Τα πάντα είναι δανεικά!

Δέσποινα Καμπούρη
Τα πάντα είναι δανεικά!

Και στο λέω εγώ που πάντα αναζητούσα μια σταθερότητα στη ζωή μου κι έκανα τα πάντα για να την έχω. Καμιά φορά όμως, όσο control freak και αν είσαι, κάποια πράγματα δεν ορίζονται μόνο από εσένα. Και κάτι που μπορεί να έχεις τώρα, αύριο να ανήκει σε κάποιον άλλον. Ή και το αντίστροφο. Κι αυτό είναι ζωή. Η ζωή προχωρά, κυλά, αλλάζει, αλλά δε μένει ποτέ στάσιμη. 

Εργασιακές θέσεις, αντικείμενα, συμπεριφορές, ισορροπίες, σχέσεις, όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κι αν τώρα νιώθεις βασιλιάς, να είσαι προετοιμασμένος να ζήσεις και ως υπηρέτης.

Και τελικά αυτό έχει σημασία. Να προσπαθείς να φτάσεις ψηλά, να βάζεις στόχους, να ονειρεύεσαι και να πραγματοποιείς, αλλά σε όλη τη διαδρομή, μέχρι να φτάσεις εκεί που θες, να προετοιμάζεις καλά τον εαυτό σου και για τη στιγμή της πτώσης. Γιατί με μαθηματική ακρίβεια, πάντα έρχεται και η πτώση. Είναι αδύνατο να είσαι πάντα ψηλά. Αν όμως έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να επιβιώσεις σε όλες τις συνθήκες. Κι έτσι θα βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και πάλι, να υψώσεις το ανάστημά σου και να ανοίξεις πάλι τα φτερά σου.

Δε μπορώ να σου περιγράψω με λόγια την ικανοποίηση που μπορεί να νιώσει ένας ναυαγός, όταν μετά από μια τρικυμία, καταφέρνει να κολυμπήσει μέχρι την ακτή. Όχι, προφανώς δεν ήμουν ποτέ ναυαγός, ποτέ δεν κινδύνεψε η ζωή μου. Έφαγα πολλές φορές όμως τα μούτρα μου με λάθος υπολογισμούς. Με λάθος εκτιμήσεις. Με λάθος επιλογές σε ανθρώπους και αποφάσεις. Όμως ποτέ δεν ξέχασα από πού ξεκίνησα και ποτέ δεν υποτίμησα κανέναν. Ήμουν πάντα προσγειωμένη.

Επίσης μη θεωρήσεις αμελητέο, το γεγονός ότι στα δύσκολα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα σε στηρίξουν. Ξέρεις ποιοι θα είναι; Αυτοί που δεν παραμέρισες ποτέ. Αυτοί που δεν ξέχασες ποτέ. Αυτοί που εμπιστεύτηκες και σε εμπιστεύτηκαν. Στα καλά και στα δύσκολα.

Κι όπως λέει το τραγούδι, «τα πάντα είναι δανεικά και για όλους αναδρομικά, έρχεται η ώρα που πληρώνουμε».

Φρόντισε λοιπόν να μη πληρώσεις αναδρομικά γιατί πονάει. Επίσης μην υποτιμάς αυτό το χιλιοειπωμένο κάρμα που είναι πραγματικά μεγάλη σκύλα. Το έχω δει να παίρνει εκδίκηση για πολύ κόσμο. Μη του δώσεις το περιθώριο να στο κάνει κι εσένα. Δούλεψε πολύ με τον εαυτό σου και κράτα τη μπάλα χαμηλά. Σήμερα είσαι κι αύριο δεν είσαι.

Είναι τόσο απλό…

Καλή σου μέρα!

Περιμένω τα μηνύματα σας στο Instagram!