα διαμαρτυρία

AP Photo/Michael Sohn,file

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Η 19χρονη Greta Thunberg είναι ακτιβίστρια για το περιβάλλον ήδη από τα σχολικά της χρόνια και τώρα έβαλε στο στόχαστρο τη Σουηδία.

Η Greta Thunberg είναι μία από τις πιο διάσημες ακτιβίστριες για το κλίμα στον κόσμο. Η 19χρονη Σουηδή, η οποία εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης. Και συνεχίζει με κάθε δράση της να «μάχεται» ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη.

Τι έκανε αυτήν τη φορά η Greta; Μήνυσε την πατρίδα της, τη Σουηδία, επειδή δεν έλαβε μέτρα για την κλιματική κρίση. Η Thunberg διαμαρτυρήθηκε την Παρασκευή (25/11)- μαζί με περισσότερους από 600 νέους- μπροστά από το δικαστήριο της Στοκχόλμης για να καταθέσει μήνυση κατά της χώρας για ανεπαρκή δράση για το κλίμα.

Η έκρηξη της Greta Thunberg για το COP26 και την κλιματική αλλαγή – Η απόφαση που αλλάζει τον κόσμο

Η μήνυση και οι δηλώσεις της νεολαίας

Περισσότερα από 600 άτομα κάτω των 26 ετών υπέγραψαν το έγγραφο 87 σελίδων που θα αποτελέσει τη βάση για τη μήνυση. Η μήνυση κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης και τώρα θα καθορίσει εάν η χώρα έχει παραβιάσει τα δικαιώματα των πολιτών της με τις πολιτικές για το κλίμα.

«Η Σουηδία δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ την κλιματική κρίση ως κρίση», είπε ο Anton Foley, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Aurora της νεολαίας, που ετοίμασε και κατέθεσε τη μήνυση. Και πρόσθεσε: «Η Σουηδία αποτυγχάνει στην ευθύνη της και παραβιάζει τον νόμο».

Πώς η Greta Thunberg έγινε γνωστή

Η Greta Thunberg ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο όταν ήταν μόλις 15 ετών – το 2018- και ξεκίνησε τη διάσημη σχολική απεργία στη Σουηδία. Τότε, η Thunberg και άλλοι ακτιβιστές για τον πλανήτη κάθονταν μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο καθημερινά επί 3 ολόκληρες εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή.

Germany Thunberg Nuclear Power

AP Photo/Markus Schreiber,file

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Το κίνημα Fridays for Future - όπως ονομάστηκε η δράση- έγινε σύντομα viral και ενέπνευσε πολλούς άλλους νέους ακτιβιστές, κάτι το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.