Η σημασία του να αγαπάς τις μικρές ήττες στη ζωή σου

Δέσποινα Καμπούρη
Η σημασία του να αγαπάς τις μικρές ήττες στη ζωή σου

Ένα τραγούδι των ABBA το λέει απλά και κατανοητά: «The winner takes it all, the loser standing small». Δε σε αφήνει να αμφισβητήσεις την υπεροχή του νικητή. Ούτε τη μιζέρια και την ανυπαρξία του ηττημένου που μένει μόνος και μικρός. Καλά μέχρι εδώ.

Όμως, το να χάνεις είναι ένα μέρος του παιχνιδιού. Αν δεν το αποδεχτείς, δεν μπορείς να παίξεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί το να χάνεις είναι μια διαδικασία που έχει στοιχειώσει τόσες ανθρώπινες συνειδήσεις.

Έχω μάθει να αγαπώ τον πόνο των μικρών απωλειών. Οι ήττες μου ξυπνούν το αίσθημα της ανταγωνιστικότητας, μου ξυπνούν τα αντανακλαστικά μου και όλα μου τα ένστικτα ενεργοποιούνται για να μπω πιο δυναμικά στην αρένα. Συντονίζομαι ξανά και έχω έναν μόνο στόχο: Να κερδίσω. Όλες μου οι αισθήσεις κουρδίζονται και κοιτούν προς αυτή την κατεύθυνση. Της νίκης. Άρα της χαράς. Γιατί η νίκη είναι μεγάλη ντόπα και μπορεί να σε κάνει πραγματικά χαρούμενο.

Μία ήττα μόνο αυτό μπορεί να καταφέρει: Να σε κάνει πιο δυνατό. Να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου. Τα όριά σου. Τις αντοχές σου. Σε γνωρίζεις καλύτερα. Σε αγαπάς περισσότερο.

Αν είσαι αθλητής προπονείσαι πιο σκληρά και μεθοδικά, αν είσαι εραστής μαθαίνεις το παιχνίδι καλύτερα και την επόμενη φορά ξέρεις πώς να επιβληθείς ή πώς να αγαπηθείς, γιατί είτε το θες είτε όχι, ο έρωτας είναι ένα συνεχές παιχνίδι δύναμης και εξουσίας. Μόλις πάψει να είναι παιχνίδι, αδρανεί. Χάνει τη λάμψη του. Και έρχεται ο κορεσμός. Δε σε ενδιαφέρει πια να αρέσεις στον σύντροφό σου, έχεις παραιτηθεί από το να τον διεκδικείς και να σε διεκδικεί.

Σκέψου όμως κι αυτό. Αν δεν υπήρχε ο ηττημένος, δε θα υπήρχε ο νικητής. Κι αυτό είναι μία απαραίτητη λούπα στη ζωή μας. Και θα στο πω και πιο απλά. Πόσες πιθανότητες έχεις να χάνεις πάντα; Γεννήθηκες Mr. No Good; Mr. Looser; Όχι. Τίποτα από τα δύο. Μάλλον δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Μάλλον δεν ήσουν καλά «προπονημένος». Αυτή η ήττα θα σου δώσει το μοναδικό κίνητρο να γίνεις καλύτερος και όταν θα κερδίσεις με το σπαθί σου η ικανοποίηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτά είχα να σου πω. Δε σου λέω περισσότερα γιατί είναι Δευτέρα και δε θέλω να σου πέσουν βαριά… Άσε που πρέπει να φύγω σφαίρα για να ετοιμαστώ για το Madwalk!

Συντονίσου στο Instagram μου και δες όλο το Backstage από τη σημερινή λαμπερή βραδιά!

Αύριο θα έχουμε πολύ υλικό στο Queen.gr!

Σε φιλώ!

Περιμένω τα μηνύματά σου εδώ!