Αξιωματικός του βρετανικού στρατού γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κάνει solo σκι στον Ν.Πόλο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αξιωματικός του βρετανικού στρατού γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κάνει solo σκι στον Ν.Πόλο

Η Chandi πέρασε τους τελευταίους μήνες κάνοντας σκι μόνη της και χωρίς υποστήριξη σε όλη την Ανταρκτική και ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι είχε ολοκληρώσει το ταξίδι των 700 μιλίων σε 40 ημέρες.

To όνομά της είναι Preet Chandi και είναι μια γυναίκα με θέληση και δύναμη! Η Preet (μπορεί να μη σου λέει τίποτα το όνομά της αλλά αποτελεί πρότυπο για πολλές γυναίκες ήδη) είναι αξιωματικός του στρατού των Σιχ στη Βρετανία και μόλις έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που ολοκλήρωσε μια ατομική αποστολή στον Νότιο Πόλο.

Η Chandi, η οποία πέρασε τους τελευταίους μήνες κάνοντας σκι μόνη της και χωρίς υποστήριξη σε όλη την Ανταρκτική, ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι είχε ολοκληρώσει το ταξίδι των 700 μιλίων σε 40 ημέρες. «Νιώθω τόσα πολλά συναισθήματα αυτή τη στιγμή», είπε η Chandi, μέσω του blog της.

ladygaga

10 γυναίκες που άλλαξαν τη ζωή μας το 2021 και μας ενέπνευσαν με το έργο τους

Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της τον Νοέμβριο του 2021, η 32χρονη Chandi είχε μιλήσει στο CNN λέγοντας πως «ήλπιζε ότι η περιπέτειά της θα εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να αψηφήσουν τους πολιτιστικούς κανόνες».

Η Chandi έγραψε συγκεκριμένα στο blog της. «Η αποστολή αφορούσε πάντα πολύ περισσότερα από εμένα. Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους, και θέλω να μπορέσετε να το κάνετε χωρίς να σας χαρακτηρίσουν επαναστάτη».

Ένα απίστευτο κατόρθωμα

Η Chandi ξεκίνησε την αποστολή της στις 7 Νοεμβρίου 2021, πετώντας στη Χιλή και στη συνέχεια μετέβη από το Antarctica's Hercules Inlet. Στη συνέχεια, πήρε ένα έλκηθρο βάρους 90 κιλών μέσα στο οποίο είχε τοποθετήσει ένα κιτ με καύσιμα και φαγητό για να την φτάσουν για περίπου 45 ημέρες. Η Chandi, η οποία υιοθέτησε το παρατσούκλι «Polar Preet» για το ιστολόγιό της και τις προσπάθειες συγκέντρωσης πόρων, πέρασε δυόμισι χρόνια προετοιμάζοντας την εξαντλητική αυτή αποστολή. Εκπαιδεύτηκε στις Γαλλικές Άλπεις, έκανε πεζοπορία στον παγετώνα Langjökull της Ισλανδίας και άντεξε 27 ημέρες στο παγοδρόμιο στη Γροιλανδία - για να μην αναφέρουμε τους μήνες που πέρασε σέρνοντας ένα βαρύ ελαστικό πίσω από το σπίτι της στην Αγγλία, για να προσομοιώσει το τράβηγμα ενός έλκηθρου.


https://www.instagram.com/p/CYOa8LeDAd2/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το ταξίδι της

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η μόνη επαφή της Chandi με τον έξω κόσμο ήταν μέσω ενός καθημερινού check-in με την ομάδα υποστήριξής της, η οποία δημοσίευσε ενημερώσεις στο blog και στο Instagram της. Έγραφε για τις ασθένειές της, το αφόρητο κρύο, τις δυσκολίες και την ελπίδα της....

Η Chandi αφιέρωσε κάθε αποστολή από την Ανταρκτική σε άτομα που την υποστήριξαν όλο αυτό το διάστημα. Η πρώτη της ανάρτηση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο παππού της, ενώ η προτελευταία της ζητούσε από πολύ στενούς της φίλους να γίνουν τα παρανυφάκια στον γάμο της!


https://www.instagram.com/p/CXtfvGgDaXq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Γυναίκα Πρότυπο

Η Chandi δεν είναι η μόνη! Κι άλλες γυναίκες έχουν κάνει σκι στον Νότιο Πόλο, με τη Νορβηγή Liv Arnesen να είναι η πρώτη στον κόσμο που έκανε το ταξίδι μόνη και χωρίς υποστήριξη το 1994. Αλλά η Chandi πιστεύει ότι είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που το κάνει μόνη και χωρίς υποστήριξη. «Ελπίζω πραγματικά αυτό να εμπνέει τους ανθρώπους, ελπίζω να κάνουν κάτι που είναι τόσο μακριά από τη ζώνη ασφαλείας τους...», είπε η Chandi στο CNN τον Νοέμβριο.

Κατά την επιστροφή της από την Ανταρκτική, η Chandi σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «περιπέτειας» (έτσι το ονομάζει) για γυναίκες χρησιμοποιώντας τα μισά χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την έκκληση Go Fund Me για το πολικό της ταξίδι. Θα είναι ανοιχτό σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας ή υπόβαθρου, όπως είπε η ίδια η αξιωματικός. «Μπορεί να είναι για οποιαδήποτε μοναδική περιπέτεια που θέλουν να ζήσουν. Δε χρειάζεται να είναι μια πολική αποστολή. Και πραγματικά ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί, χρόνο με το χρόνο, και στα επόμενα χρόνια... ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

MacKenzie Scott: Στην κορυφή της λίστας του Forbes για το 2021 η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos

Malala Yousafzai: Η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης μόλις παντρεύτηκε