Ο Άντρας ο σωστός

Δέσποινα Καμπούρη
Ο Άντρας ο σωστός

Χρόνια σου πολλά φίλε! Σήμερα γιορτάζεις και σου εύχομαι τα καλύτερα! Ελπίζω να τιμάς το φύλο σου και να ανταποκρίνεσαι στον ρόλο σου ως οφείλεις. Γιατί η λέξη «άνδρας» έχει μεγάλη βαρύτητα. Ξέρεις γιατί;

Γιατί γεννήθηκες για να προστατεύεις, να φροντίζεις και να νοιάζεσαι όχι μόνο για τις γυναίκες που αγαπάς, αλλά για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Και ναι. Αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, θα στο πω κι εγώ. Είσαι πιο δυνατός και σε χρειαζόμαστε. Γιατί όσο δυναμική και χειραφετημένη κι αν είναι ή δείχνει μία γυναίκα, πάντα χρειάζεται την αγκαλιά σου και τη θαλπωρή σου ακόμη κι αν δε στο λέει ή δεν το ζητά. Αν δεν το ήξερες, το μαθαίνεις τώρα από εμένα.

Γεννήθηκες για να είσαι αρσενικό. Όχι δεν υπονοώ τίποτα για την σεξουαλικότητά σου. Δεν αφορά κανέναν αυτή. Να είσαι όμως αρσενικός με όλη την έννοια της λέξης. Να είσαι ιππότης, καλοσυνάτος, gentleman, δοτικός. Θα ήταν υπέροχο να τραβάς την καρέκλα της συνοδού σου στο εστιατόριο, να της παραχωρείς το κράνος σου αν οδηγείς μηχανή, να την σκεπάζεις με το σακάκι σου όταν κρυώνει, να της παίρνεις λουλούδια είτε είναι σύντροφός σου, κόρη σου, φίλη σου ή μαμά σου. Ειδικά την τελευταία, να την σέβεσαι και να την έχεις ψηλά. Πόνεσε πολύ για να σε φέρει στον κόσμο. Φέρσου της σαν βασίλισσα. Είναι το λιγότερο που της αξίζει. Πόσα χρόνια θα είστε ακόμα μαζί; Άντρας που δεν σέβεται τη μάνα του, δεν σέβεται καμία γυναίκα στον κόσμο.

Να βάζεις το χέρι στην τσέπη και να πληρώνεις για την αγάπη σου. Σπουδαία αρετή για τον άνδρα. Τσιγκούνης στην τσέπη, τσιγκούνης στην καρδιά. Αν δεν το κάνεις, μην αναρωτιέσαι γιατί δεν μένει καμία μαζί σου. Τώρα ξέρεις από εμένα. Όταν έχεις, βγαίνεις και προσφέρεις απλόχερα. Όταν δεν έχεις μένεις στο σπίτι και βλέπεις ταινία. Δεν βγαίνεις και ζητάς τα μισά όταν έρχεται λογαριασμός. Κι όχι γιατί είσαι πλούσιος, αλλά γιατί είσαι αρσενικός. Και ο άντρας πρέπει να εμπνέει σιγουριά στη γυναίκα του. Ασφάλεια. Αλλιώς ποιος είναι ο λόγος να είναι μαζί σου; #itsnotaboutmoney

Να είσαι καλός πατέρας. Δεν είναι μόνο κοινωνικό καθήκον, είναι και πατρική υποχρέωση. Έφερες παιδί στον κόσμο. Να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα για να του προσφέρεις τα απαραίτητα. Και αγάπη. Πολλή αγάπη. Τα παιδιά αυτό χρειάζονται πάνω απ’ όλα. Αν δεν είσαι εντάξει απέναντι στα παιδιά σου, δεν είσαι άντρας. Τελεία.

