5 συμβουλές για το πώς να ενδυναμώσεις άλλες γυναίκες στον χώρο εργασίας σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
5 συμβουλές για το πώς να ενδυναμώσεις άλλες γυναίκες στον χώρο εργασίας σου

Η αλληλοστήριξη είναι αρετή.

Όλες οι γυναίκες ελπίζουμε να έρθει αυτή η μέρα, αυτή η εποχή, όπου η ιδέα των γυναικών που εργάζονται μαζί σ' ένα εργασιακό περιβάλλον όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες αλλά αντιθέτως θα μπορεί να καθορίζει μόνο την εξέλιξή τους.

Θα ήταν υπέροχο να σκεφτόμαστε την ύπαρξη μιας γυναίκας στο τιμόνι μιας εταιρίας, του εργασιακού μας χώρου, που πραγματικά θα εργαζόταν και θα συμπεριφερόταν με όραμα και χωρίς ανταγωνισμό στις υφιστάμενές της. Όταν κάποιος κάνει μια αναζήτηση στην Google πληκτρολογώντας «γυναίκα αφεντικό» η πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων δείχνει θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους μ΄ένα κοινό παρονομαστή: ότι με τις γυναίκες-αφεντικά δύσκολα «επιβιώνεις». Από την άλλη, μια γρήγορη αναζήτηση του όρου «άντρας αφεντικό», ωστόσο, δείχνει μια πιο ουδέτερη λίστα αποτελεσμάτων. Η ερώτηση «προτιμάτε έναν άντρα ή μια γυναίκα για αφεντικό;» εμφανίζεται αρκετές φορές στην πρώτη σελίδα. Αυτό σημαίνει πως ακόμα δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή όπου η γυναικεία αντιπαλότητα στους χώρους εργασίας είναι ακόμα μια ανοικτή πληγή.

Και όλα αυτά δεν αφορούν χώρες της Ανατολής ή υποανάπτυκτες περιοχές αλλά τον δυτικό κόσμο και πολιτισμό που ακόμα η γυναικεία διαμάχη για εξουσία αποτελεί πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον και να παρακολουθήσουμε.

AFENTIKO5 1

1. Ξεχώρισε τα δυνατά σημεία στη συνάδελφό σου

Αντί να επισημαίνεις μόνο τ' αρνητικά μπορείς να αρχίσεις να επαινείς τις συναδέλφους σου ή τα ευρήματα μέλη της ομάδας σου με τέτοιο τρόπο που μόνο θετικά συναισθήματα θα τους δημιουργήσει. Δώσε συγχαρητήρια για τις δυνάμεις και τα επιτεύγματά τους. Ο έπαινος των δυνάμεων όχι μόνο βοηθά στην καταπολέμηση του «συνδρόμου του απατεώνα», αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση αξιόλογων επαγγελματιών μέσα σε μια εργασιακή ομάδα. Βοήθησε τις συναδέλφους σου να αναγνωριστούν για τα πράγματα στα οποία είναι ιδιαίτερα καλές και εξειδικευμένες και μοιραστείτε τα επιτεύγματά της με όλες τις υπόλοιπες γυναίκες.

2. Φέρε τις συναδέλφους σου σε επαφή για συνεργασία με τα κατάλληλα άτομα

Ενδυνάμωση μιας γυναίκας στον επαγγελματικό της χώρο σημαίνει να την αφήσεις να συνεργάζεται με άτομα που θα μπορέσουν να της χαρίσουν γνώση και ευκαιρίες. Η δύναμη κάθε εργαζόμενης γυναίκα ενισχύεται μέσα από το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο κινείται. Άφησε τις συναδέλφους σου να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα τις εμπνεύσουν ώστε να συνεχίσουν όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία, ένα πιθανό σενάριο υποτίμησης, και να προχωρούν μπροστά.

cowomen 3ALW9V3jNkc unsplash

3. Υποστήριξε τις συναδέλφους σου με meetings και συναντήσεις

Η επιτυχία αφορά τόσο την εμπιστοσύνη όσο και την ικανότητα. Μπορεί να φαίνεται σε ορισμένους ότι τα κοινά meetings και οι συναντήσεις δεν είναι κάτι σημαντικό, κι όμως, δεν ξέρουν πόσο λάθος κάνουν. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποια συνάντηση και θα υπάρχει στην ομάδα μια γυναίκα, ενισχύστε η μία την άλλη, υποστηρίξτε τις απόψεις σας και δώσε τους χώρο για να ακουστούν.

AFENTIKO4

4. Να είσαι προσιτή και να προσφέρεις βοήθεια

Αυτή η γυναικεία αντιπαλότητα για την οποία μιλούσα στην αρχή; Προκύπτει συχνά από το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μια υποσυνείδητη (ή μερικές φορές συνειδητή) πεποίθηση ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να εξελιχθούν, οπότε θα πρέπει να πολεμήσουν τους πιθανούς ανταγωνιστές τους για να τα καταφέρουν. Σίγουρα, μερικοί άνδρες πάσχουν επίσης από αυτήν την πεποίθηση, αλλά είναι κάτι που «μαστίζει» περισσότερο τις γυναίκες. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες κατείχαν μόλις το 24% των ανώτερων ρόλων σε όλο τον κόσμο πέρυσι. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάσταση δεν είναι να υπονομεύουμε η μια την άλλη, αλλά να βοηθάμε η μια την άλλη. Η προσφορά καθοδήγησης ή οποιουδήποτε άλλου είδους βοήθειας σε άλλες γυναίκες θα συμβάλει πολύ στην αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας και θα βοηθήσει να προσφέρει έναν «αγωγό ηγεσίας» σε όσους επιδιώκουν πιο ισχυρές θέσεις.

5. Ο χρόνος που αφιερώνετε στην εργασία πρέπει να αποτιμάται στην ποιότητα έναντι της ποσότητας

Τώρα που βρισκόμαστε πλήρως στον 21ο αιώνα, όλο και περισσότεροι υπάλληλοι έχουν ευέλικτες ώρες εργασίας με τη μία ή την άλλη μορφή (το 2017 διαπιστώθηκε ότι το 43% όλων των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο ωφελήθηκαν από κάποιο είδος «ευέλικτης» εργασιακής ρύθμισης). Παρ 'όλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι εξακολουθεί να είναι ένα ταμπού το να κάθεσαι σε ένα γραφείο για 8 προκαθορισμένες ώρες κάθε μέρα. Αυτό θεωρούν πως δεν είναι δείκτης ποιότητας εργασίας ή παραγωγικότητας, αλλά συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης από τις εταιρείες, που πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχονται για την εργασία τους. Η προσφορά ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων στις γυναίκες είναι επωφελής με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ' 'όλα, υπάρχει το προφανές: οι εργαζόμενες μητέρες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Έχοντας τη δύναμη να οργανώσουν τις ώρες τους, τους επιτρέπει να επικεντρώνονται αποτελεσματικά στην εργασία, όταν μπορούν να της δώσουν την πλήρη προσοχή τους. Δεύτερον, όλοι - όχι μόνο οι μητέρες ή οι εργαζόμενες γυναίκες - κερδίζουν πολλά από αυτήν την ευελιξία. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ψυχική υγεία, μειώνει τον κύκλο εργασιών του προσωπικού και αυξάνει την παραγωγικότητα.