10 χρόνια χωρίς την Amy Winehouse - Μουσικές, θρίαμβοι και δαίμονες μιας Βack to Βlack ντίβας

Κατερίνα Ιωακείμ
10 χρόνια χωρίς την Amy Winehouse - Μουσικές, θρίαμβοι και δαίμονες μιας Βack to Βlack ντίβας

Αυτό που έκανε η Amy Winehouse στα καλοκαίρια μας, στις νύχτες, στα down και τα «αχ» μας, δεν θα ξεθωριάσει ποτέ. 10 χρόνια πέρασαν άλλωστε από τότε που η φωνή της σίγησε για πάντα. Κι ακόμα κλαίμε.

Βράδια καλοκαιριού σε μια Αθήνα που φλέγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, από τον φόβο του τέταρτου κύματος της πανδημίας, από τις επιθυμίες για το καλύτερο θέρος της ζωής μας που πάλι δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, από τους παράλογους έρωτες που… Αύγουστος πλησιάζει κι ακόμη δεν φάνηκαν. Τι τα θες…

Ανοίγεις τον ανεμιστήρα στην τελευταία σκάλα, γεμίζεις το ποτήρι πάγο και ρούμι, βρίσκεις το χαμένο στα μαξιλάρια iPod. Μια φωνή χαμηλή και ζεστή σαν κοντράλτα της λυρικής, ένας ρυθμός που ακροβατεί ανάμεσα στη τζαζ του αμερικανικού νότου, τη νεοϋρκέζικη soul και τα blues που ρέουν στις όχθες του Μισισιπή. Και καθώς η ψυχή σου ταξιδεύει κι ερωτεύεται, δυο στίχοι, ένα μακρόσυρτο «αχ» και ένα μουρμουρητό βγαλμένο από gospel άλμπουμ παλιακό, καίνε τα μάτια σου. Ένα δάκρυ για όλες τις χαμένες αγάπες του καλοκαιριού. Για όσες ζήσαμε, και όσες μας έχουν ξεφύγει…

«We only said goodbye with words. I died a hundred times. You go back to her. And I go back to Blacκ»…

Αυτό που έκανε η Amy Winehouse στα καλοκαίρια μας, στις νύχτες, στα down και τα «αχ» μας, δεν θα ξεθωριάσει ποτέ. 10 χρόνια πέρασαν άλλωστε από τότε που η φωνή της σίγησε για πάντα. Κι ακόμα κλαίμε.



23 Ιουλίου 2011: Ο τελευταίος λυγμός

Η Amy Winehouse πέρασε όλο το βράδυ στο σπίτι της και δεν ήταν καθόλου στεναχωρημένη. Δεν βούλιαζε στη μιζέρια και την απογοήτευση. Γελούσε δυνατά, άκουγε τις μουσικές της και έβλεπε τηλεόραση μέχρι που περασμένα μεσάνυχτα πια σταμάτησε να κάνει φασαρία, επιτρέποντας στον σωματοφύλακά της να κοιμηθεί επιτέλους.

Όταν εκείνος ξύπνησε χαμογέλασε που είχε ακόμα ησυχία. Δεν θα την ξυπνούσε πρωί πρωί γιατί το προηγούμενο βράδυ είχε βγει τις βόλτες της, είχε μείνει ξύπνια ως αργά μπροστά στην tv και σίγουρα θα ήταν ακόμα βυθισμένη στα όνειρά της.

Στις 10 πμ προσπάθησε να την ξυπνήσει. Ανεπιτυχώς. Δεν του έκανε ωστόσο εντύπωση και απλά έκλεισε την πόρτα του υπνοδωματίου πίσω του. Όταν, όμως, βρέθηκε ξανά δίπλα της, περασμένες 3 μμ πια, και την βρήκε ξαπλωμένη ακριβώς στην ίδια θέση τρόμαξε.



Η Amy Winehouse είχε αφήσει εκεί, στο δωμάτιό της, στο σπίτι της, στο προάστιο Camden του βορειοδυτικού Λονδίνου, την τελευταία της πνοή.

Στις 3:54 μ.μ. ώρα Βρετανίας δύο ασθενοφόρα πάρκαραν έξω από το σπίτι και λίγο αργότερα η Scotland Yard επιβεβαίωσε τους φόβους εκατομμυρίων θαυμαστών της βρετανίδας τραγουδίστριας που αγωνιούσαν.

