Ακτιβιστές για το κλίμα έφτασαν στα άκρα και διέλυσαν ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Ρώμης

Μαρία Ροδίτη
Ακτιβιστές για το κλίμα έφτασαν στα άκρα και διέλυσαν ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Ρώμης

Η ομάδα Last Generation προσπάθησε να διαδηλώσει για την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία με τον πιο ακατάλληλο τρόπο.

Πρωτοσέλιδο έγινε στα ιταλικά Μέσα (και όχι μόνο) η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Last Generation. Ο λόγος; Ο αμφιλεγόμενος τρόπος με τον οποίο θέλησαν να «διαδηλώσουν» ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ξηρασία, σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Ρώμης.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αποθέματα νερού του πλανήτη και την υγεία;

Η παρέμβαση της Last Generation στην Piazza Di Spagna της Ρώμης

Το Σάββατο (8/4) η ομάδα ακτιβιστών «όρμησε» στο συντριβάνι Barcaccia, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης και συγκεκριμένα στην Piazza Di Spagna, αδειάζοντας μέσα σε αυτό σκόνη από κάρβουνο. Ειδικότερα, μέλη της ομάδας άδειασαν χάρτινες σακούλες με μαύρη σκόνη μέσα στο συντριβάνι κάνοντας το νερό κατάμαυρο και λέγοντας ότι ήθελαν να εφιστήσουν την προσοχή στην έκτακτη κατάσταση της ξηρασίας, που θέτει σε κρίση τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.

Η ομάδα ακινητοποιήθηκε αμέσως από αξιωματικούς των Καραμπινιέρων και της αστυνομίας της Ρώμης και τώρα τα μέλη της βρίσκονται υπό κράτηση εν αναμονή των κατηγοριών για παραμόρφωση δημόσιου μνημείου και είσοδο σε συντριβάνι. Το συντριβάνι Barcaccia, μάλιστα, παραμένει ακόμα μαύρο μετά την «επίθεση» της Last Generation.

Η αντίδραση του δημάρχου της Ρώμης και οι επαναλαμβανόμενες ακραίες πρακτικές της Last Generation

Αμέσως μετά την «επίθεση» της Last Generation στο συντριβάνι, πραγματοποίησε επίσκεψη στο σημείο ο δήμαρχος της Ρώμης. Ο Roberto Gualtieri καταδίκασε τις ενέργειες της ομάδας ακτιβιστών, λέγοντας ότι ήταν μια απολύτως λανθασμένη κίνηση που δεν βοηθά το περιβάλλον, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρώμη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Τέλος, επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρξε μόνιμη ζημιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Last Generation καταφεύγει σε ακραία μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι, η ομάδα κόλλησε αφίσες της σε μια πλίνθο στα μουσεία του Βατικανού, στο αριστούργημα «Primavera» του Sandro Botticelli, στις γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία και στο άγαλμα Unique Forms of Continuity in Space στο Museo del Novecento στο Μιλάνο. Τα μέλη της, μάλιστα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ρίψη πορτοκαλί μπογιάς στην πρόσοψη της ιταλικής Γερουσίας, στη Ρώμη, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2023.