Hadassah Emmerich: «Δημιουργήστε τον νοητικό χώρο για να καταλήξετε σε καινοτόμες ιδέες»

Ανθή Μιμηγιάννη
Hadassah Emmerich: «Δημιουργήστε τον νοητικό χώρο για να καταλήξετε σε καινοτόμες ιδέες»
copyright Teri Romkey 2019

Η διεθνής καλλιτέχνιδα και δημιουργός της πολύχρωμης τοιχογραφίας «Επικούρειος Εδέμ» μίλησε στο Queen.gr με αφορμή δύο σημαντικά γεγονότα: την πρώτη της παρουσίαση στο ΕΜΣΤ και την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

Γνωστή για τις πολύχρωμες, τολμηρές, πληθωρικές τοιχογραφίες της και τα ζωγραφικά της έργα στα οποία πλέκονται περίτεχνα στυλιζαρισμένες απεικονίσεις εξωτικών φρούτων, μελών του ανθρώπινου σώματος και φυσικών στοιχείων, η Hadassah Emmerich είναι η διεθνής καλλιτέχνιδα και δημιουργός της πολύχρωμης τοιχογραφίας «Επικούρειος Εδέμ».

https://www.instagram.com/p/C4QDt7Goi6V/

Για την πρώτη παρουσίαση της στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, η Emmerich δημιούργησε τη νέα μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία σχεδιασμένη ειδικά για το ΕΜΣΤ, που καλύπτει ένα μέρος του ισογείου και του ημιώροφου του Μουσείου και καταλαμβάνει τον εκπαιδευτικό του χώρο, μεταμορφώνοντάς τον ριζικά σε ένα καθηλωτικό και πολύχρωμο Gesamtkunstwerk, ιδανικό για παιδιά.

Μεγαλωμένη στο νότιο Λίντμπουργκ της Ολλανδίας, το έργο της αντανακλά μια εμβυθιστική και ενστικτώδη εξερεύνηση του σώματος και της ταυτότητας, περιηγούμενο στα πεδία του αισθητηριακού και του αισθησιακού, ενώ παράλληλα διερευνά την εμπορευματοποίηση της επιθυμίας, του ερωτικού και του εξωτικού. Ο αισθησιασμός της ζωγραφικής της δεν εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια της εικόνας, αλλά και στην εκλεπτυσμένη χρήση του χρώματος και στην πρωτότυπη, άρτια τεχνική εκτέλεση.

Από το 2016, η Emmerich επινόησε μια νέα τεχνική ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας στένσιλ που κόβει από δάπεδο βινυλίου και στη συνέχεια τα καλύπτει με μελάνι και τα αποτυπώνει σε καμβά, χαρτί ή τοίχο. Με αναφορές στην οπτική γλώσσα της διαφήμισης και της Pop Art, δημιουργεί εικόνες που επικεντρώνονται στο γυναικείο σώμα, καταγράφοντας το παράδοξο της ταυτόχρονης έλξης και της απώθησης, της οικειότητας και της ψυχρής αποστασιοποίησης, της αποπλάνησης και της κριτικής αποτίμησης.

https://www.instagram.com/p/BdaFWeghN16/

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας συνομιλήσαμε με την καλλιτέχνη και το «Δημιουργήστε τον νοητικό χώρο για να καταλήξετε σε καινοτόμες ιδέες» ήταν μόνο ένα από τα highlights της κουβέντας.

Q & A με τη Hadassah Emmerich

Κυρία Emmerich, η 21η Απριλίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας για την ενθάρρυνση και την προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να αναγνωριστεί ο ρόλος της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και στην εξεύρεση λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα. Ως επιτυχημένη καλλιτέχνης, ποιο είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θέλετε να στείλετε για αυτή τη σημαντική ημέρα;

Η δημιουργικότητά μου και η προσέγγισή μου ενισχύθηκαν απίστευτα από τη δυνατότητα που είχα να ακολουθήσω μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, οπότε το μήνυμά μου θα ήταν ότι η πρόσβαση στην (τριτοβάθμια) εκπαίδευση είναι μια κρίσιμη πηγή μάθησης και εμπειρίας για το πώς μπορεί κανείς να εφαρμόσει τη δημιουργικότητά του, να αποκτήσει μια εικόνα για πολύπλοκα ζητήματα και μέσω αυτού να δημιουργήσει τον πνευματικό χώρο για να καταλήξει σε καινοτόμες ιδέες.

