Η συγκλονιστική μαρτυρία εθελόντριας δασοπυροσβέστη που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη

Μαρία Ροδίτη
Η συγκλονιστική μαρτυρία εθελόντριας δασοπυροσβέστη που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη
Lefteris Partsalis

Η εθελόντρια δασοπυροσβέστης, Αγγελική Καρουσιώτη, μιλά στο Queen.gr για τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στη φωτιά της Πεντέλης, αλλά και για όσα μπορούν να κάνουν προληπτικά οι πολίτες για να αποφευχθεί μια πυρκαγιά.  

Η Αττική, για ακόμη μια φορά, είναι αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη, με την Πεντέλη, την Ανθούσα και την Παλλήνη να βρίσκονται στο κέντρο της καταστροφής. Από χθες, οπότε και ξέσπασε η φωτιά, πλήθος μόνιμων, εποχικών και εθελοντών δασοπυροσβεστών βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς και κάνουν τα μέγιστα δυνατά πρωτίστως για να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά και για να κατασβέσουν τη φωτιά σώζοντας περιουσίες και φυσικό τοπίο.

Η εθελόντρια δασοπυροσβέστης, Αγγελική Καρουσιώτη, ήταν στο μέτωπο της Πεντέλης από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα και μιλά στο Queen.gr για τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε, για την ανοργανωσιά που διέκρινε αλλά και για όσα μπορούν οι πολίτες να κάνουν ώστε μελλοντικά – όσο αυτό είναι δυνατόν- να αποφευχθεί μια φωτιά.

Η Πεντέλη φλέγεται και οι celebrities διερωτώνται, πότε θα διδαχθούμε από τα λάθη μας

Η συγκλονιστική εμπειρία στη φωτιά στην Πεντέλη

Είναι λογικό ότι μια γυναίκα δεν έχει την ίδια σωματική δύναμη με έναν άνδρα και κατ’ επέκταση δεν είναι εύκολο χειριστεί τη μάνικα για κατάσβεση. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει η Αγγελική Καρουσιώτη στο Queen.gr λέγοντας ότι ο δικός της ρόλος στη «μάχη» της φωτιάς στην Πεντέλη χθες ήταν να ενημερώνει πόρτα-πόρτα τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και να αναζητά ασφαλή μέρη, ώστε να μεταφερθούν τα ζωάκια που υπήρχαν στην περιοχή.

«Από χθες το απόγευμα ως σήμερα τα ξημερώματα βρισκόμουν στο μέτωπο της Πεντέλης. Ζήσαμε τραγικές καταστάσεις. Επειδή είμαι γυναίκα, είμαι 50 κιλά και δεν έχω τη σωματική δύναμη ενός άνδρα, δεν πήρα τη μάνικα για κατάσβεση. Αυτό που έκανα ήταν να πηγαίνω πόρτα-πόρτα στους πολίτες να τους ειδοποιώ να φύγουν από τα σπίτια τους. Γιατί παρά την ειδοποίηση που είχαν λάβει στα κινητά, υπήρχαν μερικοί που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους», λέει η εθελόντρια δασοπυροσβέστης και μοιράζεται μαζί μας την πιο συγκλονιστική στιγμή της χθεσινής ημέρας.

«Χθες, πήγα σε έναν κύριο 65 ετών και του ζήτησα να φύγει από το σπίτι του. Δεν ήθελε με τίποτα να το εγκαταλείψει. ''Πιάσε το μέτωπό μου. Είμαι υδραυλικός και για να κάνω αυτά τα κεραμίδια δούλεψα σκληρά σε όλη την Αθήνα για χρόνια. Πώς να φύγω και να αφήσω το σπίτι μου;’’, μου αποκρίθηκε. Ήταν η συγκλονιστικότερη εμπειρία μου. Τι να πω εγώ μετά σε αυτόν τον άνθρωπο;», αφηγείται στο Queen.gr η Αγγελική Καρουσιώτη.

Και προσθέτει: «Ήταν ξαφνικό όλο αυτό που συνέβη. Δυστυχώς, οι περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούν απόγευμα και όταν τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να δράσουν. Χθες ήταν και οι άνεμοι πολύ ισχυροί. Ήταν τραγική η κατάσταση, αλλά διέκρινα μεγάλη ανοργανωσιά».

Η ευαισθητοποίηση, ο εθελοντισμός & οι ελλείψεις της πυροσβεστικής

Η Αγγελική Καρουσιώτη είναι στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες. Aπό πολύ μικρή, άλλωστε, ήταν κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και έτσι όταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να γίνει εθελόντρια δασοπυροσβέστης.

«Όταν τελείωσα το σχολείο, το 2002, μπήκα στη σχολή και επειδή δεν μπορούσα να κάθομαι, αποφάσισα να γίνω εθελόντρια δασοπυροσβέστης. Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα πυρκαγιών. Κατάγομαι και από την Ηλεία, που είχε υποφέρει πολύ από τις φωτιές», λέει η κ. Καρουσιώτη στο Queen.gr και ζητά να ακουστούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στο πυροσβεστικό σώμα.

https://www.instagram.com/p/CgOKiMmqquB

«Οι μόνιμοι πυροσβέστες έχουν μπλε σκούρα στολή, οι εποχικοί έχουν μπεζ στολή κι εμείς οι εθελοντές- αν υπάρχουν διαθέσιμες στολές- φοράμε τις μπεζ, των εποχικών πυροσβεστών. Σας αναφέρω τα χρώματα των στολών, γιατί παρακολουθώντας τις εξελίξεις με τη φωτιά μπορεί ο απλός πολίτης να δει πόσες ελλείψεις και σε ποιους υπάρχουν. Το λυπηρό είναι ότι εμείς οι εθελοντές δασοπυροσβέστες μπορεί να αναγκαστούμε να αγοράσουμε και μόνοι μας τις αρβύλες που πρέπει να φοράμε κατά την πυρόσβεση. Δηλαδή, πέφτουμε στη μάχη και πληρώνουμε κι από πάνω. Είναι τεράστιες οι ελλείψεις που υπάρχουν», λέει η Αγγελική Καρουσιώτη.

Η «μάχη» της πρόληψης από τους πολίτες

Μπορούν, όμως, να κάνουν κάτι οι πολίτες για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα πυρκαγιάς; «Αυτό που μπορούν οι πολίτες να κάνουν είναι να διατηρούν καθαρό τον χώρο τους. Να πετούν ξερά χόρτα και κλαδιά, να έχουν στον ευρύτερο χώρο της αυλής τους λάστιχα. Αλλά να σας πω την αλήθεια, όταν η φωτιά είναι τέτοιου μεγέθους και πνέουν τόσο δυνατοί άνεμοι, πραγματικά οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Είναι ανεξέλεγκτο το πράγμα στην περίπτωση της Πεντέλης», επισημαίνει η Αγγελική Καρουσιώτη.