Liz Truss: Η ζωή της νέας Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει απιστία, αντιφάσεις και μία μόνο φιλοδοξία

Κατερίνα Μπούσιου
Liz Truss: Η ζωή της νέας Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει απιστία, αντιφάσεις και μία μόνο φιλοδοξία

Ο σύζυγος και μεγάλος της έρωτας της 47χρονης Liz, οι δύο έφηβες κόρες της και η στήριξη του κολλητού της φίλου, Μπόρις Τζόνσον.  

Και τυπικά πλέον αφού την διόρισε η βασίλισσα Ελισάβετ, η Liz Truss είναι η νέα βρετανίδα πρωθυπουργός, τρίτη γυναίκα στην πολιτική ιστορία της χώρας στο ύψιστο αξίωμα. Ήταν το φαβορί στις εκλογές του Συντηρητικού κόμματος των Tory's και έρχεται με όραμα να βγάλει τους βρετανούς από την φτώχια και να βρει λύση στην ενεργειακή κρίση. Ακόμη και αν θέλει, είναι δύσκολο να ξεπεράσει το είδωλό της, την Μάργκαρετ Θάτσερ. Προς το παρόν φαίνεται πως τον ρόλο της σιδηράς κυρίας τον ασκεί μόνο στο σπιτικό της, στον λογιστή σύζυγό της και στις δύο έφηβες κόρες της.

https://www.instagram.com/p/CiKjY5JsYve

«In Liz we...truss»

Η Liz υπήρξε ένας μάλλον τυχερός άνθρωπος στη ζωή της, στο θέμα της εξέλιξής της. Προερχόμενη από μεσο-αστική οικογένεια, με πατέρα καθηγητή μαθηματικών και μητέρα νοσοκόμα, πάλεψε πολύ, όταν αποφάσισε στα ξαφνικά να ασχοληθεί με την πολιτική σε ένα κόμμα όπως οι συντηρητικοί, όπου οι γυναίκες είναι δύσκολο να επικρατήσουν. Ακόμη και το είδωλό της, η Θάτσερ. Μεγαλωμένη στη Γλασκώβη και στη συνέχεια στο Λιντς όπου πήγε στο Γυμνάσιο, η Truss υπήρξε άριστη μαθήτρια και οι συμμαθητές της, την περιγράφουν ως «σοβαρή, μελετηρή και με ανησυχίες για το περιβάλλον», συμμετέχοντας σε ακτιβιστικές δράσεις στο σχολείο της. Η ίδια είχε πει για τον εαυτό της πως: «Πάντα έδινα εγκάρδιες ομιλία στις εστίες, αλλά πάντα κατέληγα με μηδέν ψήφους. Δεν ψήφιζα καν τον εαυτό μου».

https://www.instagram.com/p/B_J-d_ogd2k

Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου σπούδασε Οικονομικά, εξελέγη πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης των δημοκρατικών και έδωσε έναν μάλλον αμφιλεγόμενο λόγο, αμφισβητώντας έμεσσα την μοναρχία: «Εμείς οι φιλελεύθεροι δημοκρατικοί πιστεύουμε στην ευκαιρία για όλους. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν με ρόλο να κυβερνήσουν».

Η Liz Truss χρησιμοποίησε έξυπνα την κλασσική έκφραση των αμερικανών «In God we trust» με το όνομά της και το «In Liz we Truss» έγινε το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας. Κλασσικά όπως όλοι οι πολιτικοί, φωτογραφήθηκε με αγρότες, με γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων και έδωσε υποσχέσεις πως...λεφτά υπάρχουν και πως η ζωή τους θα βελτιωθεί με τον πληθωρισμό που καλπάζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα, να πέφτει σύντομα κάτω από το 10%.

https://www.instagram.com/p/Ch-fBbDsg34

Παρουσίασε ένα μάλλον σοσιαλιστικό πρόγραμμα των πρώτων 30 ημερών της διακυβέρνησής της, λέγοντας πως θα μειώσει τους φόρους και θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Οι νέοι της υπουργοί, με μέλη του κόμματος με καταγωγή από την Ασία και την Ινδία για να δώσει το στίγμα της φιλελεύθερης προσέγγισης, ήταν η πρώτη της κίνηση ως πρωθυπουργός, που αντί όμως να την ευνοήσει, την οδήγησε στα πρώτα ειρωνικά σχόλια τωνεφημερίδων και κυρίως η Guardian. «Δεν υπάρχουν μέλη των Tory's που να κατάγονται από την λευκή φυλή;» γράφουν τα πρωτοσέλιδα, σε ένα καθαρά αναχρονιστικό σχόλιο.