Να αφήνεις χώρο σε αυτή που αγαπάς. Ασ’ την να βγει μπροστά και μην κλαψουρίζεις σαν γυναικούλα επειδή εκείνη παίρνει πρωτοβουλίες. Την θέλεις φωτεινή, σωστά; Τότε γιατί προσπαθείς να την επισκιάσεις; Ο άντρας ξέρει να κάνει πίσω. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Αυτό είναι αντρική μαγκιά. Να την ενθαρρύνεις, να της λες συχνά πόσο όμορφη είναι ακόμη κι αν πάχυνε ή εγκατέλειψε για λίγο τον εαυτό της. Μη ξεχνάς ότι αυτή τη γυναίκα αγάπησες. Στήριξε την μέχρι το τέλος. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Έτσι είναι οι άντρες.

Τίμησέ την. Μην την εξευτελίζεις κοινωνικά και κυρίως ιδιωτικά. Η απιστία είναι για τους αδύναμους. Αν δεν την γουστάρεις πια, φύγε σαν κύριος. Οτιδήποτε άλλο είναι μικρότητα που δε σε τιμά. Έδωσες έναν όρκο. Οι άντρες κρατούν τον λόγο τους φίλε μου. Αλλιώς δεν είναι άντρες.

Η αντρική φιλία είναι ιερό πράγμα. Μάθε να κλείνεις το στόμα σου, να κρατάς μυστικά, να τιμάς την εμπιστοσύνη των φίλων σου. Μόνο οι γυναικούλες κουτσομπολεύουν. Μόνο οι γυναικούλες θάβουν τους φίλους τους πίσω από την πλάτη τους. Οι άντρες υποστηρίζουν τους φίλους τους όταν δεν είναι παρόντες. Κράτα το αυτό.

Υπερασπίσου την επαγγελματική σου θέση χωρίς να στήνεις παγίδες, χωρίς να εκμεταλλεύεσαι καταστάσεις. Να είσαι καθαρός. Να είσαι εντάξει απέναντι στους συναδέλφους σου. Κι αν τυχαίνει τώρα να έχεις εξουσία, πρόσεχε πώς την διαχειρίζεσαι. Οι δυνατοί άντρες φαίνονται τις στιγμές που έχουν δύναμη στα χέρια τους.

Μάθε να ελέγχεις τα νεύρα σου. Και μη τολμήσεις να σηκώσεις χέρι σε γυναίκα. Είναι η απόλυτη ξεφτίλα. Αν το κάνεις, εύχομαι να φας ένα γερό χέρι ξύλο από έναν αληθινό άντρα μπας και πάρεις τα χαμπάρια σου.

Οι Άντρες δεν υπερηφανεύονται δημοσίως για τη δραστήρια σεξουαλικότητά τους. Είναι ταπεινοί και δεν γίνονται χυδαίοι. Ξέρεις τι λέμε εμείς οι γυναίκες γι' αυτούς που φωνάζουν την αντρίλα τους, ε;

Οι άντρες δεν χρωστούν. Κι αν χρειαστεί σε μία δύσκολη να δανειστούν χρήματα, φροντίζουν να τα επιστρέψουν στην ώρα τους. Το «δεν είδα, δεν άκουσα, δε θυμάμαι» είναι τουλάχιστον αστείο. Εκτός κι αν θες οι άλλοι να σε αποκαλούν «λαμόγιο» και να μη θέλουν να σου λένε ούτε γεια.

Οι Άντρες δεν είναι λαμόγια. Οι Άντρες δε ζηλεύουν παθολογικά. Οι Άνδρες παίρνουν πάνω τους την ευθύνη όταν χρειάζεται. Οι Άντρες αγαπούν τα ζώα. Οι Άντρες βοηθούν τους ηλικιωμένους. Οι Άντρες σέβονται τις γυναίκες. Οι Άντρες γίνονται ασπίδα και μπαίνουν μπροστά στον πόλεμο.

Ακούς;

Καλή σου μέρα.

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ.

Μπορείς να με βρεις στο φυσικό μου περιβάλλον και να με ακολουθήσεις στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter.