Η πρώτη οικολογική γέφυρα στον κόσμο έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό

Μαρία Ροδίτη
Η πρώτη οικολογική γέφυρα στον κόσμο έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό
Instagram: @tomorrowsbuild

Ένα καταπράσινο πάρκο-γέφυρα δημιουργήθηκε, πάνω από τεράστιο αυτοκινητόδρομο στο Χιούστον, δίνοντας ζωή σε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το 1955, ένας αυτοκινητόδρομος 6 λωρίδων στο Χιούστον έκοψε το Memorial Park της πόλης στη μέση απομονώνοντας ουσιαστικά κάθε πλευρά του οικοσυστήματος. Τώρα, περισσότερα από 65 χρόνια μετά, αυτή η ζημιά αποκαταστάθηκε χάρη σε μια νέα χερσαία γέφυρα που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες τοπίου του γραφείου Nelson Byrd Woltz και η οποία θα ενώνει τη βόρεια και τη νότια πλευρά του Memorial Park. Μια χερσαία γέφυρα που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μιας και δεκάδες είδη ζωυφίων και φυτών θα μπορέσουν και πάλι να ζήσουν στο πάρκο των σχεδόν 1.500 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να καταλάβεις, πάνω στις 2 ογκώδεις σήραγγες-στις οποίες η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο- έχει στηθεί η εν λόγω οικολογική γέφυρα. Σε εκείνο το σημείο, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι σήραγγες, οι αρχιτέκτονες έχουν επικεντρωθεί στο γύρω τοπίο και έχουν διαμορφώσει μια αχανή έκταση με λιβάδι 45 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή και περιβάλλει τις σήραγγες. Και μόνο τυχαία δεν έχει γίνει όλη αυτή η μελέτη και η πραγματοποίησή της. Βλέπεις, αυτά τα είδη γεφυρών, που περιλαμβάνουν άγρια ζωή, είχαν επιτυχία σε όλο τον κόσμο, μεταμόρφωσαν το περιβάλλον και αυτός είναι και ο στόχος για το Χιούστον.

Δανία: Πώς θα είναι το οικολογικό χωριό που θα τηρεί και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Το χαρακτηριστικό με τα όμβρια ύδατα στη χερσαία γέφυρα του Χιούστον

Η χερσαία οικολογική γέφυρα στο Memorial Park διαφέρει από άλλες στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή όχι μόνο ενώνει το πάρκο, αλλά κυρίως διότι έχει κατασκευαστεί για να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται το νερό της βροχής. Για να καταλάβεις, έχουν επιλεγεί φυτά με βαθιές ρίζες, με ανθεκτικότητα και με την ικανότητα να αποθηκεύουν τα όμβρια ύδατα σε κανάλια και υγροτόπους.

https://www.instagram.com/p/ClOYmFAMTDM

Και αυτό δεν έγινε έτσι τυχαία. Για το έργο δούλεψαν -εκτός από αρχιτέκτονες τοπίου- πολιτικοί μηχανικοί, δομικοί μηχανικοί, επιστήμονες, γεωμορφολόγοι, εμπειρογνώμονες λιβαδιών και αστικοί βιολόγοι. Όλοι αυτοί χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία τους για να εξασφαλίσουν ότι αυτό το έργο υποδομής θα καλύψει τις ανάγκες της κοινότητας, διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον υγιές και την περιοχή ασφαλή.

Επιπλέον, η οικολογική γέφυρα έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε στις μελλοντικές κλιματικές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το Τέξας- συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, της ξηρασίας και των πλημμυρών- να είναι ανθεκτική.

eco_gefyra.jpg

Memorial Park Land Bridge – η μεγαλύτερη χερσαία γέφυρα στο Τέξας

Όταν η Memorial Park Land Bridge – όπως ονομάζεται- ανοίξει κι επίσημα στις 11 Φεβρουαρίου 2023, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσαία γέφυρα στο Τέξας και θα αρχίσει πολύ γρήγορα να κάνει τα μαγικά της για να αποκαταστήσει το περιβάλλον αυτού του πολύτιμου αστικού πάρκου. Άλλωστε, περιέχει πληθώρα σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, που θα ωφελήσουν την κοινότητα τα επόμενα χρόνια.

eco_gefyra1.jpg

Και, βέβαια, η χερσαία γέφυρα δεν θα είναι μόνο μια διάβαση άγριας ζωής, αλλά θα επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε ένα υπέροχο πάρκο 1.500 στρεμμάτων.