To album με τις 43 πιο συγκινητικές φωτογραφίες που έχω δει

Δέσποινα Καμπούρη
To album με τις 43 πιο συγκινητικές φωτογραφίες που έχω δει

Το 1975, ο φωτογράφος Nicholas Nixon και η σύζυγος του Bebe, περνούν ένα Σαββατοκύριακο στη Νιού Κάνααν, βόρεια της Νέας Υόρκης, με τις τρεις αδελφές της Bebe Mimi, Laurie και Heather.

Ο Nicholas αποφασίζει να τραβήξει μια φωτογραφία με τις τέσσερις όμορφες, νέες γυναίκες. Οι αδελφές του δίνουν τη συγκατάθεσή τους και ποζάρουν στον φακό του κοιτώντας ευθεία στην κάμερα με σοβαρό ύφος. Ούτε ο ίδιος δε θα περίμενε ότι οι 43 φωτογραφίες που τράβηξε μέσα στα επόμενα 42 χρόνια έως και το 2018, θα ήταν το πιο σημαντικό έργο της καριέρας του.

Την επόμενη χρονιά, το 1976, οι αδελφές συγκεντρώνονται ξανά για ένα οικογενειακό Σαββατοκύριακο, με αφορμή την αποφοίτηση της νεότερης αδερφής τους Mimi, αυτή τη φορά στο χωριό Χάρτφορντ. Ο Nixon τις φωτογραφίζει ξανά.

Όντας μοναχοπαίδι ο ίδιος, ήθελε να απαθανατίσει την αδερφική αγάπη μεταξύ της συζύγου του και των τριών αδερφών της. Από το 1975 ο Nicholas Nixon τις φωτογραφίζει πάντα με την ίδια σειρά. Η δεύτερη Heather Brown, η μικρότερη Mimi Brown, η μεγαλύτερη Bebe Brown Nixon, η τρίτη Laurie Brown.

Οι λήψεις γίνονται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. Οι ίδιες είναι ελεύθερες να φορούν ό,τι τους αρέσει και ποτέ δεν συνεννοούνται από πριν για τα ρούχα τους. Φυσικά όλες οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες.

Σαράντα χρόνια μετά, το φωτογραφικό project «Brown Sisters» εκτέθηκε στη New York’s Fraenkel Gallery. Μπορεί το έργο να ολοκληρώνεται με τη φωτογραφία του 2014, όμως ο φωτογράφος και οι τέσσερις αδερφές συνεχίζουν την παράδοση μέχρι και σήμερα. Έχει ήδη εκδοθεί και η φωτογραφία του 2018 όμως οι λάτρεις του project αναμένουν με αγωνία και τη φωτογραφία του 2019.

Η ασπρόμαυρη όψη των φωτογραφιών δεν εμποδίζει τον θεατή να παρατηρήσει με συγκίνηση την αδερφική αγάπη που δυναμώνει όσο περνούν τα χρόνια (τα πρώτα χρόνια οι γυναίκες δείχνουν αμήχανες μπροστά στον φακό, μα όσο περνά ο χρόνος, αγκαλιάζονται περισσότερο, χαμογελούν περισσότερο) καθώς και το μεγαλείο της ωρίμανσης του ανθρώπου.

Αυτό είναι που με συγκινεί κι εμένα περισσότερο από όλα. Στην πρώτη τους φωτογραφία η Mimi ήταν 15, η Laurie 21, η Heather 23, και η BeBe 25 ετών. Σήμερα η Mimi είναι 59, η Laurie 65, η Heather 67 και η Bebe 69 ετών.

Βλέπω τις φωτογραφίες, τις παρατηρώ, τα βλέμματα, τα αγγίγματα, τα ρούχα τους, τις ρυτίδες του καθώς μεγαλώνουν. Μαντεύω τα συναισθήματά τους, τις ζωές τους, τις χαρές τους, τις λύπες τους. Στη φωτογραφία του 1992 η Mimi είναι έγκυος και η Heather της χαϊδεύει με στοργή την κοιλίτσα της, ενώ η Laurie την κοιτάζει με αγάπη. Φωτογραφίες με τόσο έντονο συναίσθημα. Φωτογραφίες ζωής…

Το 1981, η Mimi ακόμα μοιάζει με έφηβη παρότι είναι 21, ενώ η BeBe που είναι η μεγαλύτερη κάθεται πίσω από τις τρεις αδερφές της. Φαίνεται πιο ώριμη και πιο χλωμή. Έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία από τις τέσσερις.

Ξεφυλλίζοντας το album αναρωτιέμαι, τι θα συμβεί αν μία από τις τέσσερις πεθάνει; Αυτός είναι άλλωστε ο κύκλος της ζωής… Ο Nixon απαντά με ειλικρίνεια: «Αυτή είναι μία μακάβρια πλάκα που κάνουμε συχνά μεταξύ μας… Θέλω να συνεχίσω το έργο μου μέχρι να μείνουν 3, μετά 2 και στο τέλος 1. Τι θα συμβεί όμως αν στο μεταξύ, πεθάνω εγώ;».

Δες όλες τις φωτογραφίες στη gallery που ακολουθεί μετά το βίντεο.

Μπορείς να βρεις και στο φυσικό μου περιβάλλον, και να με ακολουθήσεις στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter!



Πηγή φωτογραφιών Nicholas Nixon

Fraenkel Gallery