Η Μαρία Πρεβολαράκη απογειώνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και χειροκροτούμε ήδη!

Κατερίνα Ιωακείμ
Η Μαρία Πρεβολαράκη απογειώνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και χειροκροτούμε ήδη!

Πόσα όνειρα μπορεί να χωρέσουν σε έναν κύκλο με διάμετρο 9 μέτρα; Η Μαρία Πρεβολαράκη έχει χωρέσει εκεί το πιο μεγάλο όνειρο της ζωής της

Μια πρωταθλήτρια, μια δυναμική γυναίκα, ένα κορίτσι με σπουδαία όνειρα και ακόμη πιο σπουδαίο ταλέντο, σε κοιτά σήμερα στα μάτια, σου χαμογελά και σου μιλά μέσα από την καρδιά της για τις αγωνίες, τις επιτυχίες, την ελπίδα, την πολύτιμη στήριξη της Toyota που τη βοηθά να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ώστε να είναι απόλυτα αφοσιωμένη στον πιο σημαντικό στόχο της ζωής της και τα ταξίδια που θέλει να κάνει, όταν τα φώτα στην αρένα της πάλης και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο σβήσουν πια.

Λόγια που θα σε κάνουν να νιώσεις κι εσύ πιο δυνατή, να θυμηθείς τους στόχους σου, να πιστέψεις στο αδύνατο. Γιατί, ξέρεις κάτι; Η Μαρία Πρεβολαράκη (Ελευθέρα πάλη, κατηγορία: 53 κιλά) χρειάστηκε να παλέψει με όλη τη δύναμη της ψυχής της για να μπορεί σήμερα να διεκδικεί το όνειρό της. Όλοι της έλεγαν ότι δεν πρέπει. Εκείνη όμως ήξερε.

Και σε αυτή τη γεμάτη δυσκολίες διαδρομή προς τους στίβους των Ολυμπιακών Αγώνων, η Μαρία χρειαζόταν και χρειάζεται δίπλα της κάποιον να τη στηρίζει και να την εμψυχώνει... Τον προπονητή της, την οικογένεια, τους Έλληνες φιλάθλους και μια ομάδα ανθρώπων με όραμα. Διότι, όπως πιστεύει και η Toyota, υπερήφανος παγκόσμιος συνεργάτης μετακίνησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Παραολυμπιακής Επιτροπής και χορηγός της Ελληνίδας πρωταθλήτριας: «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες πάντα μετριούνται από το μέγεθος της πρόκλησης! Επιδιώκουμε να εμπνέουμε τους ανθρώπους να προχωράνε μπροστά. Πέρα από τη δική τους γραμμή τερματισμού, πέρα από το δικό τους αδύνατο».

Άκου τη Μαρία και πίστεψε ξανά σε εσένα (στη Μαρία πιστεύουμε ήδη!)

maria prevolaraki tokio2020 k

Μαρία Πρεβολαράκη: Είμαι έτοιμη για το όνειρό μου

Η Μαρία Πρεβολαράκη, η κυρία της ελληνικής πάλης, λίγο πριν τακτοποιήσει τις φόρμες της στη βαλίτσα για το Τόκιο, μας μίλησε για όλα, μας συγκίνησε και μας έκανε να ανυπομονούμε για εκείνη την αυγουστιάτικη μέρα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου...

Σε βρίσκουμε σε μια πολύ ωραία στιγμή, ίσως την πιο ωραία στιγμή στη ζωή ενός αθλητή. Είναι η τρίτη φορά που ετοιμάζεις τις αποσκευές σου για την αρένα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη, καθώς όλοι οι αθλητές θα ζήσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, χωρίς κοινό, χωρίς χειροκρότημα...

Σίγουρα θα έχει χαθεί πολλή από τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι πραγματικά σαν μια μεγάλη γιορτή, διότι δεν θα έχουμε -όπως έχει ανακοινωθεί- θεατές, δεν θα μπορούμε να βγούμε έξω από το ολυμπιακό χωριό, θα ζούμε και θα αγωνιζόμαστε σε μια κατάσταση φούσκας. Θα το βιώσουμε πολύ διαφορετικά, αλλά σίγουρα ο ενθουσιασμός που έχουμε για τη συμμετοχή μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μεγάλος. Για κάθε αθλητή που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται για τη μεγάλη του μέρα στο Τόκιο, η σκέψη είναι μία: Ευτυχώς που οι Αγώνες θα γίνουν! Ευτυχώς που δεν ακυρώθηκαν, ώστε ένα όνειρό μας να χαθεί... έτσι απλά.