Η Liz ήταν πεισματάρα και ισχυρογνώμων από μικρή όπως έχει αποκαλύψει ο αδελφός της Francis και ως οικονομολόγος εργάστηκε στην Shell πριν μπει στην πολιτική. Εξ ου και η δέσμευση, ότι γνωρίζει τα θέματα ενέργειας και θα τα επιλύσει. Είναι προληπτική όπως λέει ο αδελφός της, αλλά γεννημένη να νικά. Ακόμη και όταν η οικογένεια έπαιζε Monopoly στο σπίτι.

https://www.instagram.com/p/BiUt4SAn9hn

Αρχικά η δημόσια εικόνα της δεν την ενδιέφερε ιδιαίτερα. Το στυλ ήταν αδιάφορο και είχε αυτό το British επαρχιακό look, όταν ήταν εκτός Κοινοβουλίου.

https://www.instagram.com/p/BxfbQOUAU9N

Όταν όμως ο πιστός της φίλος Μπόρις Τζόνσον, την θεώρησε ιδανική για διάδοχό του και την υποστήριξε θερμά μέχρι την εκλογή της, ανταποδίδοντας την δική της πίστη σε εκείνον μέχρι τέλους, η Liz άλλαξε. Άρχισε να εμφανίζεται πιο κομψή με μπλε συνήθως ταγιέρ, χωρίς να κάνει υπερβολές. Kάποιοι σχεδόν ξέχασαν την φωτογράφισή της για το εξώφυλλο ενός περιοδικού στο οποίο εμφανίστηκε με...μπούκλες και εντελώς διαφορετική.

https://www.instagram.com/p/BxUOXSjnp5n

Ο βοηθός σύζυγος είναι ο νέος Ντένις Θάτσερ

Η Liz Truss δηλώνει εδώ και χρόνια πως είδωλο της είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ και πως ακόμη και στο σχολείο την υποδυόταν, αν και όπως γράφει σήμερα το BBC, ήταν από τις πρώτες που σε νεαρή ηλικία διαδήλωσε την δεκαετία του '80 εναντίον της, στην μεγαλύτερη απεργία των συνδικάτων στην ιστορία της χώρας. Η 47χρονη Liz άργησε να βρει προφανώς την πολιτική της ταυτότητα, αλλά δεν άργησε να βρει τον έρωτα της ζωής της. Η γεννημένη στην Οξφόρδη πολιτικός και οικονομολόγος, παντρεύτηκε μόλις τελείωσε το κολλέγιο τον λογιστή στο επάγγελμα σύζυγό της, Hugh O'Leary.

https://www.instagram.com/p/Bt3WNzln-Wl

Υπομονετικός και πράος, συγχώρεσε την μεγάλη απιστία της με βουλευτή του κόμματος τα πρώτα χρόνια του γάμου τους και το τελευταίο διάστημα δούλευε από το σπίτι για να μπορεί να βοηθά τις δύο έφηβες κόρες τους, αφού η μαμά έπρεπε να κάνει την προεκλογική της εκστρατεία. Εκείνη ευτυχώς έχει αναγωρίσει την αξία του και τον έχει αποκαλέσει σε μία τους επέτειο και ως τον έρωτα της ζωής της.

https://www.instagram.com/p/BiWJdl8HvNx

Το μέλλον του στην πρωθυπουργική κατοικία λόγω ιδιοσυγκρασίας, μοιάζει ήδη με το παρελθόν του συζύγου της Μάργκαρετ Θάτσερ, Ντένις, ο οποίος για δεκαετίες ο τύπος τον ανέφερε πάντα, ως τον σκιώδη σύζυγο που λειτουργούσε και ως η...νοικοκυρά της Downing Street στον αριθμό 10, όπου παραδοσιακά είναι το σπίτι και το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Αν και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και το οίκημα στον αριθμό 11 για να διαμένει η οικογένεια.

Το στοίχημα της νέας πρωθυπουργού είναι μεγάλο και οι προσδοκίες πολλές. Θα καταφέρει την ορμή που είχε ως έφηβη να την συνδυάσει με την σοφία της εμπερίας της και να βοηθήσει τη χώρα της; Είναι μία νέα έξυπνη γυναίκα και έχει την δυνατότητα να τα καταφέρει. Το μόνο που δεν διαθέτει, είναι το χιούμορ. Όταν της ζήτησαν από μία εκπομπή να υποβληθεί σε ένα τέστ συλλαβισμού για μέλλοντες πρωθυπουργούς, για να ελέγξουν πόσο καλή είναι και την ορθογραφία, εκείνη ορθά - κοφτά αρνήθηκε. Παρότι καλή μαθήτρια στο σχολείο.

Photo credits Associated Press (AP), Instagram @elizabeth.truss.mp