Dias de los muertos: Η μέρα των νεκρών στο Μεξικό ήχησε με τα μηνύματα των γυναικών ενάντια στη βια

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Dias de los muertos: Η μέρα των νεκρών στο Μεξικό ήχησε με τα μηνύματα των γυναικών ενάντια στη βια

Στην ημέρα των Νεκρών τα κοστούμια δεν τρομάζουν, έχουν χρώματα, σχέδια και μοτίβα που ξεπηδούν από όνειρο, γι΄αυτό και οι ακτιβίστριες βρήκαν την ευκαιρία να βροντοφωνάξουν ένα μήνυμα ελπίδας για όλες τις γυναίκες.

Πόσο αντιφατικό και συνάμα πόσο υπέροχο: η Μέρα των Νεκρών μπορεί να αφορά στον θάνατο, αλλά σκοπός είναι να εκφραστεί η αγάπη και ο σεβασμός για αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή!

Έτσι λοιπόν χιλιάδες Μεξικανοί συνωστίστηκαν φέτος στην κεντρική λεωφόρο της Πόλης του Μεξικού για να παρελάσουν και να γιορτάσουν την Ημέρα των Νεκρών, απολαμβάνοντας την ευκαιρία να σηματοδοτήσουν την εορταστική παράδοση μετά την πανδημία του κορονοϊού. Οι περισσότεροι από τους θεατές που παρακολούθησαν τη λεωφόρο Paseo de la Reforma φορούσαν προστατευτικές μάσκες καθώς έβλεπαν πολύχρωμα άρματα, συγκροτήματα και καλλιτέχνες να τρέχουν στο δρόμο.

Vanessa Reiser: Η γυναίκα που θα τρέξει 285 μίλια φορώντας ένα νυφικό «μεταφέρει» ένα ηχηρό μήνυμα

Την Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό γιορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων τους ανθρώπων. Φέτος, στην 1η Νοεμβρίου (που τυπικά γιορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών) ακτιβίστριες που μάχονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, ντυμένες ως «Catrinas» φωνάζαν συνθήματα σε μια διαμαρτυρία κατά της έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα των Νεκρών στην Πόλη του Μεξικού. Γυναίκες βαμμένες και ντυμένες με τις πατροπαράδοτες στολές που απεικονίζουν σκελετούς και νεκροκεφαλές, παρέλασαν στη λεωφόρο Paseo de la Reforma. Στην ημέρα των Νεκρών τα κοστούμια δεν τρομάζουν, έχουν χρώματα, σχέδια και μοτίβα που ξεπηδούν από όνειρο. Είναι ημέρα χαράς για τους ζωντανούς και τους νεκρούς, είναι η στιγμή της συνάντησης, της συμφιλίωσης, της ένωσης του κάτω κόσμου με την επίγεια ζωή! Και αυτό από μόνο του είναι λόγος για να «γιορτάζουν», να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και ανθρωπιάς απέναντι στους συνανθρώπους μας!

mexico5

Τι γιορτάζετε στην Dias de los muertos

Η Μέρα των Νεκρών ξεδιπλώνεται σε διάρκεια δυο ημερών γεμάτων χρώμα και εορτασμών για τη ζωή. Οι αρχαίοι Μεξικάνοι γιόρταζαν τη Dia de Los Muertos τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όταν όμως οι Ισπανοί κατακτητές τον 16ο αιώνα κατέφθασαν στην Αμερική άλλαξαν την ημερομηνία της Dia de los Muertos για να συμπίπτει με τη γιορτή της καθολικής Εκκλησίας Dia de Todos los Santos (Ημέρα/ Γιορτή των Αγίων Πάντων) και έτσι καθιερώθηκε μέχρι σήμερα η 1η και η 2η ημέρα του Νοεμβρίου.
Οι ιθαγενείς πίστευαν ότι οι ψυχές δεν πεθαίνουν, αλλά αναπαύονται μέχρι την ημέρα που μπορούν να επισκεφτούν την οικογένειά τους. Ο θάνατος δεν είχε την ίδια σημασία, ηθική και θρησκευτική όπως στην καθολική εκκλησία στην οποία υπάρχει παράδεισος και κόλαση. Αντιθέτως πίστευαν ότι η πορεία των ψυχών των νεκρών καθορίζεται ανάλογα με τον τρόπο που πέθαιναν και όχι σύμφωνα με τον επίγειο τρόπο ζωής. H αναπαράσταση της «Ημέρας των Νεκρών» εκφράζει, ειδικότερα, τον αρχαίο αυτόχθονα Μεξικάνικο πολιτισμό που ζει έως σήμερα.

Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν.

mexico6

Οι παραδόσεις της ημέρας των νεκρών περιλαμβάνουν την κατασκευή ιδιωτικών βωμών, γνωστών ως ofrendas, τιμώντας τους νεκρούς χρησιμοποιώντας καλαβέρα (ομοιώματα κρανίων), κατιφέδες και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά εκείνων που έχουν πεθάνει ενώ τους τάφους τους στολίζουν με δώρα. Εκεί υπάρχουν λουλούδια, το ψωμί των νεκρών, φαγητά και ποτά, μια ένδειξη τιμής για τους εκλιπόντες. Υπάρχει πάντα μια φωτογραφία του νεκρού και βεβαίως συνοδεύεται από τα περίφημα calaveras φτιαγμένα από ζάχαρη.

Πολλές ταινίες έχουν ως κύριο θέμα τους την Ημέρα των Νεκρών, μια από αυτές η συγκλονιστική ιστορία της Coco.



Δες την παρέλαση των ακτιβιστριών με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών που έγινε χθες στο Μεξικό.