Τους φίλους τους διαλέγουμε, τους συγγενείς όχι… Κάν’το όπως η Britney!

Δέσποινα Καμπούρη
Τους φίλους τους διαλέγουμε, τους συγγενείς όχι… Κάν’το όπως η Britney!

Αχ ξέρω, μπορεί να πονάει η ψυχούλα σου και να έχεις καεί από θείες, ξαδέρφια, αδέρφια και γονείς.

Αλλά να σου πω κάτι; Δεν είναι πάντα και τόσο κακό να επιλέγεις συνειδητά να απέχεις από σχέσεις «υποχρεωτικές» που μπορεί να είναι εξ’αίματος (ή και όχι) αλλά πολύ τοξικές για τον οργανισμό σου. Κάντο όπως η Britney και νιώσε ελεύθερη!

Αυτό το blog post γράφεται για να απενοχοποιήσει όλα όσα έχεις μέσα σου, όλα όσα αισθάνεσαι να σε πνίγουν αλλά φοβάσαι να τα πεις ή να τα αντιμετωπίσεις γιατί «είναι συγγενής μου…» ή «είμαστε οικογένεια». Επίσης γράφεται με αφορμή όλα όσα έχουν συμβεί με την Britney Spears που επιτέλους αποδεσμεύτηκε από την «κηδεμονία» της ζωής της και της περιουσίας της από τους γονείς της αλλά και τα γεμάτα θυμό posts εναντίον της οικογένειάς της που τόσο σχολιάστηκαν από τον Τύπο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πόσες φορές έχει τύχει κάποιος συγγενής να σε πληγώσει ή να σε στενοχωρήσει με τη συμπεριφορά του; Πάμπολλες και σε όλους νομίζω. Γιατί δυστυχώς κακές στιγμές συμβαίνουν και στις… «καλύτερες οικογένειες».

Σκέψου όμως και αυτό: Πόσες φορές πίεσες τον εαυτό σου να κάνει ένα βήμα πίσω, να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του, να κάνει λίγο τα στραβά μάτια, γιατί «είναι κρίμα ρε γαμώτο να μη μιλιόμαστε με την ξαδέρφη μου, με την αδερφή μου, με την πεθερά μου κοκ».

Έχεις σκεφτεί ποτέ, πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι αυτό για τον οργανισμό σου; Για την ψυχή σου και όλη σου την ύπαρξη; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις την επανάστασή σου και να χαράξεις μια κόκκινη γραμμή ανάμεσα στο πρέπει και το θέλω; Ανάμεσα στη λύπη και τη χαρά;

Αγαπημένη μου, αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι πολύ λυπηρό να υπάρχουν οικογενειακές κόντρες, ειδικά ανάμεσα σε αδέρφια και γονείς. Αυτό πονάει πολύ. Και πονάει όλα τα μέλη της οικογένειας. Το να μη μιλιέσαι με την κουνιάδα σου, τον γαμπρό σου ή την τρίτη εξαδέρφη σου, είναι πολύ πιο ήπιο και ανεκτικό, όχι ευχάριστο όμως. Μήπως όμως αφού έχεις εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες ισορροπίας και επανένωσης, ήρθε η ώρα να αποδεχτείς ότι μπορεί να είστε συγγενείς αλλά δυο τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες με καμία συμβατότητα σε σημαντικά θέματα; Μήπως ήρθε η ώρα να κρατήσεις αποστάσεις όπως η φίλη μας η Britney;

Τους φίλους τους διαλέγουμε γι’ αυτό τους αγαπάμε, τους φροντίζουμε, δεν τους πληγώνουμε και φυσικά δεν τους παιδεύουμε όπως λέει και το άσμα! Τους συγγενείς όχι. Κι εκεί είναι το πρόβλημα. Τους κληρονομούμε ή τους βρίσκουμε! Ναι πονάει πολύ να μην είμαστε καλά με μέλη της οικογένειας μας, αλλά πονάει περισσότερο η διαρκής προσπάθεια να είμαστε καλά μαζί τους και να συμβιβαζόμαστε με καταστάσεις που δεν αντέχει το είναι μας. Είναι πολύ φυσιολογικό να μην ταιριάζουμε με όλους.

Είναι ωραίο να είσαι ο εαυτός σου. Είναι ωραίο να έχεις ειλικρινείς σχέσεις στη ζωή σου. Είναι προτιμότερο για όλους να υπάρχει απόσταση όταν μοιραία δε μπορεί να υπάρχει ένωση.

Ας αποτινάξουμε τις τύψεις και τις ενοχές κι ας αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον πολύτιμο εαυτό μας. Και να θυμάσαι: Να πηγαίνεις εκεί που σε αγαπούν. Όχι εκεί που αγαπάς. Κρύβει παγίδες!

Με αγάπη!

Περιμένω τα μηνύματα σας στο Instagram!