Αγαπημένοι μου haters…

Δέσποινα Καμπούρη
Αγαπημένοι μου haters…

Κι όμως! Μια αποτοξίνωση μπορεί να πυροδοτήσει κακεντρεχή σχόλια, φραστικές επιθέσεις και χολή.

Θυμάμαι ακόμη τον εαυτό μου να κλαίει γοερά καθώς η μαμά μου προσπαθούσε να κόψει τα μακριά μαλλιά μου που είχαν κολλήσει μεταξύ τους με τσιχλόφουσκες. Της ήταν αδύνατο να τα ξεμπερδέψει. Η μανία και το πάθος με το οποίο κάποια μεγαλύτερα κοριτσάκια στο σχολείο προσπάθησαν να με βλάψουν επειδή τόλμησα να παίξω ποδόσφαιρο με τα αγόρια στο προαύλιο, είχε ήδη κάνει την ζημιά της. Στα μαλλιά μου και την ψυχή μου.

Αυτό, όπως καλά καταλάβατε λέγεται μπούλινγκ. Καθώς μεγαλώνουμε και αποκτούμε δυνάμεις, αυτοκυριαρχία, άμυνα και αντοχές, είναι δύσκολο να αφήσουμε το περιθώριο σε προβληματικούς ανθρώπους να μας βλάψουν. Τουλάχιστον για πράγματα και καταστάσεις που μπορούμε να ελέγξουμε ή να προβλέψουμε. Αυτό βέβαια δεν είναι ακατόρθωτο. Ένας κακοπροαίρετος και ανασφαλής άνθρωπος πάντα βρίσκει τρόπο να κάνει κακό γιατί για αυτόν είναι ζωτικής σημασίας κατάσταση. Του δίνει χαρά, ικανοποίηση και οξυγόνο.

Πλέον, στα 36 μου, είμαι εκπαιδευμένη. Έχω μάθει όχι μόνο να διακρίνω από χιλιόμετρα αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να τους απομακρύνω και να τους καταπολεμώ. Γιατί αν το κακό δεν γίνει σε σένα που το προέβλεψες και το απέτρεψες, θα γίνει σίγουρα σε κάποιον άλλον εκεί έξω που δε φταίει και σε τίποτα. Επίσης να πω και αυτό: Δεν είμαστε ούτε γιατροί, ούτε ψυχολόγοι για να στεκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους με κακή κοινωνική συμπεριφορά όταν αυτή προέρχεται από ενήλικες.

Σήμερα αποφάσισα να ξεκινήσω μια αποτοξίνωση για τον οργανισμό μου που ομολογώ ότι τον έχω επιβαρύνει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- τον τελευταίο καιρό. Junk food, πολλά γλυκά και τηγανητά… Του άξιζε ένα μικρό διάλειμμα. Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω μία αποτοξίνωση τριών ημερών μόνο με φυσικούς χυμούς που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αποτελούνται από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Το πρωί λοιπόν, μοιράστηκα στο Instagram το λιτό «πρωινό» μου. Εν ολίγοις χυμό με αγγούρι, αχλάδι, μαρούλι, σπανάκι, λαχανίδα, σέλερι, λεμόνι και μαϊντανό. Η αλήθεια είναι ότι πολλές από εσάς βρίσκεστε στην προσπάθεια να χάσετε κιλά ενόψει καλοκαιριού οπότε θεώρησα φυσιολογικό το ενδιαφέρον σας για την δική μου αποτοξίνωση αφού έλαβα δεκάδες μηνύματα που ακόμη δεν έχω προλάβει να απαντήσω. Μέσα σε αυτά λοιπόν, υπήρχαν και μηνύματα γνωστών άγνωστων που οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν τη χολή τους: «Δεν επιτρέπεται να δίνεις αυτό το παράδειγμα στις γυναίκες που σε ακολουθούν. Βάζω στοίχημα ότι έχεις πάρει λεφτά από την εταιρία για να τη διαφημίσεις. Αντί να προωθείς ένα υγιές μοντέλο ζωής, προτείνεις στις γυναίκες να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες. Ντροπή σου!», ήταν ένα από αυτά.

Για λόγους διακριτικότητας δεν έκανα screenshot το μήνυμα. Γιατί ξέρω ότι αν θα το ανέβαζα θα της δημιουργούσα πρόβλημα. Σε αντίθεση με εκείνη που δεν της κάηκε καρφάκι για το πώς θα αισθανθώ εγώ διαβάζοντας το δικό της μήνυμα το οποίο συνέταξε σε 10 δευτερόλεπτα και απλώς πάτησε το send χωρίς να το ξαναδιαβάσει γιατί πολύ απλά δεν την ενδιέφερε κάτι άλλο πέρα από αυτό: Να το διαβάσω και να νιώσω άσχημα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Ότι οι haters δεν έχουν ενσυναίσθηση τις περισσότερες φορές. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να σε υποτιμήσουν ή να σε προσβάλλουν.

Και φανταστείτε ότι αυτό είναι το πιο light παράδειγμα που θα μπορούσα να σας μεταφέρω. Δε θα αναφερθώ στο body shaming ή στα υβριστικά σχόλια περί μητρότητας που μπορεί να λαμβάνουν καθημερινά απλές χρήστες του Instagram –όχι απαραίτητα επώνυμες ή celebrities- από haters. Φυσικά και υπάρχουν πολύ πιο δυσάρεστα και σοβαρά παραδείγματα που αφορούν σε περιστατικά bullying στο internet, όμως ήθελα απλώς να σας δώσω ένα παράδειγμα. Προφανώς και δεν με άγγιξε το συγκεκριμένο μήνυμα. Αρκέστηκα στο να απαντήσω ότι πλήρωσα κανονικά για τους χυμούς μου αφού δεν αποτελεί μέρος διαφήμισης και ότι δεν είναι δίαιτα αλλά αποτοξίνωση, αντί να την βρίσω ή να της επιτεθώ λεκτικά όπως έκανε εκείνη σε εμένα.

Aυτό που θέλω απλώς να σας πω, και κυρίως σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αποκτήσουν την δική μου εμπειρία και που τυχαίνει αυτή τη στιγμή να διαβάζουν το μήνυμά μου, είναι ότι πρέπει να απαξιώνουμε τέτοιες συμπεριφορές διότι διαφορετικά τους δίνουμε αξία. Ειδικά σε ένα απρόσωπο μέσο επικοινωνίας όπως τα social media, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε και τι μηνύματα ανταλλάσσουμε με τον οποιονδήποτε καραδοκεί να μας κάνει κακό.

Καλή σας μέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον, εδώ και εδώ!