Η Γιούλικα Σκαφιδά τρέχει για τα Άτομα με Αναπηρία στον Μαραθώνιο & δίνει ένα μήνυμα δύναμης

Κατερίνα Μπούσιου
Η Γιούλικα Σκαφιδά τρέχει για τα Άτομα με Αναπηρία στον Μαραθώνιο & δίνει ένα μήνυμα δύναμης

Η ηθοποιός εξηγεί στο Queen.gr τι την οδήγησε να πάρει την πρωτοβουλία να τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας μαζί με την κολλητή της φίλη, Ποθητή, η οποία βρίσκεται σε αμαξίδιο. 

Η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως μαζί με την κολλητή της φίλη, Ποθητή Κυνηγοπούλου, θα τρέξουν μαζί στον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στις 13 Νοεμβρίου. Η φίλη της θα είναι δίπλα της κάνοντας τη διαδρομή των 43 χιλιομέτρων με το αμαξίδιό της και με την συμπαράσταση και άλλων φίλων τους, θα δώσουν ένα σημαντικό μήνυμα ζωής και δύναμης. Γιατί σημασία στην κοινωνία που ζούμε δεν έχουν μόνο τα όμορφα λόγια, αλλά και οι όμορφες πράξεις. Η Γιούλικα Σκαφιδά μιλά στο Queen.gr για την πρωτοβουλία που βρήκε υποστηρικτές από την πρώτη στιγμή και για το αν έχουμε βελτιωθεί ως χώρα στις υποδομές και στις δυνατότητες που δίνουμε στα άτομα με αναπηρία να ζήσουν και αυτά μία φυσιολογική ζωή, όπως όλοι μας.

https://www.instagram.com/p/CjyOtJJLk84

«Θα είναι μία μικρή γιορτή για εμάς»

Πριν από λίγες ημέρες, με ανάρτησή της στο προφίλ της στο Instagram η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά και πρωταγωνίστρια φέτος στο «Μία νύχτα του Αυγούστου», είχε ανακοινώσει με ένα ιδιαίτερο μήνυμα την πρωτοβουλία για τον Μαραθώνιο, έχοντας στο πλευρό της την Ποθητή, η οποία λόγω ενός ατυχήματος, είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο τα τελευταία χρόνια. Και όπως γράφει: «Το κορίτσι στο αμαξίδιο που πίστευε πως δε μπορεί ή πόσοι φίλοι χωράνε σε έναν Μαραθώνιο. Με τη φίλη μου την Ποθητή Στις 13 Νοεμβρίου θα τρέξουμε τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Σκεφτήκαμε πως είναι μια ωραία μέρα που η πόλη είναι άδεια από αυτοκίνητα και οι άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και χειροκροτούν να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης. Σ’ αυτήν την προσπάθεια έχουμε δίπλα μας τους δικους μας ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας αγαπάνε αλλά και νέους φίλους. Επειδή το ταξίδι είναι μεγάλο ομως θέλουμε να κάνουμε κι άλλους φίλους. 42,195 ιδανικά. Έναν για κάθε μέτρο του Μαραθωνίου που θα τρέξουμε. Σε κάθε αγώνα τρέχω «για όσους δε μπορούν». Στις 13 Νοεμβρίου θα τρέξω για όσους πίστευαν πως δε μπορούν αλλά τελικά τα κατάφεραν και για τους φίλους τους που τους πήραν από το χέρι και τους έδειξαν το δρόμο».

1666268006517-230822948-skafida_marathoniospothiti.jpg

Η ηθοποιός μίλησε στο Queen.gr για την ιδέα και την υλοποίησή της: «Είμαι ερασιτέχνης δρομέας εδώ και πολλά χρόνια και έχω τρέξει ξανά τόσο στον Μαραθώνιο της Αθήνας, όσο και σε άλλους ημιμαραθωνίους. Και έτσι ρώτησα την Ποθητή αν θα την ενδιέφερε να μεταφέρουμε ένα διαφορετικό μήνυμα με την συμμετοχή μας και της άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιδέα. Ο δικός μου σκοπός ήταν να δώσω ένα μήνυμα δύναμης, αγάπης και αλληλεγγύης. Πως όλοι μπορούν να τρέξουν, αν έχουν κάποιον άνθρωπο δίπλα τους που να τους κάνει να καταλάβουν ότι μπορούν. Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, η αλληλεγγύη είναι το παν στην κοινωνία που ζούμε».

https://www.instagram.com/p/CjVqBnks7GN

Βρήκατε ανταπόκριση σε αυτή την πρωτοβουλία;

Ξεκινήσαμε οι δυο μας αλλά θα είμαστε τελικά πολλοί, σε αυτή την προσπάθεια. Θα έχουμε φίλους μας στη διαδρομή για να μας βοηθήσουν, να μας δώσουν να φάμε, να γελάσουμε, να φωτογραφηθούμε. Θα είναι μία μικρή γιορτή για εμάς, με κάθε σεβασμό, γιατί δεν είναι απλή η διαδρομή σε κάθε χιλιόμετρο του Μαραθωνίου. Αλλά το κάνουμε με πολλή αγάπη και έχουμε μία γλυκιά ανυπομονησία για τη ημέρα του αγώνα. Μακάρι να ευαισθητοποιήσουμε έστω και έναν άνθρωπο με αυτή την κίνηση, για να σεβαστούμε τους ΑμεΑ.

Έχουμε βελτιωθεί ως χώρα στις υποδομές για τους ΑμεΑ; Αλλά και ως κοινωνία στις αντιλήψεις μας και στην συμπεριφορά μας απέναντι τους;

Νιώθω ότι η κοινωνία μας με κάποιον τρόπο, αισθάνεται άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους, εκείνους που είναι διαφορετικοί από την πλειοψηφία.

Έχουν σίγουρα βελτιωθεί κάποιες υποδομές, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, ώστε να μην περιθωριοποιούμε τους ανθρώπους αυτούς και να μην «κόβουμε» τα όνειρά τους. Να μην τους αποκόψουμε από πράγματα τα οποία εμείς στην καθημερινότητά μας, τα θεωρούμε ως δεδομένα».

Η ηθοποιός μας δίνει ραντεβού για τις 13 Νοεμβρίου και μαζί με τη φίλη της, την Ποθητή, θα προσπαθήσουν να περάσουν ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα -πέρα από την ευγενή άμιλλα που συντροφεύει το αθλητικό ιδεώδες- αυτό της αγάπης και της δύναμης του να κυνηγάς τους στόχους και τα όνειρά σου, είτε είσαι πάνω σε αμαξίδιο, είτε τρέχεις δίπλα σε αυτό στην άσφαλτο.