Τα βραβεία César ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό υποψηφίων που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις

Τα βραβεία César ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό υποψηφίων που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις

 (Bertrand Guay, Pool via AP)

Στην τελετή του 2023 δεν θα υπάρξει κανένας υποψήφιος, που να εκκρεμούν εναντίον του κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων. Μια κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2020.

Ο χώρος της τηλεόρασης και στη συνέχεια της υποκριτικής ήταν οι πρώτοι, που ενεπλάκησαν στις αποκαλύψεις του κινήματος #metoo, με γυναίκες να καταγγέλλουν σοκαριστικές υποθέσεις παρενόχλησης, πολλές από τις οποίες εκτυλίχθηκαν αρκετές δεκαετίες πριν, όταν καμία γυναίκα δεν μπορούσε δυστυχώς να ορθώσει το ανάστημα της και να μιλήσει για τη φρίκη που έζησε.

Ερχόμενοι στο σήμερα τα γαλλικά Oscars, τα κινηματογραφικά βραβεία César, έκαναν μία πολύ σημαντική ανακοίνωση, που θα αλλάξει εντελώς την πορεία του θεσμού, αποφασίζοντας να αποκλείσουν από τα βραβεία όλους τους υποψηφίους εναντίον των οποίων εκκρεμούν κάθ εείδους κατηγορίες για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης. Αυτό σημαίνει και τον αποκλεισμό του γνωστού Γάλλου ηθοποιού Sofiane Bennacer, για τον οποίο συνεζίζεται η έρευνα των αρχών μετά τις κατηγορίες για βιασμό, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Forever Young» αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ωστόσο ο θεσμός έκκρινε ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μεταξύ των υποψηφίων για ένα βραβείο César, μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρα έκβαση στην υπόθεση του. «Από σεβασμό στα θύματα αποφασίστηκε να μην προβληθούν άτομα που μπορεί να έχουν εμπλακεί από το δικαστικό σώμα σε πράξεις βίας,» έγραφε η επίσημη ανακοίνωση.

cesar-awards-2023-(8).jpg

Ο Sofiane Bennacer στο κόκκινο χαλί των Καννών μαζί με τη συμπρωταγωνίσρια του Nadia Tereszkiewicz

France Cannes 2022 Forever Young Red Carpet

Sofiane Bennacer και Micha Lescot στο κόκκινο χλαί των Καννών (AP Photo/Daniel Cole)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ο αποκλεισμός του Sofiane Bennacer έφερε μνήμες από το 2020 και την υπόθεση του Roman Polanski.

Οι υπεύθυνοι των βραβείων έχουν ξαναζήσει μια αντίστοιχη υπόθεση το 2020, όταν μετά τη βράβευση του Roman Polanski ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους του παρισιού, κοντά στην τοποθεσία όπου γινόντουσαν τα βραβεία. Ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο παραιτήθηκε, αφού ο Polanski προτάθηκε για καλύτερος σκηνοθέτης. Όταν κέρδισε, επίσης, υπήρξε σημαντική κατακραυγή, με αρκετές γυναίκες ηθοποιούς να αποχωρούν από την αίθουσα της τελετής.

France Cannes 2022 Forever Young Red Carpet

Το καστ της ταινίας 'Forever Young' στις Κάννες. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ο Polanski καταζητείται στις ΗΠΑ για βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού από τη δεκαετία του 1970. Παραδέχτηκε ότι έκανε παράνομο σεξ με ανήλικο το 1977 και εξέτισε φυλάκιση έξι εβδομάδων, αλλά αργότερα διέφυγε από τις ΗΠΑ, λόγω ανησυχίας του ότι θα ακυρωνόταν μια συμφωνία για την ένσταση, που είχε υποβάλλει.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Sofiane Bennacer ο ηθοποιός κατηγορήθηκε για βιασμό, ενώ η σκηνοθέτης της ταινίας και αδερφή της πρώην πρώτης κυρία ςτης Γαλλίας Crala Bruni, Valeria Bruni-Tedeschi, υποστήριξε τον ηθοποιό λέγοντας ότι υπέστει ένα είδος «μιντιακού λιντσαρίσματος». ΑΠό την πλευρά της η ίδια η Carla Bruni, είπε ότι η μεταχείριση του ηθοποιού υπονόμευσε το τεκμήριο της αθωότητας του. Μένει να δούμε τι θα γίνει στη δικαστική αίθουσα.