Το ότι η Sanna Marin χορεύει & περνάει καλά δεν είναι κοσμοΐστορικό γεγονός. Οριακά είναι «γεγονός»

Νατάσσα Σχοινά
Το ότι η Sanna Marin χορεύει & περνάει καλά δεν είναι κοσμοΐστορικό γεγονός. Οριακά είναι «γεγονός»

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin στη Ρώμη το 2022

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Μία πρωθυπουργός εκτός από πρωθυπουργός είναι και άνθρωπος. Ελπίζουμε, δηλαδή.

Πρώτα ήταν το πάρτι στο οποίο ήταν καλεσμένη η Sanna Marin και το βίντεο που την έδειχνε να χορεύει ξέφρενα και να απολαμβάνει τη βραδιά της. Τώρα, είναι το νέο υλικό που δείχνει την πρωθυπουργό της Φινλανδίας να χορεύει με τη φίλη της και μοντέλο Sabina Sarkka. Και οι αντιδράσεις ορισμένων «καλοθελητών» για αυτό που θα έπρεπε να είναι απαρατήρητο θέαμα, αρχίζουν να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σε ποια εποχή ζούμε.

Μία πρωθυπουργός εκτός από πρωθυπουργός είναι και άνθρωπος. Ελπίζουμε, δηλαδή.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ούτε το φύλο της ως γυναίκα ούτε και η ιδιότητά της ως πρωθυπουργός την παύει από την καθημερινή ζωή της. Το ότι η Sanna Marin είναι πρωθυπουργός μίας χώρας δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να διέπει την ύπαρξή της επί 24ώρου βάσης και σε καμία περίπτωση η «σοβαρότητα», όπως πολλοί λένε, μίας γυναίκας δε χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που θα επιλέξει να διασκεδάσει.

Δηλαδή, με ποια λογική το να χορέψει με φίλους της αφαιρεί από την ικανότητά της να εξασκήσει τις αρμοδιότητές της ή να εκπροσωπήσει τη χώρα της; Αν μιλούσαμε για οπτικοακουστικό υλικό που με κάποιον τρόπο έθιγε ή έδειχνε έλλειψη σεβασμού στη χώρα της ή στους ανθρώπους που την απαρτίζουν ή στις αξίες που υποστηρίζουν, τότε θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή μιλάμε για έναν άνθρωπο που στον ελεύθερό του χρόνο θέλει να περνάει καλά και να χορεύει. Γιατί, ναι, ένας / μία πρωθυπουργός εκτός από πρωθυπουργός είναι και άνθρωπος. Ελπίζουμε, δηλαδή.

Το πρόβλημα είναι ότι την είδαμε να χορεύει;

Ας το πάρουμε κι αλλιώς. Υπάρχουν αναρίθμητοι πολιτικοί, σε κάθε βαθμίδα, που δεν έχουν εμφανιστεί βίντεό του σε χορούς και γλέντια -που ξαφνικά μας φαίνονται μεμπτά πράγματα κι όχι μέρος της ζωής- και δεν είναι καλοί στη δουλειά τους, δεν εκπροσωπούν σωστά τους ανθρώπους που τους εξέλεξαν. Αν το ότι η Sanna Marin χορεύει σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, άρα θα έπρεπε να ισχύει και το ότι όποιος δε χορεύει την κάνει. Πράγμα που δε συμβαίνει. Προφανώς. Εκτός κι αν το πρόβλημα είναι το ότι την είδαμε να το κάνει ή το ότι έχουμε αποκτήσει περισσή ευκολία στο να κρίνουμε τι κάνει και τι δεν κάνει κάποιος στην προσωπική του ζωή.

Sanna Marin: Το success story της νεότερης γυναίκας πρωθυπουργού της Ευρώπης

Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι, μετά τη διαρροή των βίντεο και τις αντιδράσεις του κόσμου, πολλές γυναίκες άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο από δικές τους αντίστοιχες στιγμές για να υποστηρίξουν τη Marin και να δείξουν ότι αυτά τα πλάνα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Ή απλά κάνουν tweets για να δείξουν ότι η δυναμικότητά της στην πολιτική, η μάχη της για τα ίσα δικαιώματα ανάμεσα στα φύλα και το γενικότερο έργο της δεν πρόκειται να ξεχαστούν επειδή της αρέσει ο χορός.