Αν και έχετε μάθει να μιλάτε μέσα από τη δουλειά σας, το κοινό στην Ελλάδα θα ήθελε να μάθει λίγα περισσότερα για εσάς. Ποια είναι τα στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν, τα «υλικά» από τα οποία είστε φτιαγμένη, πώς θα σας περιέγραφαν οι φίλοι σας και πότε γίνατε ο πιο σκληρός άνθρωπος στον κόσμο;

Όσον αφορά τα υλικά, μάλλον θα ήμουν φτιαγμένη από έναν συνδυασμό ξύλου, μετάλλου, δέρματος και δαντέλας J. Οι φίλοι μου μάλλον θα με περιέγραφαν ως συνδετικό στοιχείο που αγαπάει να χορεύει. Και η αδικία και η καταπίεση βγάζουν στην επιφάνεια την πιο σκληρή μου πλευρά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που έχετε ως καλλιτέχνης; Να διδάσκετε ή να ευαισθητοποιείτε για ορισμένα θέματα; Ή κάτι άλλο.

Πράγματι, θα έλεγα να ευαισθητοποιήσω για ορισμένα ζητήματα: Να καταπολεμήσω τη στενοκεφαλιά και να προωθήσω την κοσμικότητα μέσα από αισθησιακές, μνημειακές και πολύχρωμες εικαστικές δηλώσεις που γιορτάζουν την ελεύθερη πλεύση της ενέργειας και αγκαλιάζουν τη σύντηξη και τον κρεολισμό.

Αναρωτιέμαι αν είναι αγχωτικό να ακούτε συνεχώς κολακευτικά σχόλια για τη δουλειά σας. Μήπως η επιτυχία έχει μόνο θετική χροιά;

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι υπέροχο όταν οι άνθρωποι σχολιάζουν άμεσα τη δουλειά μου και ακόμη περισσότερο όταν είναι θετικά τα σχόλια. Αυτό σημαίνει ότι το έργο και η ενέργεια που βάζω σε αυτό μπαίνει σε διάλογο με τον θεατή, ότι έχω καταφέρει να φτάσω σε μια συγκεκριμένη συχνότητα και ένταση που θέτει τα πράγματα σε κίνηση. Αυτό είναι που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένη και είναι επίσης η στιγμή που συνειδητοποιώ ότι το έργο έχει γίνει μεγαλύτερο από μένα, ότι με έχει ξεπεράσει.

Αν μιλήσουμε (γιατί όχι;) με όρους μόδας, η δουλειά σας είναι η επιτομή της υψηλής ραπτικής, της δροσιάς και της αιχμής. Τι ρόλο παίζει η μόδα στη ζωή σας;

Λατρεύω να ψάχνω για σπάνια vintage είδη μόδας σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών. Συχνά, τα αντικείμενα αυτά έχουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες ή ένα ιδιαίτερο κόψιμο ή συνδυασμό υλικών. Επίσης, μπορώ απόλυτα να δω τα μοτίβα μου τυπωμένα σε υφάσματα για ρούχα. Πέρυσι συνεργάστηκα με τη βελγική μάρκα μόδας Essential Antwerp, η οποία τύπωσε ένα από τα μοτίβα του στήθους μου σε μια μπλούζα με λαιμόκοψη ζιβάγκο.

Κοιτάζοντας όλα τα έργα σας, τι ανακαλύψατε κυρίως για τον εαυτό σας;

Ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρώ δεδομένη την ενέργεια και τη συγκέντρωση που πηγαίνει στη δουλειά, ότι αυτά είναι το πιο πολύτιμο καύσιμό μου.

Μέσα από το έργο σας δίνετε απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνετε στον εαυτό σας;

Στην καθημερινή διαδικασία της δουλειάς μου πρόκειται περισσότερο για μια συνεχή λήψη αποφάσεων: να μετριάσω ένα χρώμα ή να το κάνω πιο γεμάτο; Χρειάζεται μια περιοχή να έχει μεγαλύτερη ένταση ή υφή; Είναι ένα συγκεκριμένο σχήμα πολύ εμφανές ή θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο εμφανές; Πολλά τέτοια ερωτήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εργασίας που αποτελούν ένα συνεχές μετασχηματιστικό πεδίο κίνησης, προχωρώντας προς τα εμπρός και επιστρέφοντας πίσω, μένοντας ακίνητος, ξανακοιτώντας το, αγαπώντας κάτι ή μάλλον αποδοκιμάζοντας κάτι, και στη συνέχεια επιστρέφοντας ξανά σε αυτό.

Η κλίμακα των έργων σας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Δημιουργούν συναισθήματα και μας συνδέουν με τον εαυτό μας. Πόσο χρόνο μελέτης απαιτεί η διαδικασία αποτύπωσης συναισθημάτων όπως η ελευθερία και ποιο είναι το προσωπικό σας κόστος σε όλο αυτό;

Είναι μεγάλη ευθύνη και δήλωση να δημιουργείς τοιχογραφίες που «γίνονται ένα» με την αρχιτεκτονική ενός κτιρίου. Τα σκίτσα και τα σχέδιά μου χρειάζονται συνήθως διαφορετικές φάσεις για να ολοκληρωθούν, ξεκινώντας από τις πρώτες ιδέες για μοτίβα και αναφορές μέχρι την πυκνότητα της σύνθεσης. Στα πρώτα στάδια σκέφτομαι το πλαίσιο της τοποθεσίας, τις αρχιτεκτονικές γραμμές θέασης και την κλίμακα των μοτίβων. Ιδανικά επισκέπτομαι μια τοποθεσία αρκετές φορές εκ των προτέρων και βγάζω φωτογραφίες, παίρνω κατόψεις και στη συνέχεια αρχίζω να δημιουργώ μια εκδοχή μικρής κλίμακας πάνω στο σχέδιο της τοιχογραφίας. Θα δοκιμάσω διαφορετικά χρώματα, τάξεις, ρυθμούς, επαναλήψεις ή μοτίβα κλίμακας προς τα πάνω ή προς τα κάτω μέχρι να είμαι ευχαριστημένος με τη σύνθεση.

Μόλις το σκίτσο είναι έτοιμο, θα το μεγεθύνω μέσω προβολής και θα το μεταφέρω σε βινύλιο δαπέδου, το οποίο στη συνέχεια κόβω σε στένσιλ για εκτύπωση. Μετά από αυτό, θα αρχίσω να αναμειγνύω τα χρώματα του σχεδίου μου και θα αρχίσω να τυλίγω τα πρότυπα με το χρώμα προκειμένου να το εκτυπώσω στον τοίχο.

Πρόκειται για μια πολύ επίπονη διαδικασία, και θα μπορούσατε να πείτε ότι το προσωπικό μου κόστος σε όλο αυτό είναι κυρίως η σωματική και πνευματική μου παροχή ενέργειας. Ταυτόχρονα, η διαδικασία εργασίας μου είναι κάπως σαν ένας επιτελεστικός τρόπος ζωγραφικής, ο οποίος επίσης επιστρέφει πολλές ενδορφίνες.

Ποια είναι η πιο «δυνατή» κραυγή που έχετε κάνει μέσα από ένα από τα έργα σας;

Ο τίτλος μιας προηγούμενης τοιχογραφίας (στο Bonnefanten, Maastricht)) ήταν: «Crashing Cymbals Caressing Stems», αναφερόμενος σε δύο κατοπτρικά σχήματα που έμοιαζαν με δύο κύμβαλα προτού συντριβούν μεταξύ τους, σε αντίθεση με τον απαλό (φανταστικό) ήχο του χαϊδέματος ενός βλαστού. Ένα άλλο «δυνατό» έργο, επίσης τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας (The Harvest, Centrale for Contemporary Art) απεικόνιζε μια επανάληψη τεράστιων, στυλιζαρισμένων σχημάτων στήθους με μεταλλικές θηλές.

Μια σειρά ζωγραφικής με 5 πίνακες από το 2016 ονομάζεται «Cold Shoulder Series», απεικονίζοντας ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μιας φιγούρας με γυρισμένο ώμο σε 5 διαφορετικούς χρωματικούς τόνους σε κάθε πίνακα, αποτυπώνονται ένα είδος «σιωπηλής κραυγής».

Μιλώντας με όρους social media, ποιο είναι το hashtag που αντιπροσωπεύετε περισσότερο και γιατί;

Κάποιος περιέγραψε κάποτε το έργο μου ως «πολύχρωμες ερωτικές ζούγκλες» και νομίζω ότι αυτό θα ήταν πραγματικά ένα πολύ ταιριαστό hashtag. Στη δουλειά μου, τα στολίδια και τα μοτίβα που προέρχονται από σώματα και φυτικά σχήματα συγχωνεύονται και αναμειγνύονται σε ένα συνεχές αναπαραγωγικό παιχνίδι, δημιουργώντας νέες παραλλαγές και «είδη».

Ποιος/τι σας εμπνέει καλλιτεχνικά; Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε; Ποιες είναι οι εμμονές σας και τι κοινό έχουν οι άνθρωποι που σας θαυμάζουν;

Τα σπάνια vintage έπιπλα και η μόδα μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη έμπνευση για τη δουλειά μου, αλλά και η πόλη - το χάος και οι υποδομές της, οι άνθρωποι, η μουσική, η έξοδος για χορό - το αίσθημα της ζωντάνιας. Μερικοί καλλιτέχνες που θαυμάζω: Christina Ramberg, Miyoko Ito, Evelyn Axell, Kiki Kogelnik, Georgia O'Keeffe, Judy Chicago, Nancy Spero... αυτό που έχουν κοινό είναι ότι η καλλιτεχνική τους γλώσσα ακροβατεί μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, αναφορές στο (γυναικείο) σώμα ή σε αισθησιακούς ζωγραφικούς χώρους, μια ιδιαίτερη γραφική ποιότητα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δήλωση που κάνετε μέσω της δουλειάς σας;

ΘΑ ΕΠΑΝΈΛΘΩ ΑΎΡΙΟ...

Ποια είναι η μεγαλύτερη εσωτερική σας σύγκρουση;

Το αν θα ακολουθήσω τη λογική μου ή τη διαίσθησή μου.

Τα έργα σας διαβάζονται διαφορετικά για εσάς χρόνο με το χρόνο;

Ορισμένα έργα ναι και άλλα όχι. Η πρακτική μου αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς και μερικές φορές επιστρέφω σε κάτι στη δουλειά μου που εξερευνούσα χρόνια πριν.

Έχετε πάρει εκδίκηση μέσα από κάποιο έργο σας;

Όχι, όχι κυριολεκτικά. Αλλά μέσα από την επιμονή, την ανάπτυξη και τη λάμψη στη δουλειά μου απολαμβάνω πραγματικά να δείχνω σε ορισμένα άτομα ότι δεν μπορούσαν να με περιορίσουν.

Ποια «ιδιοτροπία» έχετε ως γνήσιος καλλιτέχνης;

Έχω την τάση να αντιλαμβάνομαι τα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης αφηρημένα, ως σχέδια. Επίσης, η διάθεσή μου μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ του να είμαι απόλυτα ευτυχισμένη στην απομόνωση για να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και του να είμαι μια κοινωνική πεταλούδα που φεύγει τελευταία από το πάρτι.

Τι σημαίνει για εσάς η αισθητική; Είναι έμφυτη ή αρκεί ένας καλός μάνατζερ και σύμβουλος για κάποιον που βρίσκεται «απέναντί» της;

Πράγματι, νομίζω ότι όλοι έχουμε μια έμφυτη αίσθηση του τι βιώνουμε ως αισθητική, συχνά μέσω της ανατροφής ή του πολιτισμικού πλαισίου. Ως καλλιτέχνης μπορεί κανείς να μάθει να την αμφισβητεί, να πηγαίνει κόντρα σε αυτήν ή μάλλον να την υπερβάλλει, όπως το να σβήνει εντελώς ή να γεμίζει τα χρώματα.

Κυρία Emmerich, όλα αυτά που παρουσιάσατε δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, αλλά χρονοβόρα, με σκέψη και προσοχή στη λεπτομέρεια. Μια έκρηξη συναισθημάτων. Ποια είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση ή κριτική που έχετε λάβει μέχρι στιγμής από την παρουσίαση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Το μεγαλύτερο εύσημο είναι ότι το έργο έχει γίνει αντιληπτό ως ένα πραγματικά μεταμορφωτικό έργο τέχνης.

*Η Hadassah Emmerich σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μάαστριχτ, στο HISK – Higher Institute of Fine Art, Γάνδη και στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται: False Flat, Mουσείο Bonnefanten, Μααστριχτ (2022), AbrasiveParadise, Kunsthal KAdE, Άμερσφορτ, NL (2022), Trailblazers, 150 Xρόνια Βασιλικού Βραβείου για την Ζωγραφική, Βασιλικό Ανάκτορο, Άμστερνταμ (2021), BXL Universel II: multipli.city, CENTRALE Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Βρυξέλλες, (2021), Buah Tangan, ISA Art Gallery, Τζακάρτα (2020), The Great Ephemeral Skin, De Garage, Μέχελεν, (2019). H Hadassah Emmerich γεννήθηκε στο Ηeerlen της Ολλανδίας το 1974. Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Το έργο της βρίσκεται σε πολυάριθμες δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων: MuZee, Οστένδη, στις συλλογές του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου, Βρυξέλλες, στο Gemeentemuseum – Moυσείο του Δήμου της Χάγης, στο Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, Χάγη, και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Άρνεμ, Ολλανδία.

Δες όλο το αφιέρωμα εδώ