Δανία: Πώς θα είναι το οικολογικό χωριό που θα τηρεί και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Μαρία Ροδίτη
Δανία: Πώς θα είναι το οικολογικό χωριό που θα τηρεί και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Στην Κοπεγχάγη στήνεται ένα ολόκληρο χωριό που θα επικεντρωθεί στην υγεία, την ευημερία, τη μηδενική πείνα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους κατοίκους.

Οι Δανοί πρωτοπορούν! Ένα νέο χωριό στην Κοπεγχάγη βρίσκεται υπό κατασκευή και έχει σχεδιαστεί μοναδικά για να ανταποκρίνεται και στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το οικολογικό χωριό θα επικεντρωθεί στην υγεία, την ευημερία, τη φτώχεια, αλλά και τη μηδενική πείνα των κατοίκων του.

Το συγκεκριμένο project έχει ονομαστεί UN17 (σ.σ. από τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών) και αφορά στο σύνολό του 5 κτίρια που θα κτιστούν στην περιοχή Ørestad, νότια της πρωτεύουσας της Δανίας, στα οποία θα ζουν 1.100 κάτοικοι.

Το αμύθητο ποσό-έπαθλο από τον Πρίγκιπα William σε start up που φτιάχνει βρώσιμο packaging

Πώς θα είναι το οικολογικό χωριό της Κοπεγχάγης

«Θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι που να είναι ολοκληρωμένο, γεμάτο πρόκληση και, κυρίως, που δεν είχε γίνει ποτέ πριν», δήλωσε ο Martin Schultz Nielsen, διευθυντής επενδύσεων στη NREP, την εταιρεία πίσω από το project.

https://www.instagram.com/p/Cl28GjtO9JQ

Οι διάδρομοι, που θα δημιουργηθούν μεταξύ των κτιρίων και στα rooftops, έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους κατοίκους να περπατούν περισσότερο. Οι κοινόχρηστοι κήποι θα προσελκύουν τους κατοίκους να καλλιεργούν υγιεινά τρόφιμα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να συναναστρέφονται ο ένας τον άλλον και να επικοινωνούν.

Η τραπεζαρία θα προσφέρει μαθήματα μαγειρικής υγιεινών γευμάτων, ενώ στο οικολογικό χωριό θα υπάρχει κέντρο υγείας και γυμναστήριο. Οι εσωτερικοί χώροι θα αερίζονται για αυξημένη ποιότητα αέρα και φυσικό φως και θα ελαχιστοποιούν ακόμη και τον θόρυβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το UN17 βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα φυσικό καταφύγιο 550 στρεμμάτων και στόχος των δημιουργών είναι να γεμίσουν το χωριό με παρόμοια φυτά ώστε οι κάτοικοί του να αισθάνονται ακόμα περισσότερο συνδεδεμένοι με τη φύση. Φαντάσου ότι ακόμα και ορισμένες από τις στέγες των κτιρίων θα καλυφθούν με φυτά.

«Γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των κατοίκων, οπότε ακόμα κι αν υπάρχει πολλή φύση κοντά στο χωριό, εμείς θέλουμε να την έχουμε και στον χώρο μας», λέει ο Nielsen. Και προσθέτει: «Όταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες βρίσκονται στο χωριό UN17, θέλουμε να νιώθουν σαν να βρίσκονται στη φύση, αντί να βρίσκεται απλώς σε κοντινή απόσταση από αυτή».

Ποιοι είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους, το project περιόρισε τα υλικά μόνο σε εκείνα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως το ξύλο και το τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά, που θα παρέχουν κάποια ενέργεια στους κατοίκους, ενώ οι στέγες και οι αυλές θα συλλέγουν το νερό της βροχής που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το πρώτο στάδιο της κατασκευής πρόκειται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, με το πρώτο σύνολο κατοίκων να μπορεί να μετακομίσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η επιτυχία θα κινητοποιήσει κι άλλο κόσμο στην κατασκευή παρόμοιων έργων.

Δες τώρα ποιοι ακριβώς είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που υπόσχεται να τηρήσει το οικολογικό χωριό της Κοπεγχάγης.

Μηδενική φτώχεια

Μηδενική πείνα

Καλή υγεία και ευημερία

Ποιοτική εκπαίδευση

Ισότητα των φύλων

Καθαρό νερό και αποχέτευση

Φθηνή και καθαρή ενέργεια

Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη

Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές

Λιγότερες ανισότητες

Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

Δράση για το κλίμα

Ζωή στο νερό

Ζωή στη στεριά

Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

Συνεργασία για τους στόχους