Ξεκινώντας μια προσπάθεια και ειδικά όταν έχεις στόχο τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπροσωπώντας ένα άθλημα που δεν είναι όλα τα φώτα επάνω του, σίγουρα αντιμετωπίζεις πολλές δυσκολίες, από τις συνθήκες της προπόνησής σου, μέχρι τις αποστολές, την προετοιμασία και τη διατροφή σου… Δεν είναι όλα ρόδινα!

Δεν είναι! Να πω ότι χωρίς τους χορηγούς μας αρκετοί αθλητές από εμάς πιθανότατα να είχαν σταματήσει γιατί πραγματικά προκύπτουν πολλές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με έχουν στηρίξει πάρα πολύ! Ένας από τους χορηγούς που με έχει βοηθήσει στον δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι η Toyota, η οποία με την πολύτιμη στήριξή της μας βοηθάει να λύνουμε αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην προετοιμασία μας. Και αυτό συμβάλλει -δεν φαντάζεσαι πόσο- στο να μένουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας και στην προπόνησή μας. Και να μπορούμε να καταφέρνουμε το αδύνατό μας…

maria prevolaraki tokio2020 b

Μαρία, είσαι ένα κορίτσι των μεταλλίων. Έχεις έναν στόχο μεγαλύτερο από τη συμμετοχή στους Αγώνες, που βέβαια είναι και αυτή πολύ σημαντική επιτυχία για όλα τα σπορ και για κάθε αθλητή...

Σίγουρα κάθε αθλητής που καταφέρνει να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πετύχει ήδη κάτι σπουδαίο. Είναι η τρίτη μου συμμετοχή! Θεωρώ ότι σήμερα είμαι πιο έμπειρη και πιο έτοιμη από κάθε άλλη φορά. Ελπίζω να είναι η μέρα μου και να καταφέρω αυτό που κυνηγάω τόσα χρόνια.

Υπάρχει μία στιγμή στην καριέρα σου που είναι η πιο έντονη για σένα;

Υπάρχει! Η πιο έντονη στιγμή για μένα δεν είναι κάποιο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι η πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς του Ρίο γιατί ήρθε μετά από μία πολύ περιπετειώδη χρονιά. Είχα κάνει ένα χειρουργείο στον αυχένα και όλοι οι γιατροί μου έλεγαν: «Μετά από αυτό σταματάς!». Παρόλα αυτά, ο γιατρός μου έκανε πολύ καλή δουλειά, συνέχισα με επιμονή και υπομονή και κατάφερα όχι μόνο να επανέλθω, αλλά να πάρω και την πρόκριση. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή που είναι χαραγμένη στη μνήμη μου.

Δεν μπορώ καν να φανταστώ τα συναισθήματά σου εκείνη τη στιγμή. Ξέρω ότι για έναν αθλητή της πάλης ένας τέτοιος τραυματισμός είναι πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Δεν φοβήθηκες να συνεχίσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να σταματήσω, διότι ένιωθα ότι δεν έχω πετύχει αυτό που θέλω να καταφέρω. Κυνηγώ ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Δεν το έχω καταφέρει ακόμα. Ήθελα πολύ να συνεχίσω! Πήρα πάρα πολλές γνώμες από γιατρούς, οι περισσότεροι με παρότρυναν να σταματήσω την πάλη. Βρήκα, ωστόσο, έναν πολύ καλό χειρουργό, ο οποίος είχε αναλάβει στο παρελθόν κι άλλον αθλητή μαχητικών αθλημάτων που και εκείνος κατάφερε να ξαναγωνιστεί. Αυτό μου έδωσε δύναμη. Είπα, αφού τα κατάφερε, μπορώ κι εγώ να τα καταφέρω.



Εσείς, οι αθλήτριες που τα καταφέρνετε σε μαχητικά σπορ, όπως είναι αυτό της πάλης, αποτελείτε πρότυπο για πολλά κορίτσια. Και ειδικά σήμερα που όλες οι γυναίκες εκεί έξω έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι κάτι πρέπει να κάνουν για τον εαυτό τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, να έχουν μια άνεση με το σώμα τους και με τον χειρισμό του σώματός τους που είναι μια μεγάλη δύναμη...

Πραγματικά, ειδικά τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι ίσως τα lockdown, οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, σε αρκετούς ανθρώπους βγαίνει σε επιθετικότητα. Δυστυχώς, οι γυναίκες είναι συνήθως τα θύματα, οπότε η ενασχόληση με ένα μαχητικό άθλημα σίγουρα δίνει αυτοπεποίθηση ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κάποιος σε συνθήκες δύσκολες.

Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορείς στην καθημερινότητά σου να ξεχωρίσεις την πρωταθλήτρια από την Μαρία. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα, μετά τους Αγώνες, να ασχοληθείς με το κορίτσι πίσω από τα μετάλλια, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις;

Η αλήθεια είναι ότι επειδή κάνω χρόνια πρωταθλητισμό έχει γίνει τρόπος ζωής η αθλητική στάση για μένα. Δεν είμαι άνθρωπος που ξενυχτάω ή που θα βγω με την παρέα να πιούμε ένα βράδυ, να διασκεδάσουμε ως το πρωί, διότι ξέρω ότι αυτό θα μου στοιχίσει πάρα πολύ μετά, στην προετοιμασία μου. Ωστόσο, μου αρέσουν τα ταξίδια. Ταξιδεύουμε πολύ ως αθλητές, αλλά δεν το χαιρόμαστε. Κάποιοι το φαντάζονται αλλιώς, λένε: «Ω! Έχεις γυρίσει όλες τις χώρες του κόσμου». Δεν είναι όμως έτσι. Πάμε πραγματικά για τον στόχο μας, έχουμε την αγωνία μας, το άγχος μας, είμαστε συγκεντρωμένοι… Οπότε, στην ουσία δεν βλέπουμε καν τις χώρες που αγωνιζόμαστε! Μετά τους Αγώνες θα ήθελα να ταξιδέψω στις χώρες αυτές, να γνωρίσω τον κόσμο που ζει εκεί και τις συνήθειές του.

maria prevolaraki tokio2020 t

Έξι μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2012 στο Λονδίνο και στο 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πίστη στον εαυτό της και την αυτοκυριαρχία που την κρατάει σε σταθερή πορεία προς τον στόχο. Αυτά είναι τα εφόδια της Μαρίας!

Να πούμε βέβαια ότι έχεις επιλέξει ένα άθλημα που περιλαμβάνει… το βάσανο της θερμίδας! Οι παλαιστές αγωνίζεστε σε κατηγορίες κιλών και φαντάζομαι είναι ένα επιπλέον άγχος αυτό, ειδικά σε μια τετραετία προετοιμασίας για τους Αγώνες.

Θα σου πω κάτι για να καταλάβεις: Οι προπονητές, όταν ζυγιζόμαστε και είμαστε στα κιλά που πρέπει, μας λένε: «Εντάξει, έφυγε ο πρώτος αντίπαλος»! Οι προπονητές και ο διατροφολόγος αποφασίζουν σε ποια κατηγορία βάρους είναι ιδανικό να αγωνιστείς, ώστε να αποδώσεις τα μέγιστα. Οι περισσότεροι συνήθως είμαστε κάποια κιλά παραπάνω, οπότε πριν τους αγώνες προσέχουμε πολύ τη διατροφή μας κι ακολουθούμε αυστηρό διατροφολόγιο, ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε στη σωστή κατηγορία στο 100%, όταν έρθει η ώρα.

maria prevolaraki tokio2020 c

Για ποια στιγμή ανυπομονείς τώρα που μπαίνεις στο αεροπλάνο για Τόκιο;

Σίγουρα για τις 5 Αυγούστου! Για τα προκριματικά.

Αυτός θα είναι ο πρώτος σου αγώνας για το Tokyo 2020 λοιπόν.

Ο πρώτος αγώνας!

Θα είμαστε όλοι, εκεί μαζί σου, Μαρία!

ΥΓ.

TOYOTA Tokyo

Πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει μια προσωπική ιστορία που μας υπενθυμίζει ότι με πάθος και επιμονή, τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Η συνεχής βελτίωση και ο σεβασμός στον άνθρωπο αποτελούν κοινές αξίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Toyota που σε αυτό το τόσο σημαντικό ταξίδι του ελληνικού αθλητισμού στο Τόκιο στηρίζει μια πραγματικά χρυσή ομάδα πρωταθλητών με συγκλονιστικές ιστορίες ζωής και μεγάλες επιτυχίες στους στίβους:

Μαρία Πρεβολοράκη (πάλη), Κατερίνα Στεφανίδη (άλμα επί κοντώ), Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία), Ζαφείρης Βολικάκης (ποδηλασία), Αντώνης Τσαπατάκης (παραολυμπιονίκης κολύμβησης), Κέλλυ Λουφάκη (ξεκίνησε την ξιφασκία μετά από ένα σοβαρό ατύχημα και σύντομα κέρδισε το χειροκρότημα για τις επιτυχίες της σε παγκόσμιες διοργανώσεις).

Μπορείς να μάθεις όλα όσα θέλεις σε αυτό το link