«Φρένο» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2030 και αιτία είναι η κλιματική αλλαγή

Μαρία Ροδίτη
«Φρένο» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2030 και αιτία είναι η κλιματική αλλαγή

AP Photo/Bernat Armangue, File

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), οι χώρες που ενδιαφέρονται και η τελική απόφαση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2030. Ειδικότερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε την Τρίτη (6/12) να αναβάλει την τελική επιλογή της χώρας διεξαγωγής των Αγώνων- που έπρεπε να γίνει κανονικά τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2023-, επικαλούμενη ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου στη Λωζάνη, ανακοίνωσε ότι είναι 3 τα μέρη που έδειξαν ενδιαφέρον- το Σαππόρο της Ιαπωνίας, το Βανκούβερ και το Salt Lake City της Γιούτα — και, μάλιστα, έχουν ήδη ενημερωθεί για την καθυστέρηση της τελικής επιλογής. Ένα στέλεχος της ΔΟΕ, ωστόσο, επεσήμανε ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι το 2024.

Η Greta Thunberg δεν σταματά τη δράση της για το κλίμα – Η μήνυση και η νέα διαμαρτυρία

Η συνεδρίαση και οι προτάσεις της ΔΟΕ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει δημιουργήσει ζήτημα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) όσον αφορά τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2030. Και όχι άδικα. Σκέψου ότι για να διεξαχθούν οι Αγώνες χρειάζονται τοποθεσίες με πολύ χιόνι – για να πραγματοποιηθεί το άθλημα του σκι, για παράδειγμα- κάτι που εκλείπει τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά η Ευρώπη -με το αργό και ζεστό φθινόπωρο- έχει αρχίσει πλέον να κρίνεται ακατάλληλη.

Η Washington Post ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΔΟΕ είχε μια μακρά συνεδρίαση που περιελάμβανε προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μελλοντικοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να διεξάγονται μόνο σε μέρη που έχουν μέσες θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο γύρω στους 32 βαθμούς, μαζί με τη δυνατότητα χειμερινών αγώνων σε μια σειρά από λίγες χώρες, που να εγγυώνται ότι έχουν αρκετό κρύο. Τελικά, αποφάσισαν ότι πρέπει να μελετήσουν τις επιλογές τους πριν πάρουν μια τελική απόφαση.

«Έχουμε τα αρχικά αποτελέσματα της κορυφαίας ακαδημαϊκής έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η οποία δείχνει μια δυναμική μείωση σε έναν αριθμό αξιόπιστων χωρών που μπορούν να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέλλον», δήλωσε την Τρίτη (6/12) ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Christophe Dubi.

Draft Preview Hockey

AP Photo/Matt Slocum, File

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο και την Κορτίνα. Ωστόσο, η ΔΟΕ δεν έχει πάρει με καλό μάτι την προσφορά της Ιαπωνίας για το 2030, λόγω των σκανδάλων δωροδοκίας και νόθευσης προσφορών που ακούστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.