«Δεν έχω ενέργεια»: Η Jacinda Ardern έκανε την κίνηση που όλοι οι πολιτικοί δειλιάζουν να κάνουν

Μαρία Ροδίτη
«Δεν έχω ενέργεια»: Η Jacinda Ardern έκανε την κίνηση που όλοι οι πολιτικοί δειλιάζουν να κάνουν

Photo by Dave Rowland/Getty Images

© 2022 David Rowland - All rights reserved

Η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου το αργότερο θα έχει παραιτηθεί. Ο λόγος που την οδήγησε σε αυτή την ξαφνική απόφαση και οι «μάχες» που έδωσε στη διάρκεια της θητείας της.

Την ξαφνική παραίτησή της – έπειτα από 5 χρόνια στην εξουσία και μετά από την επιβεβαίωση για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο- ανακοίνωσε την Πέμπτη (19/1) η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για το 2023, η Ardern είπε ότι «δεν έχει τα αποθέματα ενέργειας» να κάνει άλλο αυτήν τη δουλειά. «Ήρθε η ώρα», πρόσθεσε η 42χρονη πρωθυπουργός.

Ποια είναι η Giorgia Meloni και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας;

Η ανακοίνωση της παραίτησης της Jacinda Ardern

«Φεύγω, γιατί με έναν τόσο προνομιακό ρόλο έρχεται η ευθύνη – η ευθύνη τού να ξέρεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς και επίσης πότε δεν είσαι. Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά. Και ξέρω ότι δεν έχω πια αρκετή ενέργεια για να το αποδώσω. Είναι τόσο απλό», ανέφερε χαρακτηριστικά η 42χρονη Jacinda Ardern ανακοινώνοντας σήμερα (19/1) την παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας.

Η θητεία της ως πρωθυπουργός θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά η Jacinda Ardern θα συνεχίσει ως βουλευτής μέχρι τις φετινές εκλογές του Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Ζηλανδία. «Είμαι άνθρωπος, και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε. Και μετά έρχεται η ώρα (σ.σ. για να φύγουμε). Και για μένα, ήρθε αυτή η ώρα», δήλωσε η 42χρονη πολιτικός. Η Ardern παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της αν είχε την ενέργεια να συνεχίσει σε αυτή τη θέση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί πια.

Οι προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η Jacinda Ardern στη θητεία της

Η Jacinda Ardern έγινε η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, όταν εκλέχθηκε το 2017 σε ηλικία 37 ετών. Κυβέρνησε τη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, αλλά και σε μια σειρά από καταστροφές συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατικής επίθεσης σε δύο τζαμιά στο Christchurch και στην ηφαιστειακή έκρηξη του White Island.

«Αυτά είναι τα πιο γεμάτα 5,5 χρόνια της ζωής μου. Αλλά είχαν και τις προκλήσεις τους-ανάμεσα σε μια ατζέντα που επικεντρώθηκε στη στέγαση, στην παιδική φτώχεια και στην κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίσαμε ένα… εγχώριο τρομοκρατικό χτύπημα, μια τεράστια φυσική καταστροφή, μια παγκόσμια πανδημία, και μια οικονομική κρίση», είπε η Jacinda Ardern.

Ερωτηθείσα πώς θα ήθελε οι Νεοζηλανδοί να θυμούνται την ηγεσία της, η 42χρονη πρωθυπουργός απάντησε «ως κάποια που πάντα προσπαθούσε να είναι ευγενική». «Ελπίζω ότι αφήνω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση ότι μπορείτε να είστε ευγενικοί, αλλά δυνατοί, συμπονετικοί αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι αλλά συγκεντρωμένοι. Και ότι μπορείς να είσαι ο ηγέτης του εαυτού σου – κάποιος που ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει», πρόσθεσε η Jacinda Ardern.

Τον περασμένο χρόνο, η 42χρονη Ardern αντιμετώπισε σημαντική αύξηση των απειλών βίας, ιδιαίτερα από ομάδες αντιεμβολιαστών που εξοργίστηκαν από την υποχρεωτικότητα και τα lockdown της χώρας. Είπε, ωστόσο, ότι πίσω από την απόφασή της να παραιτηθεί δεν κρύβεται ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με τη δουλειά της. «Δεν θέλω να αφήσω την εντύπωση ότι οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στην πολιτική είναι ο λόγος που οι άνθρωποι φεύγουν. Ναι, έχουν αντίκτυπο. Άνθρωποι είμαστε στο κάτω κάτω, αλλά δεν ήταν αυτή η βάση της απόφασής μου», είπε.

Η Ardern αποκάλυψε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον, εκτός από το να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της. Ευχαρίστησε τον σύντροφό της, Clarke Gayford, και την κόρη της Neve, την οποία γέννησε ενώ κατείχε το αξίωμα, ως «εκείνoυς που έχουν θυσιάσει τα περισσότερα από όλους μας». «Στη Neve: Η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινήσεις το σχολείο φέτος. Και στον Clarke– ας παντρευτούμε επιτέλους», δήλωσε με χιούμορ η Jacinda Ardern.

NZ's PM Ardern Meets WTO Head Okonjo-Iweala

Photo by Hagen Hopkins/Getty Images

Hagen Hopkins Photography

Η απρόσμενη παραίτηση και οι επερχόμενες εκλογές στη Νέα Ζηλανδία

Η ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού προκάλεσε σοκ σε πολλούς Νεοζηλανδούς. Βλέπεις, όταν υπήρξαν εικασίες σχετικά με την πιθανή παραίτηση της Ardern στα τέλη του 2022, η πρωθυπουργός είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να το κάνει, ενώ τις εβδομάδες πριν από τη σημερινή της ανακοίνωση, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή διαρροές που να υποδηλώνουν ότι η παραίτησή της ήταν στα σκαριά.

APEC Leaders Meeting Takes Place In Bangkok

Photo by Lauren DeCicca/Getty Images

Τα νέα της απόφασής της, πάντως, έρχονται τη στιγμή που η Νέα Ζηλανδία εισέρχεται σε μια σκληρή εκλογική χρονιά, με την ημερομηνία των εκλογών να έχει ανακοινωθεί για τις 14 Οκτωβρίου. Οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες είχαν τοποθετήσει το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία της Ardern και ελαφρώς πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εθνικό με τη 42χρονη να απαντά συγκεκριμένα: «Δεν φεύγω, επειδή πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά επειδή πιστεύω ότι μπορούμε και θα το κάνουμε, και χρειαζόμαστε νέους ώμους για αυτήν την πρόκληση».

Ποιος θα αντικαταστήσει, βέβαια, την Jacida Ardern δεν είναι ακόμη σαφές. Ο αναπληρωτής αρχηγός και υπουργός Οικονομικών, Grant Robertson, δήλωσε την Πέμπτη (19/1) ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της. Οι Εργατικοί θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη ή τη νέα ηγέτιδά τους ως την Κυριακή (22/01).

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, απέτισε φόρο τιμής στην Ardern, λέγοντας ότι «έχει δείξει στον κόσμο πώς να ηγείται με διάνοια και δύναμη… Έχει αποδείξει ότι η ενσυναίσθηση και η διορατικότητα είναι ισχυρές ηγετικές ιδιότητες».