Μαμά, μεγαλώνω μαμά!

Δέσποινα Καμπούρη
Μαμά, μεγαλώνω μαμά!

Ίσως να αγχώθηκα πολύ νωρίς για την εφηβεία που βλέπω να έρχεται στο άμεσο μέλλον. 

Η Έλενα είναι μόλις 10 ετών, αλλά τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να δω σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της και στην ψυχοσύνθεσή της.

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η στιγμή της πρώτης περιόδου (αν και με την always platinum δεν έχω τίποτα να φοβηθώ ούτε εγώ, ούτε εκείνη) και το αν θα καταφέρω να διαχειριστώ όσο το δυνατόν καλύτερα τη συνθήκη της μετάβασης από κορίτσι σε γυναίκα. Αν θα μπορέσω να απαλύνω τις φοβίες της και τα ξεσπάσματά της. Όλοι ξέρουμε ότι η εφηβεία είναι απρόβλεπτη και το κάθε παιδί ξεχωριστά αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους.

Θέλω να ενημερώνομαι και να διαβάζω άρθρα που μιλούν για την εφηβεία. Γι’ αυτό επισκέπτομαι συχνά το https://www.epithimies.gr/προϊόντα/always-teens όπου διαβάζω άρθρα που αφορούν την αυτοπεποίθηση των εφήβων και δίνουν συμβουλές στους γονείς! Προσπαθώ αρχικά να ετοιμάσω το έδαφος πρώτα για εμένα και μετά για εκείνη.

Always DKampouri p2

Πολλά κορίτσια υποφέρουν από κρίσεις άγχους την περίοδο που βλέπουν ότι αλλάζουν. Αλλάζει το σώμα τους, αδιαθετούν για πρώτη φορά αλλάζουν οι συνήθειές τους, ακόμα και ο τρόπος που βλέπουν τους γύρω τους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η συνθήκη του lockdown και της καραντίνας, τα πράγματα σίγουρα χειροτέρεψαν για τις έφηβες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είχε μόνο αρνητικές συνέπειες στις ψυχές τους, που όμως δεν είχαν τρόπο να τις εκφράσουν.

Πώς να μπορέσει μία μητέρα, που και η ίδια υπέμεινε μία δυσάρεστη και πρωτόγνωρη κατάσταση, να πείσει την κόρη της ότι είναι όλα καλά, όταν δεν είναι στην πραγματικότητα; Το σοκ ήταν ισχυρό για όλους.

Σκεφτείτε πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός παιδιού που γίνεται γυναίκα βλέποντας την πρώτη της περίοδο και μπαίνοντας αυτομάτως σε μία αμυντική και ευάλωτη θέση. Τι πρέπει να πει μία μαμά; Πώς μπορεί να εξηγήσει τη «φυσιολογικότητα» μίας κατάστασης όταν το ίδιο το παιδί έχει άρνηση να την αποδεχτεί;

Είναι λογικό να μην έχεις σκεφτεί τα προηγούμενα χρόνια ότι κάποια στιγμή θα φτάσεις στο σημείο να έχεις καθημερινές προστριβές και συγκρούσεις με την κόρη σου. Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας όμως μπορεί να κλονίσει το δέσιμο μαμάς - κόρης και να δημιουργήσει ένα αγεφύρωτο χάσμα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να διατηρούν οι μαμάδες μια ανοιχτή και γεμάτη αγάπη σχέση με την έφηβη κόρη τους, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή της.

Ας το δούμε αντίστροφα: Τι θέλαμε εμείς από τις μαμάδες μας όταν ήμασταν έφηβες; Να μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να παίρνουμε μόνες μας κάποιες αποφάσεις. Να μας δώσει την ελευθερία να ανακαλύψουμε μόνες μας τον εαυτό μας, παρέχοντάς μας όμως ασφάλεια.

Η ψυχοθεραπεύτρια Carol-Anne Vatcher, υποστηρίζει ότι οι συμβουλές συνήθως φανερώνουν τις δικές μας επιθυμίες για τη ζωή των παιδιών μας. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να προτιμήσουμε να ρωτούμε τις κόρες μας για το πρόβλημα που τις απασχολεί, προκειμένου να τις βοηθήσετε να καταφέρουν αυτό που οι ίδιες θέλουν;

Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαλύνουμε το στρες και το άγχος μίας έφηβης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα κορίτσια έχουν ανάγκη την αγάπη και την υποστήριξη της μαμάς τους!

Always DKampouri p1

Η περίοδος στα κορίτσια φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους. Κάποια κορίτσια ντρέπονται, κάποια πονάνε πολύ τις δύσκολες μέρες, κάποια άλλα δεν ξέρουν τι να φορέσουν ή πώς να εξασφαλίσουν ότι δε θα λερωθούν με αίμα στο σχολείο για να μη γίνουν «το θέμα και το θέαμα της ημέρας».Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Αυτό που εμείς ως μαμάδες πρέπει να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στα κορίτσια μας τα καλύτερα εφόδια.

Η Always Platinum είναι ένας ισχυρός σύμμαχος των κοριτσιών στην εφηβεία. Τις κάνει να αισθάνονται άνετες και σίγουρες σε κάθε τους βήμα. Ποιο κορίτσι δεν έχει ανάγκη από σιγουριά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του; Τα κορίτσια σε αυτή την ηλικία χρειάζονται αυτοπεποίθηση, θέλουν να είναι ο εαυτός τους και να νιώθουν άνετα. Όλα αυτά μπορούν να τα βρουν σε αυτό το μωβ πακέτο που μπορούν να έχουν μαζί τους παντού! Στο σπίτι, στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στη βόλτα με τους φίλους!

Αν λοιπόν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αυτό είναι σίγουρα να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στα κορίτσια μας κι να είμαστε πάντα δίπλα τους! Πιστοί συνοδοιπόροι! Και πού θα πάει; Θα περάσει κι αυτό!

DPG Network