Την ίδια στιγμή σχεδόν που η αστυνομία αποκάλυπτε ότι τα αίτια θανάτου της «είναι ανεξήγητα», το όνομα της Amy γραφόταν με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η γυναίκα καλλιτέχνης με τα περισσότερα τραγούδια που σκαρφάλωσαν ταυτόχρονα στα βρετανικά charts (8 συνολικά)!

Η Amy Winehouse μέσα από τη ματιά της οικογένειάς της



Η νεκροψία έγινε στις 25 Ιουλίου 2011 και τα αποτελέσματά της δεν έριξαν με κανέναν τρόπο φως στην υπόθεση. Πολλούς μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, μάθαμε από μια δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση πως τελικά πως η Amy Winehouse δηλητηρίασε το αίμα της με υπερβολική -και χρόνια- κατανάλωση αλκοόλ (βρέθηκαν στο αίμα της 416 mg ανά 100 ml, πέντε φορές περισσότερη από το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ).

«Καληνύχτα, άγγελέ μου, κοιμήσου ήρεμα. Η μητέρα και ο πατέρας σου σε αγαπούν τόσο πολύ», ψέλλισε ο μπαμπάς της στον επικήδειο λόγο του, στο στο κοιμητήριο Edgwarebury, ενώ οι πρώτες νότες από το "So Far Away" της Carole King είχαν ήδη αρχίσει να απλώνονται στον χώρο...

Προσωπικά της αντικείμενα σε δημοπρασία βγάζει η οικογένεια



Η Amy θα είχε γενέθλια στις 14 Σεπτέμβρη. Ήταν μόλις 27 ετών. Δεν είχε προλάβει να συντάξει τη διαθήκη της (φυσικά). Το σπίτι της και όλα όσα της ανήκουν πέρασαν στη δικαιοδοσία των γονιών της.

Μια παράξενη δήλωση του αδερφού της, Alex, τον Ιούνιο του 2013 μας έκανε να δούμε μια ακόμη πτυχή της ιστορίας: «Υπέφερε από υπερβολική βουλιμία. Αυτό δεν αποτελεί αποκάλυψη - το καταλάβαινες απλά κοιτώντας την. Θα πέθαινε ούτως ή άλλως, εξαιτίας αυτής της πάθησής της, αλλά αυτό που την σκότωσε πραγματικά ήταν η βουλιμία. Νομίζω ότι την έκανε πιο αδύναμη και πιο ευαίσθητη. Εάν δεν είχε διατροφικές διαταραχές, το ανοσοποιητικό της σύστημα θα ήταν πιο ισχυρό»!

Amy Winehouse Sept 2004

Σεπτέμβριος 2004

Amy Winehouse Feb 14 2007 copy

Φεβρουάριος 2007

Σήμερα η οικογένειά της, ο αδερφός και οι γονείς της, δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και τον θάνατο της Amy Winehouse μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν οι ίδιοι...

“Reclaiming Amy”

10 χρόνια μετά τον θάνατο της Amy, η μητέρα της, Janis Winehouse-Collins, μιλά για τα 6 Grammy Awards που έκαναν την κόρη της να λάμπει από χαρά αλλά και τις άλλες, τις πιο σκοτεινές μέρες: «Κοιτάζω πίσω τώρα και συνειδητοποιώ πόσα λίγα είχαμε καταλάβει για τη ζωή της. Ήταν έρμαιο του εθισμού της. Δεν μπορούσε να σταματήσει τον εαυτό της. Ήταν ένα πολύ σκληρό θηρίο ο εθισμός που κυριαρχούσε των δυνάμεών της».



Μία από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της γενιάς της παραδομένη στο αλκοόλ και τις ουσίες, μόνη σε ένα αγώνα άνισο. «Κοιτάω πίσω κι εγώ και υπάρχουν τόσα πράγματα που εύχομαι να είχα κάνει διαφορετικά. Δεν μπορούσα να της πω τι να κάνει ή τι να μην κάνει. Η Amy έπαιρνε μόνη της όλες τις αποφάσεις», ακούμε να λέει ο πατέρας της, Mitch Winehouse, στο ντοκιμαντέρ και η ψυχή μας σφίγγεται καθώς είναι ο άνθρωπος που έχει δεχτεί την πιο σκληρή κριτική από media και θαυμαστές για τον τρόπο με τον οποίοι στάθηκε (ή όχι) δίπλα στο παιδί του.



10 χρόνια χωρίς την Amy, 7 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για εκείνη: