Μήπως αφήνεις τη βρύση να τρέχει; Οι eco friendly συνήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάς στο ξενοδοχείο

Μαρία Ροδίτη
Μήπως αφήνεις τη βρύση να τρέχει; Οι eco friendly συνήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάς στο ξενοδοχείο

Μιας και ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία γίνονται «πράσινα», δες πώς μπορείς κι εσύ να ακολουθήσεις κατά τη διαμονή σου βιώσιμες πρακτικές.

Το περιβάλλον και η ανάγκη προστασίας του είναι θέματα που συζητιούνται καθημερινά στη δημόσια σφαίρα με τους ειδικούς να λένε ξανά και ξανά πόσο απαραίτητη είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας για ένα καλύτερο αύριο. Για έναν καλύτερο πλανήτη.

Και εκεί που νομίζεις πως η ανακύκλωση, ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου και η μείωση της χρήσης ενέργειας είναι οι βασικότεροι τρόποι για να σώσεις το περιβάλλον, έρχεται μια τάση στα ταξίδια να πάει τη σκέψη σου ένα βήμα παραπέρα. Γιατί και στα ταξίδια μπορείς να έχεις οικολογική συνείδηση και να κάνεις πράξη το conscious travelling. Δηλαδή, πέρα από την αναζήτηση ενός «πράσινου» ξενοδοχείου από πλευράς σου, πρέπει να έχεις κι εσύ τη συνείδηση να σέβεσαι τον χώρο όπου βρίσκεσαι και το «περιβάλλον» που σε φιλοξενεί. Να μην ξεχνάς, εν ολίγοις, τις οικολογικές συνήθειες που έχεις στο σπίτι σου και όταν βρίσκεσαι στο ξενοδοχείο. Και ποιες είναι οι βασικότερες; Θα τις δεις ευθύς αμέσως.

Ο καλλιτέχνης Eugene Komboye μεταμορφώνει παλιές πλαστικές σαγιονάρες σε πολύχρωμα πορτρέτα

Πώς να διατηρήσεις την οικολογική σου συνείδηση και στις διακοπές σε ξενοδοχείο

Επαναχρησιμοποίησε τις πετσέτες

Φυσικά και δεν εννοούμε να έχεις την ίδια πετσέτα για καμιά εβδομάδα, αλλά κι εσύ μη ζητάς καινούρια κάθε μέρα. Σκέψου μόνο ότι το πλυντήριο ρούχων αντιπροσωπεύει το 16% της χρήσης νερού σε ένα ξενοδοχείο.

petsetes.jpg

Μη χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια νερού

Όλα τα δωμάτια ξενοδοχείων έχουν στο ψυγείο τους πλαστικά μπουκάλια νερού για τους ενοίκους τους. Μην μπεις στον πειρασμό να τα καταναλώσεις, αλλά θυμήσου να έχεις μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, το οποίο όταν αδειάζει θα γεμίζεις. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι το νερό είναι πόσιμο στο μέρος όπου βρίσκεσαι.

Θυμήσου να σβήνεις τα φώτα όταν δεν υπάρχει λόγος χρήσης τους

Στα περισσότερα ξενοδοχεία με το που αφαιρείς την κάρτα-κλειδί καθώς φεύγεις, σβήνουν αυτόματα και τα φώτα. Δεν συμβαίνει, όμως, παντού αυτό. Φρόντισε, λοιπόν, με την έξοδό σου από το δωμάτιο να έχεις κλείσει όλους τους διακόπτες. Αλλά και όταν βρίσκεσαι μέσα στο δωμάτιο και δεν έχεις ανάγκη το φως, πάλι καλό είναι να το κλείσεις.

fws.jpg

Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει

Όταν μένουμε σε ξενοδοχείο, συνήθως δεν έχουμε κοινές ανησυχίες. Θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Συχνά, λοιπόν, αφήνουμε το νερό της βρύσης να τρέχει με τις ώρες όσο απολαμβάνουμε το μπάνιο ή όταν πλένουμε το πρόσωπό μας, κάτι που κάνει κακό στο περιβάλλον, αφού αυξάνει τη σπατάλη νερού.

Μάθε πού βρίσκονται οι κάδοι ανακύκλωσης

Συχνά, όταν λείπουμε από το σπίτι, μπορεί να μη σκεφτόμαστε πολύ τον τύπο του κάδου στον οποίο πετάμε τα απορρίμματά μας. Δε θα έπρεπε, όμως. Γιατί η διατήρηση του περιβάλλοντος σε καλή κατάσταση πρέπει να γίνεται παντού. Όπου κι αν βρισκόμαστε και όχι μόνο στο σπίτι μας.