Το unfollow πληγώνει

Δέσποινα Καμπούρη
Το unfollow πληγώνει

Και δεν περίμενα ποτέ ότι θα το πω, αλλά ναι, σε αυτόν τον digital κόσμο που ζούμε ένα unfollow μπορεί να σημαίνει πολλά...

 

Μπορεί να μην γίνονται πια συχνά κοινωνικές συναθροίσεις που φέρνουν τον κόσμο κοντά -όπως παλιά στη γειτονιά ή στα σπίτια- μπορεί να έχουμε περάσει σε μια digital και πιο σύγχρονη εποχή, αλλά βαρέθηκα να μιζεριάζω και να είμαι προσκολλημένη στο παρελθόν. It is what it is, ο κόσμος αλλάζει, οι εποχές αλλάζουν, κι όποιος δε μπορεί να συγχρονιστεί με αυτούς τους ρυθμούς μένει πίσω.

Στην τελική, εμένα δε με χαλάει καθόλου αυτός ο εκσυγχρονισμός. Όλα γίνονται πιο εύκολα, βρίσκεις τρόπους και λύσεις για οτιδήποτε γρήγορα και άμεσα και σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις γίνεσαι ακόμα πιο επιλεκτικός. Γιατί στην καθημερινότητά σου δεν είσαι υποχρεωμένος να συνδιαλαγείς τον κάθε άσχετο (δεν αναφέρομαι σε επαγγελματικό επίπεδο που εκεί δυστυχώς δεν το γλιτώνεις) γιατί έτσι ορίζουν οι κανόνες της κλειστής κοινωνίας ή της «γειτονιάς» όπως τα παλιά χρόνια.

Πλέον πας μόνο με την παρέα σου και τους εκλεκτούς σου φίλους να πιεις έναν καφέ ή να φας. Μόνο αυτοί που έχεις επιλέξει να είναι φίλοι σου θα έρθουν στο σπίτι σου κι εσύ θα πας στο δικό τους. Με λίγα λόγια, πλέον δεν είσαι υποχρεωμένος να λες «καλημέρα» στον κάθε άσχετο επειδή είναι γείτονας (άγνωστος, αλλά γείτονας) ή επειδή τον βλέπει η μαμά σου κάθε πρωί στην εκκλησία.

Ναι σίγουρα, τα social media έχουν επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τις κοινωνικές σχέσεις και την ανθρώπινη επαφή, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αυτούς που θες να έχεις ουσιαστικά στη ζωή σου θα τους έχεις ούτως ή άλλως (με ή χωρίς SM).

Όμως έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις, η τεχνολογία, το διαδίκτυο, πολλά πράγματα που σε αφορούν γίνονται «content». Στιγμές χαράς, λύπης, ευφορίας, ταξίδια, οικογένεια, γιορτές, γενέθλια, επαγγελματικές επιτυχίες, προώθηση δουλειάς. Είμαι της άποψης ότι αν υπάρχει μέτρο και όριο μπορείς να «διαπρέψεις» στα SM και να φτιάξεις το δημόσιο προφίλ που σου ταιριάζει και σε εκφράζει. Όπως και να έχει, από τη στιγμή που επιλέγεις να είσαι μέλος της κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα αφού εκεί μέσα κυκλοφορεί κάθε καρυδιάς καρύδι που μπορεί να γράψει ή να σχολιάσει με ή χωρίς όνομα ό,τι θέλει και ενδεχομένως να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Εκτός κι αν έχεις επιλέξει να έχεις ιδιωτικό προφίλ που, αν θες τη γνώμη μου, αν δεν είσαι δημόσιο πρόσωπο πολύ καλά κάνεις. Δε σε νοιάζει να έχεις πολλούς followers. Σε νοιάζει να ακολουθείς και να σε ακολουθούν μόνο αυτοί που γνωρίζεις. Έτσι οι όποιοι κίνδυνοι να εκτεθείς ή να σε εκθέσουν, ελαχιστοποιούνται.

Και έτσι μοιραία, ξεκινάει μια σχέση. Διαδικτυακή, αλλά σχέση. Ανταλλάσσεις περιεχόμενο, έχεις διάδραση, σχολιάζεις, κάνεις like σε φωτογραφίες, στέλνεις μηνύματα. Αποκτάς μια επαφή με τον κόσμο που ακολουθείς και σε ακολουθεί. Κυρίως όμως με αυτούς που εσύ ακολουθείς συνειδητά. Όχι public accounts ανθρώπων και εταιριών που δεν γνωρίζεις προσωπικά. Accounts φυσικών προσώπων που γνωρίζεις προσωπικά και θεωρείς ότι υπάρχει μια τίμια και καλή κοινωνική σχέση. Αυτό δε σημαίνει ότι είστε κολλητοί, αλλά υπάρχει μία διάδραση. Προφανώς και οι κολλητοί σου φίλοι υπάρχουν μέσα στα SM αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτούς τώρα. Είπαμε! Οι κολλητοί μας είναι κολλητοί μας μέσα και έξω από αυτά.

