Οι διακοπές στη Μύκονο και το τεστ για τον κορονοϊό

Δέσποινα Καμπούρη
Οι διακοπές στη Μύκονο και το τεστ για τον κορονοϊό

Αναμφίβολα το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο περίεργο και διαφορετικό για όλους μας. 

Περίεργο γιατί δε μοιάζει με κανένα άλλο από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Διαφορετικό γιατί το ζήσαμε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες και προϋποθέσεις. Ίσως όχι τόσο ανέμελα όσο θα το θέλαμε αλλά έτσι όπως πρέπει, για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας απέναντι σε αυτή την πανδημία που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως.

Φέτος είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε σε ένα σπίτι πολύ καλών μας φίλων στη Μύκονο. Αποφασίσαμε να μην ακυρώσουμε τις οικογενειακές μας διακοπές φροντίζοντας όμως για την προστασία μας με όλους τους τρόπους που διαθέταμε. Βγήκαμε ελάχιστες φορές από το σπίτι, αποφύγαμε οργανωμένες παραλίες πολυσύχναστα μέρη και μαγαζιά, και επαφές με κόσμο που δε γνωρίζαμε. Το αντισηπτικό ήταν η προέκταση του χεριού μας και οι μάσκες σχεδόν κολλημένες στο στόμα μας. Προσπαθήσαμε να είμαστε τόσο συνεπείς με τα προληπτικά μέτρα που ακόμη και η Χριστίνα που φέτος έγινε τεσσάρων ετών, ήταν απολύτως συνεργάσιμη. Δεν έβγαλε τη μάσκα της ούτε για ένα λεπτό μέσα στο πλοίο ή στους δημόσιους χώρους στους οποίους κινούμασταν.

Γυρνώντας από τη Μύκονο αποφασίσαμε οικογενειακώς να κάνουμε το τεστ αντισωμάτων το οποίο προμηθευτήκαμε από το φαρμακείο. Ήταν μια πρώτη απόπειρα για να δούμε αν νοσούμε ή εάν νοσήσαμε στο παρελθόν. Ήταν μία καθαρά προσωπική πρωτοβουλία. Δε θα υπήρχε περίπτωση να έρθουμε σε επαφή με κανέναν χωρίς να έχουμε μια πρώτη εικονα ακόμη και χωρίς να έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα.

Παρόλαυτα σήμερα προχωρήσαμε και στο μοριακό - εργαστηριακό τεστ το οποίο μας ζητήθηκε να το κάνουμε από την εταιρεία στην οποία εργάζομαι, την DPG. Παρεπιπτόντως αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις εταιρείες που ζητούν από τους εργαζόμενους να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό πριν επιστρέψουν στα γραφεία τους. Αυτή η ενέργεια δείχνει συλλογική ευθύνη.

Ο αντίλογος βέβαια σε μία τέτοια κίνηση λέει ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ακόμα κι αν το πρώτο τεστ είναι αρνητικό ότι στην πορεία δε θα κολλήσει τον ιό και δεν θα τον μεταδώσει μέσα στην εταιρεία που εργάζεται. Υπάρχει όμως και κάτι που λέγεται ατομική ευθύνη. Η εταιρεία προσφέρει το καλύτερο δυνατό που μπορεί για να εξασφαλίσει την ομαλή και υπεύθυνη επιστροφή των εργαζομένων της μέσα στα γραφεία της και από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.

Σήμερα λοιπόν όπως σας έγραψα και παραπάνω υποβλήθηκα και εγώ στο τεστ όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της DPG.

Με την έγκριση της υπεύθυνης του εργαστηρίου που έκανε τη δειγματοληψία τράβηξα κάποια βίντεο και φωτογραφίες από τη διαδικασία, όχι γιατί δε γνωρίζουμε πώς γίνεται (οι περισσότεροι το ξέρουν) πιο πολύ για να μην υπάρχει αυτός ο φόβος και η προκατάληψη ότι πονάει.

Αφού συμπλήρωσα τα απαραίτητα έγγραφα και συναίνεσα με την υπογραφή μου για να υποβληθώ στο τεστ, η υπεύθυνη του εργαστηρίου με μία μακριά μπατονέτα πήρε δείγμα από τον φάρυγγά μου. Ένιωσα κάτι να με γαργαλάει στον λαιμό και όταν πήγε λίγο πιο βαθιά μου ήρθε μία αναγούλα σαν να ήθελα να κάνω εμετό. Η όλη διαδικασία κράτησε λίγα δευτερόλεπτα. Πιο εύκολη, πιο γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία από αυτή δεν υπάρχει.

covidtest despoinakambouri




Έχω λάβει πολλά μηνύματα στα οποία με ρωτάτε αν είναι αξιόπιστο το τεστ αντισωμάτων από το φαρμακείο όσο το μοριακό που κάνεις σε εργαστήριο και ποιες είναι οι διαφορές τους. Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με σιγουριά, δεν ξέρω καν αν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Το μόνο που ξέρω να σας πω επειδή εγώ έχω κάνει και τα δύο είναι ότι το πρώτο χρειάζεται δύο σταγόνες αίμα και το δεύτερο σάλιο από τον φάρυγγα. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο αξιόπιστο το εργαστηριακό τεστ.

Αφήνοντας πίσω για λίγο αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας (όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες γι’ αυτό που μας απασχολεί και αφορά την υγεία μας) έφτιαξα ένα μικρό άλμπουμ από τις καλοκαιρινές μας διακοπές και το μοιράζομαι μαζί σας. Αν φέτος δεν είχατε την δυνατότητα να κάνετε διακοπές για τον οποιοδήποτε λόγο ελπίζω οι φωτογραφίες μου να σας φτιάξουν λίγο τη διάθεση!

Καλή συνέχεια, καλή επιστροφή σε όσους δεν έχετε γυρίσει ακόμα και καλή προσαρμογή σε όλους εμάς που από σήμερα βάζουμε τα κεφάλια μέσα.

Περιμένω τα μηνύματά σου στο Instagram. Μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter!