Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ εμπνέει – Η ιστορική νίκη για ίσα δικαιώματα σε αμοιβές

Μαρία Ροδίτη
Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ εμπνέει – Η ιστορική νίκη για ίσα δικαιώματα σε αμοιβές

Η συμφωνία-ορόσημο εξασφαλίζει ίση αμοιβή και μεταχείριση για άνδρες και γυναίκες παίκτες ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ.

Η δικαστική διαμάχη 6 χρόνων ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα Γυναικών των ΗΠΑ και την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε με νίκη των γυναικών. Την Τρίτη (22/2), η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για την άνιση αμοιβή και μεταχείριση με την ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών.

sofiajirau

Η μόδα καταρρίπτει τα στερεότυπα: Η Sofía Jirau με σύνδρομο Down σε καμπάνια της Victoria's Secret

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει την πληρωμή 24 εκατομμυρίων δολαρίων στις παίκτριες και την υπόσχεση από την Ομοσπονδία ότι οι γυναικείες και οι ανδρικές ομάδες θα αμείβονται με ίσο ποσοστό σε όλα τα φιλικά παιχνίδια και τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ειδικότερα, τα 22 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν ως αποζημίωση (από αυτά κάθε παίκτρια μπορεί να διεκδικήσει ως 50.000), ενώ τα 2 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παικτριών.


https://www.instagram.com/p/CaS-Jy8uFuX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Το να φτάσουμε σε αυτήν τη μέρα δεν ήταν εύκολο», είπαν οι παίκτριες ποδοσφαίρου και το US Soccer σε κοινή δήλωσή τους. Και πρόσθεσαν: «Οι παίκτριες της Εθνικής Ομάδας Γυναικών των ΗΠΑ κατέληξαν σε μια άνευ προηγουμένου επιτυχία».

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε πραγματικά στη μέση μιας απίστευτης καμπής στον γυναικείο αθλητισμό. Νομίζω ότι όλες θα κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη στιγμή με απίστευτη περηφάνια… αν δεν προσέξεις αυτό που συμβαίνει τώρα στα γυναικεία αθλήματα, κοιμάσαι», δήλωσε στην TODAY η Megan Rapinoe, η οποία έχει λάβει την ποδοσφαιρική διάκριση «Ballon D’Or» (aka Χρυσή Μπάλα).



Το χρονικό της διαμάχης

Το 2016, πέντε αστέρες του γυναικείου ποδοσφαίρου των ΗΠΑ – οι Alex Morgan, Megan Rapinoe, Hope Solo, Carli Lloyd και Becky Sauerbrunn –κατήγγειλαν διακρίσεις στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης. Στη συνέχεια, το 2019, 28 μέλη της Εθνικής Ομάδας γυναικών ποδοσφαίρου των ΗΠΑ υπέβαλαν μήνυση κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ για διακρίσεις λόγω φύλου και άνιση αμοιβή.



Η μήνυση τράβηξε την προσοχή της χώρας και οδήγησε σε φωνές για «Ίση αμοιβή!» στα γήπεδα όταν η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019 στο Παρίσι.

Αρχικά, η ένωση παικτριών της γυναικείας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ ζητούσε αποζημίωση ύψους 66.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Και μπορεί αυτό το ποσό τελικά να μην τους δόθηκε και να κατάφεραν να πάρουν 24 εκατομμύρια δολάρια, όμως δεν έχουν σημασία οι αριθμοί. Αυτό που αξίζει και είναι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες έκαναν ένα τεράστιο βήμα μπροστά.



«Άνοιξαν» τον δρόμο για να έχουν τόσο οι ίδιες όσο και οι μελλοντικές γενιές γυναικών αθλητριών ίση μεταχείριση και ίσες αμοιβές με τους άνδρες. Κι αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο!

Photos: @uswnt

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