Έλα μαζί μου στην Κωνσταντινούπολη! (φωτογραφίες)

Δέσποινα Καμπούρη
Έλα μαζί μου στην Κωνσταντινούπολη! (φωτογραφίες)

Θυμάμαι ακόμη πώς κλείστηκε αυτό το ταξίδι: «Έλα φιλενάδα! Το Σαββατοκύριακο θα κάνω μπάτσελορ στην Κωνσταντινούπολη. Έρχεσαι;», μου είπε γεμάτη ενθουσιασμό η Κατερίνα στο τηλέφωνο. Αυτό ήταν! Τα εισιτήρια κλείστηκαν επιτόπου. Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω το μπάτσελορ της φίλης μου…

Με την Κατερίνα γνωριζόμαστε καμιά δεκαριά χρόνια. Είναι από αυτές τις φιλίες που δεν έχουν υποστεί φθορά. Εκείνη ζει στην Μύκονο, εγώ στην Αθήνα. Τα καλοκαίρια που πάω στο νησί εκείνη δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε ουσιαστικά συναντιόμαστε τους χειμώνες που έρχεται στην Αθήνα. Σε λίγες μέρες πλησιάζει ο γάμος της, οπότε η Κωνσταντινούπολη ήταν η τέλεια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις τελευταίες μέρες της εργένικης ζωής της.

Εννιά! Ναι εννιά φίλες μαζευτήκαμε εκ των οποίων και η Τουρκάλα φίλη μας Νεσχάν Μουλαζίμ, η οποία ήταν πολύτιμη σε αυτό το ταξίδι. Η Νεσχάν έκανε όλες τις συνεννοήσεις και μας πήγε στα καλύτερα!

Έλα μαζί μου σε ένα φωτογραφικό ταξίδι!

Να πας στην Κωνσταντινούπολη και να μη κάνεις Turkish hamam είναι μεγάλη παράλειψη. Γι’ αυτό κι εμείς επισκεφτήκαμε το πιο παλιό και παραδοσιακό Hamam της Πόλης: Το «Tarihi Galatasaray Hamami». Μην περιμένεις να δεις χλίδες. Σου ξαναλέω ότι αυτό το κτήριο βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης από το 1481 και φυσικά αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Είναι αυθεντικό! Έυσωμες γυναίκες θα τρίψουν και θα σε σαπουνίσουν πάνω στο ζεστό μάρμαρο. Θα φύγεις από κει ανάλαφρη σαν πουλάκι!

Είναι εμπειρία να επισκεφτείς το φημισμένο «Grand Bazaar» όπως επίσης και το «Spice Bazaar». Η συμβουλή μου είναι να είσαι ντυμένη όσο πιο σεμνά μπορείς για να αποφύγεις έντονες ματιές μέσα στο ατέλειωτο παζάρι όπου μπορείς να βρεις ό,τι θες. Από παραδοσιακό μπακλαβά και λουκούμια μέχρι τσάντες, σαπούνια, κοσμήματα, τσάι, μπαχαρικά και... νυφικά! Βάλε χαμηλά παπούτσια και ετοιμάσου για τρελό παζάρεμα με τους υπαίθριους πωλητές. Έχει πολύ πλάκα. Κάποιοι θα σου πουν "kalimera", ή "Geia soy!"...

Αυτό που θα σας περιγράψω συνέβη ένα απόγευμα στην Istiklal, τον κεντρικό πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης με όλα τα μαγαζιά που θέλησα να φάω τούρκικο παγωτό... Ή μάλλον δε θα σας το περιγράψω με λόγια! Καλύτερα να δείτε το βίντεο που ακολουθεί παρακάτω! Φάε κι εσύ παγωτό αν βρεθείς εκεί. Ή θα το διασκεδάσεις ή θα με βρίζεις για τις υπόλοιπες μέρες του ταξιδιού σου!

Κάνε βόλτα στον Βόσπορο με ένα τουριστικό βαρκάκι! Η θέα και η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Φάε μύδια από πλανόδιους μικροπωλητές. Περπάτησε στην τεράστια γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματα της Κωνσταντινούπολης. Το βράδυ είναι φωταγωγημένη! Η τέλεια ώρα για φωτογραφίες.

Ένα πρωινό αποφασίσαμε να φάμε πρωινό αλλά όχι στο ξενοδοχείο. Είχαμε ακούσει ότι σε μία μικρή αυλή στη Γαλατά Σαράι, σερβίρεται απίστευτο πρωινό που θα μας έμενε αξέχαστο. Έτσι κι έγινε. Οι στενές σκάλες και οι γκρίζοι τοίχοι δεν φανέρωναν σε τίποτα αυτό που θα έβλεπα φτάνοντας στην αυλή. Το τοπίο άλλαξε μονομιάς. Ξύλινα τραπέζια, κούνιες, γάτες, δέντρα και φως! Πολύ φως πάνω από τα κεφάλια μας. Γλυκό και όμορφο φως που δεν σε καίει. Οι σερβιτόροι δεν μας πήραν παραγγελία. Απλώς μας ρώτησαν αν μπορούσαν να ξεκινήσουν... Το μακρόστενο τραπέζι γέμισε πρωινές λιχουδιές. Σουτζούκια, μαρμελάδες, καιμάκι με μέλι, αρωματικό τσάι και τούρκικος καφές... Αυγά μάτια, γλυκό σύκο, τοματίνια, αγγουράκι... Τελικά όντως μας έμεινε αξέχαστο. Πήγαινε κι εσύ και θα με θυμηθείς: "Limonlu Bahce".

Έχω τόσα να σου πω γι' αυτό το ταξίδι, που αν αρχίσω να γράφω αυτό το post δε θα τελειώσει ποτέ!

Καλύτερα να διαβάσεις τις λεζάντες των φωτογραφιών. Και μη ξεχάσεις αυτό: Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους πιο ωραίους προορισμούς.

Καλημέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σου εδώ!

Μπορείς να με βρεις και στo φυσικό μου περιβάλλον!