Τι γίνεται λοιπόν όταν ένας διαδικτυακός σου φίλος ξαφνικά σε κάνει unfollow χωρίς προφανείς λόγους και ενδείξεις; Ένα unfollow χωρίς να του έχεις προκαλέσει ποτέ πρόβλημα ή χωρίς να έχει γίνει ποτέ κάποια παρεξήγηση που να έχει πέσει στη δική σου αντίληψη;

Τότε τέσσερα είναι τα τινά: 1. Βρίσκει το content σου βαρετό (έχει κάθε δικαίωμα), 2. Έχει παρεξηγηθεί από κάτι που εσύ ούτε καν κατάλαβες ότι έχει συμβεί ή έγινε άθελά σου (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) ή που κατάλαβες και ενδεχομένως να άξιζες κιόλας, 3. Θέλει να σε πικάρει (συνήθως συμβαίνει σε γκομενικές διαδικτυακές σχέσεις και έχει να κάνει με τον ανθρώπινο εγωισμό) 4. Ανθρώπινο λάθος.

Στο #4 δίνω ελάχιστες πιθανότητες. Είναι πολύ συνθέτη η διαδικασία για να γίνει τόσο καταλάθος όσο μπορεί κάποιος να λέει. Τα υπόλοιπα είναι πιο πιθανά.

Όμως ό,τι και να συμβεί από τα 4, το συμπέρασμα είναι 1: Το unfollow πληγώνει. Είτε είναι δικαιολογημένο, είτε αδικαιολόγητο, πληγώνει και δεν είναι κακό να το παραδεχτείς. Γιατί ουσιαστικά σε κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής. Σε κάνει να αισθάνεσαι υπόλογος σε κάποιον χωρίς να ξέρεις τον λόγο. Σε κάνει να αισθάνεσαι απορριπτέος. Και η απόρριψη πονάει ακόμη και αυτόν που έχει τεράστια αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Κι αν είσαι και λίγο παραπάνω ευαίσθητος μπορεί να σε κάνει κουρέλι και να προσπαθείς με τις ώρες ενοχικά να δώσεις μία εξήγηση χωρίς να καταλήγεις σε ασφαλή συμπεράσματα.

Μου έχει συμβεί πολλές φορές να με κάνουν unfollow γνωστοί - άγνωστοι. Όμως μόνο δυο από αυτές με πείραξε και στενοχωρήθηκα. Προβληματίστηκα πολύ. Γιατί το unfollow ήρθε ανεξήγητα από πρόσωπα που θεωρούσα ότι έχουμε πολύ καλή κοινωνική και "διαδικτυακή χημεία". Προφανώς και δεν ήταν ποτέ αδερφικοί μου φίλοι, όμως πίστευα ότι είχαμε μια πολύ καλή κοινωνική σχέση. Χρόνια στον ίδιο χώρο, με πολλά κοινά στοιχεία...

Ξέρεις πού καταλήγω; Ότι όσο και να σπας το κεφάλι σου, χαλάς μόνο την καρδιά σου. Σε τελική ανάλυση πόσο σε ενδιαφέρει πραγματικά το αν κάποιος που εσύ θεωρούσες «φίλο», εκείνος απλώς αδιαφορεί για τις δικές σου αναρτήσεις; Σε ενδιαφέρει τόσο πολύ το ότι σε αγνόησε; Όχι! Απλώς τον αγνοείς κι εσύ! Και να σου πω κάτι ακόμα; Αν δεν αφορά σοβαρή επαγγελματική σχέση για την οποία θες απλώς να ξεκαθαρίσεις το αν έγινε κάποια σοβαρή παρεξήγηση που δεν πήρες χαμπάρι, μη το πεις ποτέ. Γιατί πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο σου και τον χρόνο σου.

Όταν αποδεχτούμε ότι δεν γίνεται να είμαστε αρεστοί σε όλους ή ότι δεν αντέχουν όλοι τη δική μας υπόσταση (είναι πολλοί οι παράγοντες και δεν είναι πάντα κατά σου αλλά υπέρ σου αν το καλοσκεφτείς) τότε θα είμαστε πιο χαρούμενοι και δεν θα στεκόμαστε σε αυτά τα μικρά περιστατικά.

Με λίγα λόγια, ποτέ δεν ξεχνάς τις συμπεριφορές των άλλων προς εσένα, αλλά συνεχίζεις κανονικά τη ζωή σου. Γιατί η πραγματική ζωή είναι αλλού. Είναι σε αγκαλιές, είναι σε αγγίγματα, είναι σε φιλιά. Όχι στα social media.

Καλή σου μέρα...

Περιμένω τα μηνύματά σου εδώ!

Μπορείς να με ακολουθήσεις στο Instagram (Despina Kampouri), στο Facebook και στο Twitter (dkampouri)!