Εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή και ταξίδια με ιδιωτικά jets γίνονται; Ο Bill Gates λέει «ναι»

Μαρία Ροδίτη
Εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή και ταξίδια με ιδιωτικά jets γίνονται; Ο Bill Gates λέει «ναι»

AP Photo/Evan Vucci, File

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η αλλόκοτη συμπεριφορά του Bill Gates έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στα social media.

Μπορεί ο Bill Gates να μάχεται για την κλιματική αλλαγή, όμως οι πράξεις του… μόνο αυτό δεν δείχνουν. Βλέπεις, ο ιδρυτής της Microsoft κάνει αβέρτα ταξίδια με το ιδιωτικό του jet, με το γεγονός αυτό να έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στα social media.

Που έγινε ακόμα πιο έντονη, μετά την πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, όπου ο Gates αποκρίθηκε ότι βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και απάντησε ξεκάθαρα στις κατηγορίες.

Πώς οι μπαταρίες αυτοκινήτων του μέλλοντος θα προέρχονται… από δέντρα

Η απάντηση του Bill Gates στις κατηγορίες για μόλυνση του περιβάλλοντος με το jet του

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο Gates χρηματοδοτεί την Climeworks, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες απομάκρυνσης άνθρακα και λέει ότι αντισταθμίζει το δικό της αποτύπωμα άνθρακα μέσω των υπηρεσιών της. Η Climeworks χρησιμοποιεί μια τεχνολογία αιχμής που ονομάζεται «άμεση σύλληψη αέρα», η οποία αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το αποθηκεύει υπόγεια.

Not Real News

AP Photo/Evan Vucci, File

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ο Gates, λοιπόν, θεωρεί ότι η επένδυσή του σε προγράμματα καθαρής ενέργειας και περιβάλλοντος δικαιολογεί την ανάγκη του να ταξιδέψει για αυτούς τους σκοπούς. Αναφέροντας, μάλιστα, τα δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύει στην καινοτομία για το κλίμα, ρώτησε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μείνω σπίτι και να μην έρθω στην Κένυα και να μάθω για τη γεωργία και την ελονοσία;».

Το «καυτό» θέμα της χρήσης των ιδιωτικών jet

Η χρήση των ιδιωτικών jet έχει εξελιχθεί σε ένα «καυτό» θέμα ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, καθώς οι μεταφορές είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή κλιματικής ρύπανσης. Ειδικά τα ιδιωτικά jets είναι αυτά που οδηγούν στη μεγαλύτερη μόλυνση ανά μίλι. Αρκεί να γνωρίζεις ότι μια πρόσφατη έρευνα εκτίμησε ότι οι εκπομπές άνθρακα από ιδιωτικές πτήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos ήταν ίσες με την κυκλοφορία 350.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για μια εβδομάδα.

Philanthropy Bill Gates

AP Photo/Markus Schreiber, File

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ωστόσο, ο Gates αμφισβητεί ότι τα δικά του ταξίδια αποτελούν μέρος του προβλήματος και αντιθέτως βλέπει τον εαυτό του ως μέρος της λύσης χάρη στις αντισταθμίσεις άνθρακα που πληρώνει και τις επενδύσεις που έκανε ο όμιλός του, Breakthrough Energy Group.